TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: NuPrime DAC-9

En DAC med det hele

Digitalkonverter med indbygget forforstærker eller forforstærker med indbygget DAC. Vælg selv.

Af / 11/10/2016 - 06:00
NuPrime DAC-9

Lyd & Billede mener

  • Varm og intim lyd. Håndterer alle aktuelle HD-lydformater og sample-frekvenser. Samme analogdel som sin dyrere storebror.
  • Rumfornemmelsen er hørt bedre – men den slags koster også. Ingen RIAA (pladespillerindgang) eller hovedtelefonudgang.

NuPrime – der er et spin-off af NuForce – har gennem de sidste par år lavet flere interessante produkter i den bedre, men ikke ubetalelige ende af hi-fi-markedet. Første udspil var den integrerede forstærker IDA-16, som høstede roser for sin nøgterne, men magtfulde spillestil.

Siden da har NuPrime for alvor udvidet repertoiret, bl.a. med forstærkersættet DAC-9/STA-9, som vi tester her.

DAC-9 kan efter behag betegnes som en DAC eller en forforstærker med digitale indgange. Navnet antyder, at NuPrime ser den som en DAC, der kan drive en effektforstærker direkte.

Af ydre ligner DAC-9 til forveksling IDA-8, som vi testede i december 2015, men er uden indbygget effektforstærker. To drejeknapper til henholdsvis valg af indgang og lydstyrke, det er alt – ingen tonekontroller eller andet pjank. Et LED-display viser, hvilken indgang der er valgt. Der er en enkelt analog samt fire digitale indgange (USB, optisk, koaksial og balanceret).

Der er både balanceret og ubalanceret udgang til effektforstærker på DAC-9. Ligesom på NuPrimes andre forstærkere er volumenkontrollen opbygget som et netværk af tyndfilmsmodstande i spring på 0,5 dB, hvor man aldrig har mere end én modstand i signalvejen.

Annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Kabinettet er det samme som på IDA-8, det vil sige et kompakt og smalt kabinet i omtrent halv bredde af “fuldvoksne” hi-fi-apparater.

Indeni er DAC-9 bygget over en 32 bit AK4490 EQ DAC-chip, der understøtter op til 384 kHz på PCM-signaler samt DSD-filer op til DSD256. Samme DAC-chip bruges i øvrigt i den langt dyrere Hegel HD30.

Ved siden af valget af digitalkonverter har NuPrime samme analoge elektronik som sin dobbelt så dyre storebror, DAC-10, som vi tester i et senere nummer.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Lyden

NuPrime beskriver selv lyden fra DAC-9 som røragtig og varm. Selv om dens hjerte er digitalt, og der ikke er skyggen af et radiorør i den, er der en kerne af sandhed i påstanden.

Lydbilledet hælder mod det varme og intime. Det er tillægsord, der ofte hæftes på klassiske rørforstærkere.

Der er også en vis nærhedseffekt i lyden, hvor instrumenter og stemmer kommer frem i lydbilledet, og hvor rumgengivelsen er lidt mindre udtalt. DAC-9 vil billedlig talt hellere flytte orkesteret hjem i stuen end flytte stuen hen i koncertsalen.

Impulsvilligheden er fin. Der er smæk på, når der skal være det. Ginger Baker og Jonas Hellborgs “Time Be Time” swinger fremad på en måde, som man kun møder på et album, der er produceret af en trommeslager og en bassist i fællesskab. Også de fine detaljer på bækkener og hi-hat kommer godt frem.

Også rock for fulde gardiner går fint. “Pestilence and Plague” med Judas Priest lyder både bredt og tungt, men stadig venligt og på ingen måde anmassende. Måske endda lidt for venligt. Her ville en tand mere vildskab være på sin plads.

Der findes masser af DAC’er og digitale forforstærkere, men de fleste er noget dyrere. En konkurrent til samme pris kunne være Marantz HD-DAC1, der desuden har hovedtelefonudgang.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konklusion

NuPrime DAC-9 er en digital forforstærker til en forholdsvis overkommelig pris. Den giver et lydbillede, der er behageligt og let at lytte til, og med detaljer nok.

Man kan godt finde mere analyserende DAC’er til pengene (den lille, billige HiFime, som vi også tester i dette nummer, sprænger prisrammen totalt), men når man samtidig får en komplet og udmærket forforstærker med en glimrende analogdel med i købet, virker prisen særdeles rimelig.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset