TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Pro-Ject The Classic Evo

Evolutionsteorien i praksis

Pro-Ject har opgraderet retro-pladespilleren The Classic og skabt et af de bedste køb i klassen.

Af / 07/02/2021 - 16:51
Pro-Ject The Classic Evo

Lyd & Billede mener

  • Fyldig og potent bas med sprudlende dynamik. Mere raffineret og rytmisk end standardudgaven. Aftageligt kabel og elektronisk hastighedsvælger.
  • Vi er ikke fan af antiskating med tråd og lod.

Man kan let fare vild i udvalget af pladespillere fra Pro-Ject. De har ti modelrækker med pladespillere i alle prisklasser. I alt laver de hele 40 grammofoner, og så har vi ikke engang talt farvevarianterne og specialmodellerne med.

Blandt dem er der nogle virkelige perler, såsom den forhåndenværende – en skamløst charmerende pladespiller i retro-design, som vi har testet før. Nej, vent, det er ikke helt korrekt, for det er en evolutionsudgave af The Classic, som vi har testet.

Forvirret? Lad mig forklare.

Som vi allerede har fortalt, laver Pro-Ject enormt mange pladespillere. The Classic fik ikke kun sit navn, fordi den ser ud, som om den blev lavet i 1970’erne, men fordi Pro-Jects grundlægger, Heinz Lichtenegger, ville have en grammofon, der lignede dem, han solgte fra sin mors tankstation i sin ungdom.

Som sagt, så gjort, og The Classic så dagens lys i 2016.

Annonce
pce2
(Foto: Lasse Svendsen)

Den nye pladespiller er bygget på samme måde som før med et inderchassis, der er dæmpet med små kugler af TPE – en slags termoplast – og et “flydende” yderchassis ovenpå. TPE bruges også som dæmpemateriale på pladetallerkenen af aluminium og modvægten på tonearmen.

Armen, der hænger i zirkon-lejer, er velkendt: En 9 tommers konisk arm med en kerne af aluminium og en ydre kappe af kulfiber. Den kan højdejusteres, og det er også muligt at justere azimut med en medfølgende unbrakonøgle.

Denne udgave af The Classic hedder Evo, fordi Pro-Ject har lavet nogle ændringer for at forbedre lyden yderligere.

Inderchassiset har fået mere masse og stivhed, hvilket skulle give bedre dæmpning af resonanser. Indertallerkenen og det leje, den roterer i, er hentet fra specialmodellen 175 The Philharmonic Recordplayer og siges at have bedre tolerancer og lavere friktion, mens den elektroniske motorstyring med hastighedsvælger er taget fra Superpack-versionen af The Classic.

pce3
Indertallerken, leje og inderchassis er blevet opgraderet på Evo-udgaven. (Foto: Lasse Svendsen)

Ortofon MC-pickup

Dér har de også hentet pickuppen. Den almindelige Classic leveres med en Ortofon 2M Silver, en meget fin MM-pickup, men her kommer den med en Ortofon Quintet Red monteret. Det er en meget anvendelig MC-pickup, som er let at matche med forstærkernes indbyggede phono-trin, og som vokser med opgaven, hvis man bruger et separat phono-trin af endnu bedre kvalitet.

Pladespilleren er meget nem at installere og bruge. Dæmpefødderne skal monteres først, og de kan justeres for at få den i vater. Den flade gummirem bruges på 33 og 45 omdrejninger, mens den runde rem bruges, hvis man skal spille 78-plader.

Der medfølger et separat signalkabel af god kvalitet med egen jordledning, og grammofonen kommer også med en tynd filtmåtte samt støvlåg. Følg brugsanvisningen for at montere modvægten og justere nåletrykket (2,3 gram) med den medfølgende vægt, og så er pladespilleren klar til brug.

Bemærk, at man selv skal montere antiskating-loddet. Det kan være ret bøvlet, for man skal først skrue en messingpind med tre riller i på bagsiden af ophænget til armrøret og så trække den tråd, loddet hænger i, i den midterste rille. Stram tråden, når den er på plads, så man ikke risikerer, at loddet falder af og i værste fald forsvinder, hvis man tørrer støv af eller flytter på pladespilleren.

pce4
En MM-pickup fra Ortofon giver oplevelsen et velkomment løft. (Foto: Lasse Svendsen)

Bedre præcision og dynamik

Evo-udgaven er i en klasse, hvor konkurrencen er hård. Den fantastiske Technics SL-1500C er billigere og har indbygget phono-trin, men mangler noget af den varme klang, som Evo har. Rega Planar 6 har endnu bedre rytmisk kontrol og indsigt, men kun hvis man inkluderer en Ania MC-pickup, og så bliver det dyrt.

Læs også Sensationelt god pladespiller Her er pladespilleren for dem, der elsker musik, hvad enten de er hi-fi-interesserede eller ej.

Prismæssigt lægger Evo sig midt mellem de to og fremstår som et rigtig godt køb. Ikke kun fordi den ser godt ud og er tillidsvækkende bygget, men også fordi den spiller med overbevisning og autoritet.

Den har bedre dynamisk kontrast og større detaljerigdom end en standard Classic, og det giver bl.a. et meget tydeligt fokus i f.eks. guitarklangen på Dire Straits’ “Love Over Gold” og mere klangdybde end både standarden og Pro-Ject X2.

Klangen fra Keith Jarretts klaver er længere fremme i lydbilledet og mere nuanceret. Tonerne har fornem klangfarve, og pladespilleren får den laveste oktav med og det med større autoritet end Planar 3 eller X2.

Den rytmiske kontrol og drivet i musikken er bedre på Evo-udgaven, men der er også større detaljerigdom i lydbilledet, og vokaler gengives med en uanstrengt naturlig klang med nydelig dybde. Evo giver lytteren mere af det hele, men den største forbedring er, at lydbilledet åbner sig mere, og at den dynamiske kontrast er endnu bedre.

pce5
Elektronisk hastighedsvælger. Læg mærke til, at den også kan spille 78’ere. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Pro-Ject The Classic Evo er et af de bedste køb i prisklassen, fordi den formår at give lytteren mere af musikkens indre på en overbevisende måde.

Teknisk set er forbedringerne på Evo-udgaven subtile, men lydkvaliteten har fået et velkomment løft. Man kan spille alting på den, og den trives med alt fra Metallica til Mozart. Det er virkelig en af juvelerne i Pro-Jects store udvalg af pladespillere.

 

Karakter
Pro-Ject The Classic Evo
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Pro-Ject The Classic Evo”

  1. Jeg har sammen Pro-ject Evo Classic med en Ortofon Black 2M pickup. Det er en god kombination og lyder fantastisk med en dyb varm og detaljeret lyd. Har pladespilleren tilsluttet til en Pro-Ject rørphono forforstærker. Samlet lyd :Topkarakter

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget