Naim har skippet den integrerede DAC fra forgængeren og koncentreret sig om at forbedre resten og lave den bedst mulige rene integrerede forstærker. Og det er lykkedes!
De, der kender Naim, kender også udtrykket PRaT (Pace, Rhythm and Timing). Det er kernen i den lydfilosofi, Naim forsøger at udmønte gennem alle deres produkter, og et udtryk, som både producent og fans har taget til sig. Jeg har i årenes løb fået lov til at lege med en række Naim-produkter, og fællesnævneren er, at de sætter underholdning, drive og engagement i højsædet. Således også Supernait 2.
Det er nemlig få forstærkere, der har engageret mig mere end denne boks. Det her er PRaT i praksis!
Lyden af engagement
Lad mig derfor gå lige til sagen og tage det vigtigste med det samme: Lyden! En sang, jeg altid har med på test-repertoiret, er “Black Coffee” med The First Lady of British Jazz, Claire Martin. Basgangen i bunden af sporet er det første, jeg lytter efter, og her præsenteres den dybt, stramt og kontant uden nogen antydning af at skride ud.
Der er samtidig en besnærende fylde i mellembassen. Den lægger sig som et rytmisk tæppe, som de andre toner og klange får lov til at lege på. Delikat klaver- og saxofonspil falder let på plads – dynamisk, naturligt og virkelighedsnært. Når jeg lukker øjnene og lytter, bidrager mellemtonen og vokalgengivelsen til, at jeg tager mig selv i at læne mig frem i stolen for ligesom at gribe fat i Claire, hvis stemme kommer så klart ud gennem mine Sonus faber Olympica II højttalere.
Der er lidt intimkoncert over det. Med Supernait 2 får man en følelse af at sidde på forreste række i koncertsalen, snarere end den plads længere tilbage i salen, som Marantz PM-11S3 og Gato AMP-150 byder på. Lyden er sindssygt virkelighedstro, og samspillet mellem højttalere og forstærker er også en af de allerbedste kombinationer, jeg har haft i mit lytterum.
Norske BigBang med Øystein Greni i spidsen er næste punkt på programmet. Grenis vokal kan hurtigt blive lidt pågående, hvis volumen presses op, og elektronik og højttalere er lige lovlig “fremme i skoene”, men her balancerer Supernait 2 strålende på stram line.
Bandets andet album, Electric Psalmbook, har ikke den allerbedste indspilningskvalitet, og det kommer let til at lyde lidt groft og uslebet. Men fundamentet i sangen “Wild Bird” gengives klippefast, rytmisk og fængende, og med et drive og en spilleglæde, der passer som hånd i handske til musikken. Snerten i de småhidsige guitarstrenge, bækkenerne, behandlingen af det stramt trukne trommeskind og den rene, rå og uforfalskede vokal giver et herligt miks. “Sometimes, less is definitely more!”
Jeg har tidligere kritiseret produkter fra Naim for at have en lidt tilbageholdende diskant, men det har de tydeligvis gjort noget ved de seneste år. Supernait 2 opleves faktisk som langt friskere i det øverste register end den første version af Supernait. Toeren byder også på en lidt saftigere, men samtidig mere direkte fremtoning – lidt “lige på og hårdt” – og det er simpelthen bare fedt at lytte til musik på denne måde!
De holografiske egenskaber er gode, men det er her, det primære ankepunkt mod forstærkeren er at finde. Der er godt med luft omkring instrumenterne, som igen lyder godt opløst, men lydpanoramaet er mere todimensionelt end på de konkurrenter, den blev testet mod.
Det står dog klart, at Naim helt bevidst prioriterer rytme, drive og engagement frem for det størst mulige holografiske lydbillede, da dette gentager sig fra produkt til produkt. Og det er okay, for selv om jeg er af den opfattelse, at Supernait 2 godt kunne have haft et endnu mere tredimensionelt lydbillede, især i dybden, behøver det ikke at betyde noget.
Forstærkeren kompenserer nemlig med et engagement og en formidlingsglæde, som få andre produkter er i besiddelse af. Jeg har selv tidligere været “holografi-junkie”, men har med årene fået en mere afslappet holdning til dette og vil nu i højere grad underholdes. Og det bliver jeg i den grad med Supernait 2!
Konklusion
Naim Supernait 2 er en fantastisk integreret forstærker. Strålende byggekvalitet, lækkert udseende, og den spiller med et voldsomt engagement og udviser en spilleglæde, som mange andre forstærkere bør misunde den.
Tekniske detaljer
Supernait 2 bidrager også til øget underholdningsglæde gennem den indbyggede Home Theater-indgang.
Det betyder, at du kan definere en indgang på forstærkeren til at fungere som “pass-through” af signalet fra en hjemmebio-forstærker. Dermed omgår du forforstærkeren og bruger Supernait 2 som ren effektforstærker sluttet til hjemmebio-opsætningen gennem receiverens pre-out stik.
Så løftes hjemmebio- og tv-lyden flere trin, og sammenlignet med min overkommelige Yamaha RXV-579 receiver lyder det som nat og dag, når jeg prøver med og uden Supernait 2 koblet til. Forskellen kan bedst beskrives, som om der blev sluttet en lille subwoofer til fronthøjttalere.
Forstærkeren er relativt beskedent opsat med 2 x 80 watt på papiret, men opleves i praksis som langt kraftigere. Sådan har det altid været med Naim: Relativt beskedne, men meget reelle watt-opgivelser i deres tekniske specifikationer.
Supernait 2 havde overhovedet ingen problemer med at drive hverken Sonus faber Olympica II eller Venere 2.5, og den fik også lov til at prøve kræfter med de mere effektkrævende Bowers & Wilkins CM9. Ofte på lyttevolumen langt over, hvad jeg plejer til daglig. Men altid med kontrol og en følelse af, at der ikke mangler kraftreserver.
Hvis du vil spille lp’er, må du – som altid med Naim – have et af deres eksterne RIAA-trin. Sådan et skal normalt drives af en ekstern strømkilde, men det positive her er, at en af de analoge indgange har indbygget strømforsyning til RIAA, så du slipper for at købe endnu en ekstern boks. Hvis du vi opgradere Supernait 2 en tand til, er det muligt ved at tilføje en ekstern strømforsyning.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer