Udvalget af billige pladespillere er nærmest eksploderet i takt med det stigende salg af vinylplader. Nye mærker er dukket op overalt, og selv tankstationer sælger lp’er i dag.
Hvad skyldes denne nyfundne interesse for den gamle teknologi? Måske at musikken i dag er digitaliseret, usynlig og dermed upersonlig med al den streaming, der ikke ser ud til at have nogen ende.
For mange lyder det besværligt og upraktisk at skulle have en pladespiller i stuen, lp’er i reolen og en pladebørste i skuffen. Det er lettere at åbne Spotify, som er verdens største pladearkiv, men du får ikke bedre lyd her. Kun bekvemmelighed.
Sådan set er pladespilleren en anakronisme. Teknologien stammer fra forrige århundrede, og pladerne er skrøbelige og kan ikke tåle særlig meget. Hvis du ikke behandler grammofon og lp’er pænt, lyder det dårligt. Men alligevel sælges der flere plader og pladespillere end i flere årtier.
At give engelske Rega æren for dette er nok at tage munden for fuld. Men de har stået imod stormen, både cd-revolutionen og streaming, med en uafbrudt produktion af pladespillere siden 70’erne.
På den tid har de opbygget et ry som nogle af de bedste til at lave overkommelige pladespillere. Enkle, solide og velspillende. Deres gamle Planar-modeller kan stadig opgraderes, repareres og spille plader, mens de fleste af konkurrenterne er endt på lossepladsen.
I dag er situationen som nævnt anderledes. Markedet flyder over af billige grammofoner, men Rega har forsøgt at udvikle deres pladespillere, så de kan bevare deres gode navn og rygte. Derfor har næsten alle deres pladespillere enten fået en opgradering eller er blevet erstattet af bedre modeller. Såsom den aktuelle, der er Regas billigste pladespiller.
Nyt, nyt, nyt
De kalder den Planar 1, og her er alt nyt. Det er kun designet, der minder om tidligere modeller. Pladespilleren fås i sort eller hvid og har både fået ny tonearm, bedre leje i messing, ny pladetallerken, stivere chassis og en ny pickup.
Præcisionen i suspensionen på den nye arm er væsentlig forbedret i forhold til forgængerens arm. Messinglejet giver mere jævn drift og mindre friktion. Pladetallerknen drives af en gummirem, der er skåret så præcist som muligt for at give færre vibrationer, og Rega har flottet sig med en dyrere 24 volt motor til at drive den indre tallerken.
Alt dette mener de har betydning for lydkvaliteten. Det er ikke så underligt, som man kunne tro. Små vibrationer samles op af manglende præcision i suspensionen og forplanter sig til chassiset, og friktion følger samme spor direkte op i pickuppen. Og ud i højttalerne.
10 minutter
Når man pakker pladespilleren ud første gang, er der ikke meget, man skal gøre, før den første plade kan spilles, og musikken strømmer ud af højttalerne.
Tag plasten af, sæt kontravægten på og slut kabler og strøm til. Sæt støvdækslet på til sidst. Træk forsigtigt plasticbeskyttelsen af pickuppen, og så er det bare at spille løs.
Planar 1 er den første Rega-pladespiller med den nye Carbon-pickup. En simpel MM-pickup, som giver lyd i alle forstærkere, der har en pladespillerindgang.
Ingen pladespillerindgang?
Hvis der ikke er pladespillerindgang på din forstærker – den vil være mærket Phono – har du brug for en separat pladespillerforstærker. Her kan vi anbefale Regas egen Fono Mini A2D, som også har USB-udgang ud over de sædvanlige lydudgange, der passer i alle forstærkere. USB-porten kan du bruge, hvis du vil overspille musik fra vinyl til den bærbare.
Dynamiske nuancer
Ligesom andre pladespillere kan Planar 1 opgraderes, hvis man vil have bedre lyd. Så kan man begynde med Regas egen Performance Pack, der består af en bedre pickup, Bias2, en tykkere måtte af uld og en hvid gummirem med større præcision.
Vi har dog ikke prøvet pakken, og strengt taget er den kun nødvendig, hvis man er ekstra kræsen, hvad angår lyd. For her swinger musikken virkelig. Lad gå, den er ikke det sidste inden for opløsning, dynamik eller format, men det får du heller ikke med nogen andre budgetpladespillere.
Til gengæld er den rigtig god til rytme, bas, dynamisk kontrast og balance. De fleste pladespillere i denne prisklasse har meget lidt dybbas og begrænset dynamik. Ofte er diskanten lidt ulden, og lyden er ikke den mest åbne eller fokuserede. Planar 1 sprudler derimod af spilleglæde.
Efter testen af Pro-Ject Essential II i samme prisklasse startede jeg også her med Mozart. Indspilningen med Trondheimsolisterne og Marianne Thorsen kommer fra det norske hi-res-pladeselskab 2L, og her er strygerklangen lidt bedre fokuseret med tydeligere overtoner. Bassen er strammere og går dybere på Planar 1.
Klangen fra violinen på Stéphane Grappellis “Limehouse Blues” kommer bedre frem, fordi Rega-pladespilleren har lidt mere dybde i lydbilledet. Der er ikke de store forskelle, jeg hører, men de er mærkbare for mig og vigtige, hvis man er lidt mere optaget af lydkvalitet.
Både en live-optagelse med Dire Straits og Keith Jarretts indspilning fra Köln-koncerten i 1974 lyder meget tiltalende fra Planar 1. Personligt kunne jeg godt savne bedre fokus og et mere udstrakt frekvensområde, for ikke at nævne mere hårdtslående dynamik. Men alt i lydbilledet hænger rigtig godt sammen her, og pladespilleren formidler musikkens dynamiske nuancer bedre end nogen anden i denne prisklasse.
Konklusion
Rega Planar 1 er måske den bedste pladespiller i budgetklassen. Det kan selvfølgelig skyldes, vi har ikke testet alt endnu, men på lydkvalitet er den et hestehoved foran de andre, vi har hørt i denne prisklasse. Samtidig er den let at sætte op, nem i brug, let at opgradere og ikke mindst underholdende at lytte til. Det er nok til vores specielle anbefaling.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer