TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Pro-Ject A2

For nemheds skyld

Hvis du er villig til at ofre noget for at få den nemmest mulige betjening, er dette pladespilleren for dig.

Af / 16/02/2024 - 11:05
Pro-Ject A2

Lyd & Billede mener

  • Super brugervenlig, afbalanceret og veldefineret lyd. Relativ god dæmpning af resonanser. Nem at sætte op. Mulighed for 78 rpm hastighed.
  • Billige plastikdetaljer trækker ned i kvalitetsindtryk. Mangler lidt tyngde i bassen, tam dynamik. Betydelig hastighedsafvigelse.

Nemmere bliver det ikke at afspille plader. Selv dem med ti tommelfingre og en modvilje mod at røre ved noget teknisk kan spille musik med en fuldautomatisk pladespiller. Læg skiven på, tryk på start og synk ned i sofaen. Og nyd det.

Ingen dikkedarer og ingen problemer. Du skal måske støve pladen af med en pladebørste fra tid til anden, men det er det hele.

Når den ene side er færdig med at afspille, vender du pladen og gentager.

Udvalget af fuldautomatiske pladespillere er ikke særlig stort. Pro-Ject laver en billig version, som gør et godt stykke arbejde, men uden den store entusiasme. Den billige Pro-Ject A1 henvender sig heller ikke til audiofile entusiaster med en voksende pladesamling.

Læs også Fuldautomatisk pladespiller Med fuldautomatisk afspilning har Pro-Ject gjort det lettere at nyde musik på vinyl.

Det har Pro-Ject forsøgt at gøre noget ved med A2. Det er også en fuldautomatisk afspiller, men teknisk langt mere overdådig – til dem der er mere end gennemsnitligt optaget af lydkvalitet.

Annonce
A2 satin black front 1 scaled 1
(Foto: Pro-Ject)

Den er lige så nem at bruge som den billigere A1. Man tager pladen ud af coveret, sætter den på og vipper starthåndtaget for at starte. Sekunder senere strømmer musikken ud af højttalerne. Når pladesiden er færdig, løfter du armen, som vender tilbage til startpositionen, og afspilleren stopper.

Vend pladen og gentag

Det, der adskiller en A2 fra en A1, er et langt bedre dæmpet bæltedrevet chassis. En A2 vejer næsten to kilo mere, og afspillerens bevægelige dele, plade og arm, er monteret på en separat plade, der hviler på underchassiset med fleksibel dæmpning imellem. Det forhindrer resonanser i at forstyrre pickuppen.

Pro Ject A2 RPM
Også mulighed for 78 o/min. (Foto: Lasse Svendsen)

Afspilleren fås kun i mat sort, og alle plastdelene får den til at se billigere ud, end den er. Men detaljer som kabler, stik og armen er af god kvalitet.

Ortofon pickup 

Den medfølgende pickup er den velkendte Ortofon 2M Red, en bedre pickup end den OM10-pickup, der følger med en A1. MM-pickuppen leveres færdigmonteret. Hvis du følger den eksemplariske monteringsvejledning, er du klar til at spille musik få minutter efter, at du har pakket pladespilleren ud.

Der medfølger et aftageligt kabel af bedre kvalitet – Connect it E – men afspilleren har ingen indbygget phono-forstærker og skal tilsluttes en forstærker, der har en sådan, eller via en separat phono-forstærker til MM-pickupper.

Pro Ject A2 e connect
(Foto: Lasse Svendsen)

Vores målinger af gangpræcision viste, at afspilleren er bedre end A1-afspilleren på ét punkt og dårligere på et andet. Vi målte en rotationshastighed på 32,49, hvilket gav en afvigelse på -2,53%. Afspilleren er med andre ord for langsom. Wow og Flutter, altså svingninger, havde en afvigelse på 0,37%. Det er faktisk meget godt og viser, at afspilleren i det mindste er stabil, selv om den er for langsom.

Pro Ject A2 2M Red
Ortofon 2M Red. (Foto: Lasse Svendsen)

Afbalanceret og defineret lyd

A2-afspillerens arm har ikke et aftageligt pickup-hus, men armen, som hviler i et firepunkts aluminiumsleje og bruger et aluminiumsrør, har nem justering af anti-skating og nåletryk.

Da vi testede A1, syntes vi, at den leverede en ret slap og uengageret lyd. Det er heldigvis ikke tilfældet med A2. Her er lyden mere engagerende, der er større dynamisk kontrast i musikken, og bassen har en fin tyngde og fylde.

Lyden er flot fokuseret på Dire Straits Love Over Gold. Den akustiske guitar klinger varmt og fyldigt. Basgengivelsen mangler måske lidt bid og dybde, men bassen er veldefineret og har tilstrækkelig tyngde til at sikre, at percussions på optagelsen er velafbalanceret med resten af lyden.

Pro Ject A2 arm
(Foto: Lasse Svendsen)

Vokalen lyder lidt tør, og jeg savner noget dynamisk kontrast. Slagtøjet spiller en væsentlig rolle på titelnummeret, og her banker det ikke med samme overbevisning fra stortrommen, som det gør på en Pro-Ject Debut Pro, eller X2 fra samme producent.

Med Keith Jarretts liveoptagelse fra Bordeaux på afspilleren, oplevede jeg, at afspilleren præsenterede mig for et stort lydbillede, hvor klaverlyden kom godt frem. Måske ikke helt med den samme farvepalet, som jeg kan få fra en Reloop Turn X eller Rega Planar 6, men klangfarverne er lysår bedre gengivet end fra en A1.

Pro Ject A2 connector
(Foto: Lasse Svendsen)

Den rytmiske præcision og dynamiske kontrast i musikken er hørbart bedre på Regas meget billigere – og fuldt manuelle – Planar 3. Et andet eksempel, Pro-Ject X2, som ligger i en lavere prisklasse end A2, er langt mere engagerende og præsenterer musikken med større indsigt, luft og atmosfære.

Men jeg tror, at det faktum, at man kan få bedre lyd for pengene i andre afspillere, måske ikke betyder så meget for mange mennesker. Simpelthen fordi brugervenlighed trumfer ønsket om audiofile kvaliteter.

Læs også Den bedste pladespiller i sin klasse Den velspillende Pro-Ject X2 er den pladespiller, man skal vælge i denne prisklasse.

Konklusion

Den dyre Pro-Ject A2 er den pladespiller, man skal vælge, hvis brugervenlighed er en topprioritet. Det bliver ikke meget nemmere at nyde sin pladesamling. Lyden er helt jævn og langt bedre end den billigere A1-afspiller. Desværre er den ikke på niveau med, hvad du kan få fra andre afspillere i samme prisklasse. Det er vigtigt at indse. Hvis lydkvaliteten er vigtigst, skal du vælge noget andet, og hvis du leder efter en afspiller, som nemt kan tilsluttes uden behov for et separat phonotrin, er der alternativer til A2.

Karakter
Pro-Ject A2
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget