: Naim Supernait 2

Back to basics

Naim følger ikke altid med strømmen, og med Supernait 2 går de endda den modsatte vej.
Lyd & Billede mener
Dynamisk, rytmisk og pulserende lyd med strålende basgengivelse. Solid byggekvalitet og mulighed for opgradering.
Mangler den integrerede DAC fra forgængeren, og kvalitet koster som bekendt.
Specifikationer
  • Effekt: 2 x 80 W i 8 ohm, 134 W i 4 ohm
  • Indgange: 6 x analog (DIN eller RCA)
  • Andet: Hovedtelefonindgang, Home Theater-indgang, subwoofer-udgang
Annonce
Annonce

Naim har skippet den integrerede DAC fra forgængeren og koncentreret sig om at forbedre resten og lave den bedst mulige rene integrerede forstærker. Og det er lykkedes!

De, der kender Naim, kender også udtrykket PRaT (Pace, Rhythm and Timing). Det er kernen i den lydfilosofi, Naim forsøger at udmønte gennem alle deres produkter, og et udtryk, som både producent og fans har taget til sig. Jeg har i årenes løb fået lov til at lege med en række Naim-produkter, og fællesnævneren er, at de sætter underholdning, drive og engagement i højsædet. Således også Supernait 2.

Det er nemlig få forstærkere, der har engageret mig mere end denne boks. Det her er PRaT i praksis!

 

Lyden af engagement

Lad mig derfor gå lige til sagen og tage det vigtigste med det samme: Lyden! En sang, jeg altid har med på test-repertoiret, er “Black Coffee” med The First Lady of British Jazz, Claire Martin. Basgangen i bunden af sporet er det første, jeg lytter efter, og her præsenteres den dybt, stramt og kontant uden nogen antydning af at skride ud.

Annonce

Der er samtidig en besnærende fylde i mellembassen. Den lægger sig som et rytmisk tæppe, som de andre toner og klange får lov til at lege på. Delikat klaver- og saxofonspil falder let på plads – dynamisk, naturligt og virkelighedsnært. Når jeg lukker øjnene og lytter, bidrager mellemtonen og vokalgengivelsen til, at jeg tager mig selv i at læne mig frem i stolen for ligesom at gribe fat i Claire, hvis stemme kommer så klart ud gennem mine Sonus faber Olympica II højttalere.

Naim-Supernait-2-integrated-amplifier-Seattle-back
DAC? Ikke denne gang.

Der er lidt intimkoncert over det. Med Supernait 2 får man en følelse af at sidde på forreste række i koncertsalen, snarere end den plads længere tilbage i salen, som Marantz PM-11S3 og Gato AMP-150 byder på. Lyden er sindssygt virkelighedstro, og samspillet mellem højttalere og forstærker er også en af de allerbedste kombinationer, jeg har haft i mit lytterum.

Norske BigBang med Øystein Greni i spidsen er næste punkt på programmet. Grenis vokal kan hurtigt blive lidt pågående, hvis volumen presses op, og elektronik og højttalere er lige lovlig “fremme i skoene”, men her balancerer Supernait 2 strålende på stram line.

Bandets andet album, Electric Psalmbook, har ikke den allerbedste indspilningskvalitet, og det kommer let til at lyde lidt groft og uslebet. Men fundamentet i sangen “Wild Bird” gengives klippefast, rytmisk og fængende, og med et drive og en spilleglæde, der passer som hånd i handske til musikken. Snerten i de småhidsige guitarstrenge, bækkenerne, behandlingen af det stramt trukne trommeskind og den rene, rå og uforfalskede vokal giver et herligt miks. “Sometimes, less is definitely more!”

Annonce

Jeg har tidligere kritiseret produkter fra Naim for at have en lidt tilbageholdende diskant, men det har de tydeligvis gjort noget ved de seneste år. Supernait 2 opleves faktisk som langt friskere i det øverste register end den første version af Supernait. Toeren byder også på en lidt saftigere, men samtidig mere direkte fremtoning – lidt “lige på og hårdt” – og det er simpelthen bare fedt at lytte til musik på denne måde!

De holografiske egenskaber er gode, men det er her, det primære ankepunkt mod forstærkeren er at finde. Der er godt med luft omkring instrumenterne, som igen lyder godt opløst, men lydpanoramaet er mere todimensionelt end på de konkurrenter, den blev testet mod.

RS1494_supernait-2_2

Det står dog klart, at Naim helt bevidst prioriterer rytme, drive og engagement frem for det størst mulige holografiske lydbillede, da dette gentager sig fra produkt til produkt. Og det er okay, for selv om jeg er af den opfattelse, at Supernait 2 godt kunne have haft et endnu mere tredimensionelt lydbillede, især i dybden, behøver det ikke at betyde noget.

Forstærkeren kompenserer nemlig med et engagement og en formidlingsglæde, som få andre produkter er i besiddelse af. Jeg har selv tidligere været “holografi-junkie”, men har med årene fået en mere afslappet holdning til dette og vil nu i højere grad underholdes. Og det bliver jeg i den grad med Supernait 2!

Annonce

 

Konklusion

Naim Supernait 2 er en fantastisk integreret forstærker. Strålende byggekvalitet, lækkert udseende, og den spiller med et voldsomt engagement og udviser en spilleglæde, som mange andre forstærkere bør misunde den.

 

Tekniske detaljer

Supernait 2 bidrager også til øget underholdningsglæde gennem den indbyggede Home Theater-indgang.

Det betyder, at du kan definere en indgang på forstærkeren til at fungere som “pass-through” af signalet fra en hjemmebio-forstærker. Dermed omgår du forforstærkeren og bruger Supernait 2 som ren effektforstærker sluttet til hjemmebio-opsætningen gennem receiverens pre-out stik.

Annonce

Så løftes hjemmebio- og tv-lyden flere trin, og sammenlignet med min overkommelige Yamaha RXV-579 receiver lyder det som nat og dag, når jeg prøver med og uden Supernait 2 koblet til. Forskellen kan bedst beskrives, som om der blev sluttet en lille subwoofer til fronthøjttalere.

Forstærkeren er relativt beskedent opsat med 2 x 80 watt på papiret, men opleves i praksis som langt kraftigere. Sådan har det altid været med Naim: Relativt beskedne, men meget reelle watt-opgivelser i deres tekniske specifikationer.

Supernait 2 havde overhovedet ingen problemer med at drive hverken Sonus faber Olympica II eller Venere 2.5, og den fik også lov til at prøve kræfter med de mere effektkrævende Bowers & Wilkins CM9. Ofte på lyttevolumen langt over, hvad jeg plejer til daglig. Men altid med kontrol og en følelse af, at der ikke mangler kraftreserver.

Hvis du vil spille lp’er, må du – som altid med Naim – have et af deres eksterne RIAA-trin. Sådan et skal normalt drives af en ekstern strømkilde, men det positive her er, at en af de analoge indgange har indbygget strømforsyning til RIAA, så du slipper for at købe endnu en ekstern boks. Hvis du vi opgradere Supernait 2 en tand til, er det muligt ved at tilføje en ekstern strømforsyning.

RS1500_supernait-2_8

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Rune Gullhav


Nyeste artikler:

Annonce
Annonce

Læs også

Du kan få AIAIAIs hovedtelefoner, lige som du vil have dem – for du kombinerer selv delene. Vi har lyttet til topmodellen.
EPOS har skabt et sæt true wireless-hørepropper til spilleren, der ikke kan nøjes med Bluetooth.
Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Apples første hovedtelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. Til alt. Næsten.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er lette at få plads til i det smarte hjem. Lydmæssigt er de ikke helt i mål.