TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Neumann MT 48

Studiepower til kræsne ører

Nogle gange kommer de fedeste produkter fra de mest uventede steder. Neumann MT 48 er et af dem.

Af / 10/03/2024 - 09:05
Neumann MT 48

Lyd & Billede mener

  • Enestående lydkvalitet, masser af funktioner og indgange/udgange. Brugervenlig touchskærm og solid konstruktion.
  • Kun ubalancerede hovedtelefonudgange. Kan tage lidt tid at sætte sig ind i for dem, der ikke er fortrolige med den professionelle verden.

Neumann er en legende inden for mikrofoner, men har også en sikker hånd når der skal lyttes. Mange studieteknikere, producere og musikere sværger til Neumanns hovedtelefoner og studiemonitorer. Men hverken lydkort eller studieinterface har de beskæftiget sig med før. Derfor var det med stor spænding, at jeg henvendte mig til Neumann for at låne MT 48 til en test. Men hvorfor?

Neumann MT-48-PackagingOpen
(Foto: Neumann)

Studieudstyr til hi-fi?

Lydkort, også kendt som audio interface eller studio interface, er i grunden ret mærkelige, når det kommer til hi-fi. Men det er noget, jeg synes, flere burde være opmærksomme på. Det kan udfylde den samme rolle som flere hi-fi-komponenter tilsammen. Ganske vist kan de være komplicerede at bruge, men Neumann løser mange af de problemer med en touchskærm og intuitive fysiske knapper.

Mine egne ører bliver mere og mere kræsne. Men fordi high-end-produkter ser ud til fortsat at blive dyrere og mere uopnåelige dag for dag, vil de bedste hi-fi-produkter være udelukket for både mig og mange andre hi-fi-entusiaster.

I proff- og studiebranchen er hypotesen, at producenterne ikke kan tage så meget for deres brand. Produkterne er trods alt værktøjer, og en tekniker med eget studie skal altid kunne tjene udgifterne til et produkt ind igen i form af indtægter fra sit arbejde.

Læs også dCS Network DAC: Har du råd, så giv den gas! Nogle gange ville vi ønske, at vi havde alle de penge, vi kunne drømme om. dCS Lina Network DAC 2.0 er så god, at det meste andet blegner.

Et ægte hi-fi kinderæg

Et studielydkort har en række funktioner, som hi-fi-entusiaster kan drage fordel af. Det gælder i høj grad her med Neumann MT 48.

Annonce

Her får du både en DAC, forforstærker og hovedtelefonforstærker af høj kvalitet i ét. Dertil også en parametrisk EQ med høj præcision. Alt sammen i et kompakt format, som du nemt kan tage med dig i din computer-taske. Der medfølger i øvrigt en praktisk bæretaske, som ville være endnu mere praktisk, hvis den havde plads til den medfølgende strømforsyning og et par USB-kabler.

Faktisk har Neumann MT 48 alt, hvad du har brug for, undtagen effektforstærker og højttalere. Den afkoder det digitale musiksignal direkte fra din pc eller Mac med den største præcision, eller du kan tilslutte en musikstreamer til den optiske digitale indgang eller den analoge linjeindgang. Som er balanceret. En selvfølge på seriøst studieudstyr.

Naumann MT-48-det-GeirNordby
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Digitalisere pladesamlingen?

Nogle mennesker har særlige behov. Måske har du en pladesamling – eller en spolebåndssamling – som du gerne vil digitalisere for fremtiden. En standard-DAC har ikke en reversibel signalvej, men et lydkort som MT 48 har indbygget analog-til-digital-konvertering. I dette tilfælde bygget op omkring en overdådig AKM AK5578 ADC-chip.

Her får du alle disse funktioner i et pænt format til “blot” 15.000 kroner. Og når Neumann hævder, at lyden er den bedste, man kan drømme om, bliver det hele meget interessant!

Overflødige funktioner

Selvfølgelig har lydkortet også funktioner, som de færreste hi-fi-entusiaster har brug for. MIDI-tilslutninger er formentlig meningsløse for de fleste hi-fi-brugere. De er beregnet til teknikere og musikere, der ønsker at tilslutte ekstra studieudstyr, keyboards og instrumenter. Netværksstikket (AES67) på MT 48 er til multitrack-optagelse, fjernbetjening eller tilslutning til Neumanns egne DSP-højttalere. Som i øvrigt kan rumkorrigeres sammen med målemikrofonen MA 1. Lydkortet kan også forsynes med strøm via AES67-porten. Men da det også fungerer godt med den medfølgende USB-C-strømforsyning, vil alle disse funktioner være overflødige for de fleste forbrugere.

Jeg har valgt udelukkende at teste med strøm fra USB-C, med den medfølgende 30W strømforsyning.

Naumann MT-48-front
(Foto: Neumann)

Samarbejde med Merging

Hele herligheden er lavet i samarbejde med det schweiziske firma Merging, som ligesom Neumann er 100 % ejet af Sennheiser. Merging har også et lignende interface, kaldet Anubis. Men her får du ikke USB-C digital tilslutning eller optisk TOSLINK ind og ud. Med Merging skal du bruge AES67-porten, så Neumann er langt mere brugervenlig for os hi-fi-folk.

Neumann MT 48 skulle have omtrent samme lydkvalitet som Merging Anubis, som igen skulle præstere tæt på hi-fi-DAC’en Merging NADAC til fem gange prisen. Imponerende!

Læs også Hør musikken som i studiet Tyske Neumann er berømt for sine studieprodukter. KH 150-monitorerne lever op til navnet - og bliver endnu bedre med rumkorrektion.

24-bit / 192 kHz

Neumann MT 48 har en opløsning på 32-bit/192 kHz via USB-C, og op til 24-bit/192 kHz optisk. Her har Merging Anubis et forspring ved at gå hele vejen op til 384 kHz. I praksis er der dog andet, der betyder mere for den endelige lyd.

For eksempel et dynamisk område på 130 dB! Og en indbygget hovedtelefonforstærker med 78 dB niveaujustering og 1,5 watt ved 32 ohm.

Selvfølgelig findes der forstærkere med højere effekt, men det viser sig at være mere end nok til det meste. Inklusive vanskelige hovedtelefoner som Audeze LCD-5 og ikke mindst Sennheiser HD 800 S. Og med 4-bånds parametrisk EQ med fuld kontrol over frekvens og frekvensbredde kan du finjustere lyden til den allersidste tone.

MT 48 har to hovedtelefonudgange, og i modsætning til den ellers fremragende HDV 820-hovedtelefonforstærker fra søsterselskabet Sennheiser, kan MT 48 sagtens drive to par hovedtelefoner uden at miste nævneværdig kontrol.

Neumann MT-48-Back
Digitale og analoge ind- og udgange. For ikke at nævne balanceret. (Foto: Neumann)

Fantastisk hovedtelefonforstærker med mange muligheder

MT 48’s solide konstruktion og slanke design oser af professionel kvalitet. Touchskærmen er responsiv og tydelig, hvilket gør det til en leg at navigere i menuerne.

Lydmæssigt er jeg især imponeret over MT 48. Den tryller med mine Audeze LCD-5, og jeg kan endda justere den smule energi, de mangler i basregistret, så det bliver drømmeagtigt. Det bringer den fantastiske mellemtone frem i disse hovedtelefoner, så Sivert Høyems stemme kan massere dine ører og sjæl på sangen Two Green Feathers. Med et lydbillede, der kan lyde mudret på udstyr, der ikke har nok kontrol og opløsning. Ingen bekymringer her.

Med en forsvindende lav udgangsimpedans på 0,035 ohm betyder det, at alle hovedtelefoner, selv dem med meget lav impedans, vil fungere, som de skal, uden at frekvensgangen ændrer sig på grund af en for lav dæmpningsfaktor.

Den danske DJ Hedegaard har nogle virkelig fede electro-dance tracks. Som for eksempel Ratchets. Det tordner af sted i øregangene, og der er mange forstærkere, der flader ud her. Neumann har derimod god kontrol over det hele, men det bedste er, at den får den luft og de detaljer frem, som man normalt ikke forbinder med den type musik.

Lydbilledet er enormt og holder fuld kontrol over de spændende og mærkelige trommer i Caroline Polacheks avantgarde popsang Dang.

Det eneste, jeg savner, er en balanceret hovedtelefonudgang. Begge udgange er ubalancerede 6,3 mm.

Naumann MT-48-fan-GeirNordby
En lille ventilator går kun i gang, når der er behov for det, og det er ikke noget, man normalt hører. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Neumann MT 48 Som DAC og forforstærker

Forbundet direkte til Mola Mola Perca-effektforstærkeren (test kommer senere), understreges MT 48’s potentiale som forforstærker og DAC. Okay – du får endnu mere luft under vingerne med den analoge forforstærker Hegel P30A i tandem med Auralic Altair G2.1 som DAC. Men så er prisskiltet også helt anderledes. Til prisen er MT 48 intet mindre end et fund, fordi den har så godt fat i basrytmerne uden nogensinde at miste grebet om detaljerne.

Alene som DAC tør jeg godt sige, at MT 48 er bedre end de fleste andre produkter i sin prisklasse. Og den gør en forforstærker helt unødvendig.

Neumann M 49 V GeirNordby
Det er ikke alle, der får mulighed for at optage med den fantastiske Neumann M 49 V stormembranmikrofon. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Til optagelser

Jeg har primært testet MT 48 som et hi-fi-produkt, men jeg har også brugt den som mikrofonforstærker og interface til optagelser. Sammen med den fantastiske Neumann M 49 V-mikrofon, som er en relanceret version af en legendarisk mikrofon, der regerede i 1950’erne. Den koster også omkring 55.000 kroner!

Man skulle ikke tro, at et integreret interface som MT 48 kunne yde sådan en mikrofon retfærdighed, men den får rummet og varmen frem som intet andet. Den er selvfølgelig også en fantastisk partner til billigere mikrofoner.

Jeg kan også godt lide de indbyggede klange, og det er rart at kunne styre dynamikken med indbyggede kompressorer og noisegates. Man får bedre kontrol i et indspilningsprogram som Logic eller Pro Tools, men at kunne foretage indstillinger direkte på lydkortet med touchskærmen er også guld værd.

Naumann MT-48-EQ-GeirNordby
Touchskærme er slet ikke almindelige blandt professionelle lydkort. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Om brugergrænsefladen

Et af formålene med touchskærmen er at gøre det muligt at bruge MT 48 uden en pc. Du kan for eksempel bruge den som en lille mixer, hvis du er ude at rejse og optage i marken. Talkback-funktionen til tovejskommunikation med kunstneren er også meget nyttig. Indbygget EQ, kompression, noise gate og delay-lyde kan alle bruges separat på to stereokanaler.

Du kan tilmed bruge det som et fuldgyldigt ministudie, helt uden en pc. Meget specielt for et interface.

Når det er sagt, er det mere kompliceret at bruge et produkt med så mange funktioner end at bruge en ekstern DAC og en forforstærker. Der er mere at sætte sig ind i. Men jeg synes, det er intuitivt nok, og med så mange muligheder – og denne lydkvalitet – er det her produkt simpelthen et enestående fund!

Neumann MT-48-TopView
(Foto: Neumann)

Konklusion

Neumann MT-48 er et imponerende studieinterface, som fortjener sin plads på øverste hylde. Det kombinerer fremragende lydkvalitet med avancerede funktioner og brugervenlige grænseflader, hvilket gør det til et værktøj for både kræsne veteraner og ambitiøse nybegyndere.

Prisen er høj for et lydkort, men billig for dem af os, der er vant til at teste high-end DAC’er og forforstærkere. For det hører virkelig hjemme i superligaen. Hvis du har brug for noget til at holde styr på vanskelige hovedtelefoner og en fabelagtig DAC og forforstærker, og er villig til at bruge lidt tid på at sætte dig ind i produktet, så er dette et virkelig spændende valg.

Karakter
Neumann MT 48
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “Neumann MT 48”

  1. JORGEN SKADHAUGE

    Hej Geir,
    Jeg har været den lykkelige ejer i snart 5 år af en Merging Anubis.
    Var spændt på at se din kritik af fætteren, MT 40, men udover div superlativer synes jeg du misser det store ved denne DAC.
    Nemlig at man med denne enhed kan benytte Mergings AES67, som ikke kun er beregnet for optagelser, men så sandelig også for monitoring og må vel antages at være bedste medie til ovf fra computer til dac.
    Med andre ord er der på denne måde mulighed for multikanals afspilning. Selv bruger jeg Acourate til at fabrikerer x over filer samt rum/højtaler korrektions filer som så fungerer ved afspilning i HQplayer i 4 kanaler til dac’en som MT 40 jo i virkelighden er.
    Det lyder teknisk og besværligt og det er det osse. MEN det virker!
    Neumann/Merging vil også være indlysende for den som orker at lave et Highend Atmos anlæg. Så langt er jeg ikke endnu…
    Bedste hilsener
    Jørgen

    1. Takk for utfyllingen! Min vinkling var mot hi-fi/high-end entusiaster som ønsker den beste lyden i anlegget sitt, og at hvis man leter i pro-markedet, så får man mer for pengene i form av lydkvalitet.

      Men, ja, funksjonene du nevner er helt klart relevante for teknikere. Og jeg må si brukervennligheten er mye mer intuitiv enn på mye annet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget