annonce
annonce

Test: Ortofon Quintet Black S

Vidunderlig vinylklang

Ortofon Quintet Black S er pickuppen for de mange, der har brug for en solid opgradering af lyden.

Super fokuseret og åben lyd fra en prisgunstig MC-pickup, der løfter lyden ud af vinylen og serverer musikken på et sølvfad.
Lidt køligt lydbillede.

Når det er tid til en opgradering af pladespilleren, er danske Ortofon et selvskrevet valg. De er lettere tilgængelige og har et bredere udvalg end de fleste andre producenter af pickupper til pladespillere.

Der findes en Ortofon-pickup til alle pladespillere, i alle prisklasser og – interessant nok – næsten for enhver smag.

De har også gjort det relativt let at vælge. I budgetklassen er der 2M-serien, som vil være en lydmæssig opgradering af næsten enhver budgetpladespiller, mens Quintet-serien er rettet mod dyrere grammofoner og folk med mere kræsne ører.

Øverst blandt af dem troner Quintet Black S, en kostbar MC-pickup med normal 0,3 mV udgangsspænding, som passer til de fleste pladespillere. Den er let at montere og nem i brug. Nålearmen, som er i safir, er beskyttet under et heldækkende hus med gevind, der går direkte ned i aluminiumchassiset.

Den er ikke særlig krævende for RIAA-trin – eller pickup-forstærkere, som de også kaldes. Så længe man er omhyggelig med at få den vertikale og den horisontale vinkel korrekt (20 graders sporingsvinkel), så den skarpe Shibata-slibning kommer dybt nok i rillerne, er sporingsevnen formidabel.

Pickuppen havde overhovedet ingen problemer med vores testplader og glimrede med et velfokuseret og opløst lydbillede, som løftede musikoplevelsen betragteligt sammenlignet med Ortofon 2M Blue.

(Foto: Ortofon)

Åben og fokuseret

Quintet-pickuppen åbnede lydbilledet op som en dåseåbner på Trondheimsolisternes Mozart-indspilning med Marianne Thorsen på soloviolin. Orkesteret fik et langt mere overbevisende format med Quintet Black S og en velkommen detaljerigdom, der gav musikken langt mere atmosfære. Klangen er lidt køligt balanceret og kan give ekstra glans i lyden fra strygerne, men det bliver aldrig et problem.

Den kølige klangbalance forhindrer imidlertid ikke bassen i at komme frem. Trommerne på Dire Straits’ “Love Over Gold” lyder stramt kontrolleret, men mangler slet ikke dynamik. Man kan mærke bassen godt i mellemgulvet, omend den ikke er lige så dyb og mægtig som fra Dynavector Karat 17D2 II eller Ortofon Cadenza Bronze.

Klaverklangen på Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales er aldeles nydeligt gengivet med virkelig god dynamisk kontrast, samtidig med at vokalen er neutralt præsenteret – men med et strejf af varme, som gør, at klangbalancen ikke bliver alt for kølig.

Konklusion

Ortofon Quintet Black S er en stor opgradering i forhold til de pickupper, der følger med pladespillere til under 20.000 kroner. Den åbner lydbilledet op og løfter detaljer frem i musikken, som man ikke ville få hørt med den medfølgende pickup, og øger dermed glæden ved at lytte til musik enormt. Den er også nem at montere og have med at gøre, og vil være en ypperlig opgradering til langt de fleste pladespillere.

Når det er tid til en opgradering af pladespilleren, er danske Ortofon et selvskrevet valg. De er lettere tilgængelige og har et bredere udvalg end de fleste andre producenter af pickupper til pladespillere. Der findes en Ortofon-pickup til alle pladespillere, i alle prisklasser og – interessant nok – næsten for enhver smag. De har også gjort det relativt let at vælge. I budgetklassen er der 2M-serien, som vil være en lydmæssig opgradering af næsten enhver budgetpladespiller, mens Quintet-serien er rettet mod dyrere grammofoner og folk med mere kræsne ører. Øverst blandt af dem troner Quintet Black S, en kostbar MC-pickup med normal 0,3 mV udgangsspænding, som passer til de fleste pladespillere. Den er let at montere og nem i brug. Nålearmen, som er i safir, er beskyttet under et heldækkende hus med gevind, der går direkte ned i aluminiumchassiset. Den er ikke særlig krævende for RIAA-trin – eller pickup-forstærkere, som de også kaldes. Så længe man er omhyggelig med at få den vertikale og den horisontale vinkel korrekt (20 graders sporingsvinkel), så den skarpe Shibata-slibning kommer dybt nok i rillerne, er sporingsevnen formidabel. Pickuppen havde overhovedet ingen problemer med vores testplader og glimrede med et velfokuseret og opløst lydbillede, som løftede musikoplevelsen betragteligt sammenlignet med Ortofon 2M Blue. [caption id="attachment_82162" align="alignnone" width="678"] (Foto: Ortofon)[/caption]

Åben og fokuseret

Quintet-pickuppen åbnede lydbilledet op som en dåseåbner på Trondheimsolisternes Mozart-indspilning med Marianne Thorsen på soloviolin. Orkesteret fik et langt mere overbevisende format med Quintet Black S og en velkommen detaljerigdom, der gav musikken langt mere atmosfære. Klangen er lidt køligt balanceret og kan give ekstra glans i lyden fra strygerne, men det bliver aldrig et problem. Den kølige klangbalance forhindrer imidlertid ikke bassen i at komme frem. Trommerne på Dire Straits’ “Love Over Gold” lyder stramt kontrolleret, men mangler slet ikke dynamik. Man kan mærke bassen godt i mellemgulvet, omend den ikke er lige så dyb og mægtig som fra Dynavector Karat 17D2 II eller Ortofon Cadenza Bronze. Klaverklangen på Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales er aldeles nydeligt gengivet med virkelig god dynamisk kontrast, samtidig med at vokalen er neutralt præsenteret – men med et strejf af varme, som gør, at klangbalancen ikke bliver alt for kølig.

Konklusion

Ortofon Quintet Black S er en stor opgradering i forhold til de pickupper, der følger med pladespillere til under 20.000 kroner. Den åbner lydbilledet op og løfter detaljer frem i musikken, som man ikke ville få hørt med den medfølgende pickup, og øger dermed glæden ved at lytte til musik enormt. Den er også nem at montere og have med at gøre, og vil være en ypperlig opgradering til langt de fleste pladespillere.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Ortofon Quintet Black S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: MC-pickup

Vægt: 9 g

Anbefalet nåletryk: 2,1-2,5 g / 2,3 g

Anbefalet tonearmsmasse: n/a

Udgangsspænding: 0,3 mV

Anbefalet modstand: >20 ohm

Compliance: 15 µm/mN (lateral)

Kanalbalance: 1 dB

Kanalseparation: 23 dB

Frekvensområde: 20 Hz – 25 kHz

Web: ortofon.com

Pris: 6.199,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk. [Heateor-SC]

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-