Et stykke inde i Autumn Leaves slår Jack DeJohnette på lilletrommen som en advarsel. Så en gang til. Man fornemmer, hvad der kommer. Nogle få takter senere starter et samspil med Keith Jarrett bag klaveret, og de to stikker af i et hæsblæsende tempo, før det hele falder til ro, og trommestikkerne blidt kærtegner bækkenerne.
Gary Peacocks kontrabas afslutter det hele, og publikum går amok af begejstring. Det gør jeg også.
Det er ikke, fordi det er første gang, jeg hører Keith Jarrett Trio live med Autumn Leaves. Slet ikke. Men fordi nummeret bliver formidlet med en sprudlende entusiasme af en pladespiller, som jeg må konstatere er det bedste køb i klassen lige nu.
Pladespilleren markerer, at det er 50 år siden, Roy Gandy og Tony Relph startede Rega og producerede deres første pladespiller, Rega Planet. Den blev kaldt Planet, fordi den ikke havde en almindelig tallerken, men tre små pucker, der roterede som planeter omkring lejet. Den så cool ud, men fungerede ikke særlig godt.
Senere pladespillere har alle haft runde tallerkner, og det samme har Rega Planar 3. Som er et af de bedste køb i premiumklassen. Det vil sige, indtil nu.
Planar 3 50th Anniversary Edition er en Planar 3 med en 12 mm glasplade og RB330-tonearmen, som vi kender fra testen af Planar 3. Men denne udgave markerer 50-års jubilæet, og den adskiller sig fra en standard Planar 3 på nogle vigtige områder.
Neo MK2 strømforsyning
Den mest iøjnefaldende forskel er, at plinten fremstår i valnøddefinér. Et design, Rega aldrig har brugt før, med undtagelse af en version af den budgetvenlige Planar 1.
Men den væsentligste forskel er, at jubilæumsudgaven leveres med Regas Neo MK2-strømforsyning. Det giver en mere stabil rotationshastighed og dermed bedre lyd. Bonussen er, at du får en omskifter til 33/45 til ændring af hastigheden.
Under overfladen har motoren fået det samme drivhjul som den dyrere Planar 6 og Regas bedste drivrem – Reference EBLT. Disse er standard på de dyrere Planar 6 og 8.
En Rega Exact MM-pickup leveres færdigmonteret i RB330-armen, og det tager 10-15 minutter at sætte pladespilleren op, før den er klar.
Rega-pladespilleren leveres med støvlåg, og både det og selve pladespilleren er forsynet med et 50-års jubilæumslogo, der markerer, at dette ikke er en almindelig Planar 3.
Præcision
Den udvendige strømforsyning holder, hvad den lover. Rotationshastigheden blev målt til 33,33 omdrejninger i minuttet med 0,01 procents afvigelse (!). Dette er exceptionelt godt for en pladespiller i denne klasse, og faktisk på niveau med den næsten 10 gange dyrere Yamaha GT-5000.
Frekvenssvingninger, eller wow og flutter, blev målt til 0,49 procent, hvilket er godt inden for, men ikke helt på niveau med de bedste. Som for eksempel den direkte drevne Technics SL-1200G, og den over dobbelt så dyre Pro-Ject X8 Evolution.
En ting, der er værd at nævne: Strømforsyningen har et lille hul bagi, hvor man kan stikke et lille skruetrækker ind for at regulere eventuelle hastighedsafvigelser. Den kan også nulstilles, hvis det er nødvendigt.
Glødende engagement
Regas pladespillere er kendt for deres spilleglæde og brugervenlighed. 50th Anniversary Edition tager alt dette et skridt videre, samtidig med at den slår konkurrenterne i denne klasse med den mest åbne, bedst balancerede og engagerende lyd.
Det er ikke kun Autumn Leaves, der får mig ud på kanten af sofaen af begejstring.
Den obligatoriske test med Dire Straits Love Over Gold viser, at Rega-pladespilleren leverer bas med en autoritet, som de færreste i denne klasse kan matche. Titelskæringens basdynamik er næsten på niveau med Planar 8 og 10, men samtidig er den stram og fokuseret, selv når man lytter til basguitarer. Ikke kun percussion. En Technics SL-1200G kan levere dybde og punch i percussion med større kraft og dynamik, men så skal man også være parat til at betale prisen.
Lyden fra Radka Toneffs album Fairytales flyder let og ubesværet i rummet, og klaverlyden har en fin dybde og klangstruktur. Vokalen lyder pragtfuldt, luftig og klart defineret, dog ikke så luftig og nuanceret som en Planar 8 med en Ania MC-pickup, men tæt på.
Det spiller egentlig ingen rolle, hvad jeg sætter på. Jazz, klassisk, eller rock. Rega-pladespilleren leverer musikken på et sølvfad hver gang. Lydkvaliteten er et solidt skridt op fra en Planar 1 eller Planar 2, og pladespilleren leverer et meget større og mere åbent og fokuseret lydbillede end sine billigere slægtninge. Reloop, Technics og Pro-Ject har alle pladespillere i samme prisklasse med lidt forskellige egenskaber. Men ingen af dem er så gennemført musikalske som Regas 50th Anniversary Edition.
Den kan endda opgraderes til nye højder og endnu bedre lydkvalitet, hvis man skulle få lyst til det. Det mest oplagte er at udskifte Exact-pickuppen med f.eks. en Rega Ania MC-pickup og tilføje et seriøst MC-phonotrin. Det vil være en betydelig opgradering.
Man kan også bare nyde pladespilleren, som den er. Det bliver ikke bedre i denne prisklasse.
Konklusion
50th Anniversary Edition af Rega Planar 3 koster kun en anelse mere end en standard Planar 3. Som ville have kostet væsentligt mere, hvis du havde udskiftet drivremmen med Regas bedste og købt Neo MK2-strømforsyningen separat. Det er derfor, denne version af Planar 3 er så godt et køb. Men ikke kun derfor. Den spiller så godt, at den nærmer sig den dyrere Planar 6, når det gælder ren og skær musikalsk nydelse og formidling. Og det er ikke nogen lille bedrift. Vores råd er at handle, før det er for sent. Rega oplyser, at de kun producerer 50th Anniversary Edition i 2023, som er jubilæumsåret. Derefter er det slut.
1 kommentar til “Rega Planar 3 50th Anniversary Edition”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Glad var jeg, da jeg pakkede min nye Rega 50th Anniversary ud. Mindre glad var jeg, da jeg efter langs tids utilfredsstillende indstilling, kunne konstatere forvrængningsstøj i højre højttaler. Efter et større fejlfindingsarbejde, opdager jeg at Regaens motor og den anordning pladetallerkenen ligger på, er skæv. Dvs, hvis tallerkenen er i vatter, så er plint og arm ikke i vatter – pladespilleren var umulig, at afbalancere.
Forhandleren byttede hurtigt til en ny. Den var ikke så skæv som den forrige, men stadig ikke lige. Støjen i højre højttaler, var dog væk, men jeg ville aldrig kunne foretage en præcis indstilling, da dennne pladespiller, heller ikke var lige. Der medfølger en separat strømforsyning, hvor Regas logo lyser rødt, ved 33 om/min. Denne lyste bare ikke. Derudover var stikket ind til boksen dårligt tilpasset. Jeg kunne foretage en direkte sammenligning med den nyindkøbte Rega RIAA forstærkerboks, der er identisk. Strømforsyningen er “håndtrimmet”, hvilket gør det yderligere uforståeligt, at disse fejl ikke er opdaget, da en person har haft produktet mellem hænderne. Jeg har i lang tid, glædet mig til, at erhverve en Rega pladespiller, efter at have læst diverse positive test. Nu har jeg fået mine penge tilbage for pladespilleren og jagten på et andet fabrikat er gået ind og så skal jeg have solgt RIAA-forstærkeren, da Rega ingen stjerner får fra mig. Mvh Esben