TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: NuPrime IDA-8

Størrelsen tæller … ikke

NuPrimes ultrakompakte integrerede ligner umiddelbart et stykke skrivebordslegetøj, men bag det beskedne ydre gemmer der sig en fuldvoksen forstærker.

Af / 04/01/2016 - 06:00
NuPrime IDA-8

Lyd & Billede mener

  • Gentager mange af de gode egenskaber fra topmodellen i form af høj opløsning og åbenhed, bare til den halve pris.
  • Lydbilledet tipper mod det lyse, og der er ikke den samme nådesløse kontrol over bunden, som imponerede på IDA-16.

For præcis et år siden testede vi den integrerede forstærker NuPrime IDA-16, som var det første produkt under navnet NuPrime. Vi var dengang ret imponerede over dens køligt neutrale spillestil og kraftfulde dybbas. Nu har IDA-16 fået en lillesøster, der også hedder IDA, men har nummeret 8.

IDA-8 er på papiret halvt så kraftig som IDA-16 (100 watt pr. kanal i 8 ohm i stedet for 200 watt). Prisen er også halveret – og det samme er målene. På billedet ligner den en stor forstærker, men det er kun indtil man opdager, at billedet er i naturlig størrelse. Forstærkeren måler i virkeligheden kun 23,5 cm i bredden og 5,5 cm i højden.

Kabinettet er holdt helt i sort (der findes også en sølvfarvet udgave) med to drejeknapper til henholdsvis indgangsvalg og volumen samt et stort, blåt LED punkt-display.

Antallet af fysiske indgange er skåret ned til fire, hvilket er alt, hvad der er plads til på den smalle bagplade. Tre digitalindgange – optisk, koaksial RCA og USB – samt en enkelt analogindgang (stereo RCA). På udgangssiden er der et enkelt sæt højttalerterminaler, men hele to subwoofer-udgange (venstre og højre). Endelig er der en USB A-port til trådløse dongles. Den vender vi tilbage til.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Annonce

Hybrid mellem klasse A og D

Ligesom topmodellen er IDA-8 opbygget med en så kort signalvej som muligt. Fra den indbyggede DAC eller analogindgangen går signalet gennem volumenkontrollen, der skifter i 99 trin på 0,5 dB. Uanset indstilling er der kun én modstand i signalvejen. IDA-8 har som nævnt en enkelt analogindgang, men er tydeligvis skabt med digitale signaler for øje. USB-indgangen klarer sampling-frekvenser op til 384 KHz og afkoder DSD op til 11,2 MHz.

Udgangstrinet er ifølge NuPrime en hybridkonstruktion bestående af en kraftig klasse D-forstærker sammen med et mindre klasse A-udgangstrin, der angiveligt skulle give klasse A-forstærkerens renhed og effektiviteten fra klasse D. Udgangsforstærkeren er også ekstra højopløst og arbejder med en modulationsfrekvens på 600 kHz i stedet for de 300 kHz, som mange andre klasse D-forstærkere arbejder med.

 

Trådløs udvidelse

Korte signalveje, eksotiske driftsprincipper og høje sampling-frekvenser til trods, så slipper man ikke godt fra at bygge en hi-fi-komponent i dag uden at tænke på trådløs lyd. Det ved NuPrime også, og derfor medfølger der en Bluetooth-dongle, som sættes i USB A-porten på bagsiden og gør det muligt at streame trådløst fra mobil eller tablet.

Bluetooth er bestemt ikke den direkte vej til high-end nirvana. Men med hi-fi streaming fra Tidal og takket være aptX-protokollen går det faktisk udmærket. Og netop den trådløse indgang vil sandsynligvis ende med at blive den mest benyttede.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

IDA-8 skal spilles til, inden man sætter sig til at lytte seriøst. Efter nogle dages tilspilning har man en forstærker, der glæder med et åbent og roligt lydbillede, hvor der er god plads mellem instrumenterne, og alle deltaljer mejsles ud.

Selv om vi ikke er i sværvægtsklassen, mangler IDA-8 ikke kræfter, og den driver gladeligt højttalere med en nogenlunde normal, acceptabel følsomhed (omkring 88 dB) op til øreringende niveauer. Og selv om der spilles højt, går det ikke ud over kontrollen og opløsningen i lydbilledet.

Forstærkeren har dog ikke den samme autoritet som storesøster IDA-16, hvad angår at sparke liv i bunden på tungere højttalere. “The Rhythm of the Heat” fra Peter Gabriels album Live Blood var en imponerende akustisk oplevelse, hvor de mange trommeslagere fyldte hele bagvæggen bag højttalerne. Men det var let nok at modstå fristelsen til at danse.

Samlet set er spillestilen analytisk. Lydbilledet er stort, og perspektivet bredt, mens den tonale balance hælder til den lyse side. IDA-8 afslører sagligt, hvad der er forskellen på en perfekt og en bare mellemgod optagelse. Det kan næsten blive kritisk. Hvis du har et par lidt for venlige højttalere, kan resultatet til gengæld blive perfekt.

IDA-8 befinder sig dog i en klasse, hvor der er mange konkurrenter. Er du til rock and roll, kan du f.eks. få sparket liv i festen med NAD C356BEE, og for et mindre ekstrabeløb lokker den særdeles forførende Hegel H80.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

NuPrime IDA-8 er så lille, at den minder om et stykke legetøj. Men den er bestemt alvorligt ment. Når først der bliver lukket op, imponerer den lille fyr med en velopløst gengivelse, der giver fysisk større forstærkere noget at leve op til. At man får en glimrende og fuldmoderne DAC og Bluetooth-modtager med i købet, gør ikke tingene ringere.

Om valget skal falde på netop denne forstærker, bliver et spørgsmål om musiksmag – og til en vis grad også om stil. Hvis du mener, at en forstærker til en halv snes tusind gerne må se ud af noget, skal du nok lede andetsteds. Synes du derimod, at hi-fi først og fremmest skal høres, men ikke ses, er IDA-8 værd at tage med i overvejelserne.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget