Uanset hvilken prisklasse du befinder dig i, er det muligt at komme uden om pladespillerne fra Rega. Siden 1970’erne har de lavet nogle af de mest succesfulde pladespillere på markedet, og i årenes løb har de også udvidet deres portefølje fra gode budgetafspillere til overdådige high-end modeller.
Men den måske mest legendariske af dem alle er Planar 3, en slags gyldent midtpunkt i Rega-kataloget og den afspiller, der i dag har den største lighed med originalen fra halvfjerdserne.
Planar 3, eller P3, som den også kaldes, er blevet ændret, forbedret, opgraderet og forfinet mange gange, siden originalen så dagens lys. Der har været specialmodeller, forskellige farver og begrænsede udgaver. Grundopskriften har været den samme hele vejen igennem. En synkronmotor driver en skive via en gummirem. På toppen hviler en gennemsigtig glasskive med en filtmåtte over. Til højre er der monteret en lige og stiv tonearm. Med tre skruehuller til Regas pickupper og et støvcover til at dække det hele. Sådan kunne man beskrive utallige pladespillere. Ikke kun afspillere fra Rega.
Men Rega-afspillere er lidt specielle. Især de mere overdådige udgaver, hvilket vi må indrømme, at Planar 3 også er. På trods af den enkle grundopskrift er afspilleren bygget op med kvalitet i alle led, helt ned til den mindste detalje. Måske er det mindst overdådige træk den sorte lak, som er ret generisk, men alt fra lejer, motor, plade og ikke mindst tonearmens præcise ophæng og gode dæmpning er på niveau med – og i nogle tilfælde bedre end – hvad man kan finde i high-end-klassen. Med andre ord meget dyrere afspillere end en Planar 3.
Hvis du undrer dig over, hvor i landskabet en Planar 3 passer ind, er det godt at vide, at det hele starter med den budgetvenlige Planar 1, som kommer klar til at spille lige ud af kassen og også fås i en version med indbygget phono-trin. Den kan tilsluttes et par aktive højttalere og passer ind i ethvert system, selv hvis du ikke allerede har et phono-trin. Næste trin på stigen er Planar 2, som er mere overdådig med en lidt bedre arm og kan leveres med en endnu bedre pickup.
Så kommer Planar 3, som vi sidst testede i en 50-års jubilæumsudgave. Den var udstyret omtrent som en Planar 6. Med andre ord en afspiller, der er meget dyrere end en Planar 3. 50-års jubilæumsudgaven kom med en separat strømforsyning, en formonteret Rega Exact MM-pickup og klædt i en flatterende valnøddefinér.

Planar 3 RS
Da denne afspiller blev fremstillet i et begrænset antal i 2023, er den både udgået af produktion og svær at finde i butikkerne. Svaret er enten en Planar 3 eller den dyrere Planar 6, som kommer med en separat strømforsyning. Men nu udkommer Planar 3 i en RS-udgave. En Rega Special. Som er meget billigere end en Planar 6.
Den fortsætter, hvor 50-års jubilæumsafspilleren slap, men her er valnød erstattet med en meget klædelig grå metallisk farvelaminering over Regas lette og stive HPL-sokkel (High Pressure Laminate) – med forstærkning over og under – som er forbeholdt de dyrere afspillere, såsom Planar 6, Planar 8 og Planar 10.

Så en RS er det tætteste, man kan komme på en Planar 6 uden at betale så mange penge. Og den leveres med strømforsyningen Neo PSU MK2 med hastighedsskift med én knap.
Med den eksterne strømforsyning får du en mere stabil rotationshastighed og bedre lyd. Den har også manuel hastighedsjustering, hvis du skulle få brug for det. For eksempel hvis du skifter bælte på et tidspunkt.
Afspilleren leveres med en formonteret pickup, og her har Rega RB330-armen en endnu bedre pickup. Det er den midterste af tre pickupper i Regas nye Nd-serie, som bruger en lille neodymmagnet i stedet for en konventionel ferritmagnet.

Nd5 MM-pickup
Da vi talte med Roy Gandy fra Rega om den nye Nd-pickupserie, fortalte han, at ideen var at skabe pickupper, der var kompakte og lette, dvs. med lav masse, men med kraftigere magnetisk energi.
”Problemet var, at vi ikke kunne få den magnetiske energi, vi ledte efter, med neodymmagneter. Alle kløede sig i hovedet og kunne ikke forstå, hvorfor vi ikke kunne få højere magnetisk energi, for neodym skulle jo være kraftigere end almindelige ferritmagneter,” siger Gandy.
„Vi kunne gøre selve magneten endnu større, men det ville underminere formålet med neodymium i første omgang. Så vi rådførte os med en ekspert i magneter, og det er ikke for sjov, den slags folk findes faktisk. Han kunne fortælle os, at vi ikke havde det rigtige værktøj til at magnetisere neodymmagneter med nok magnetisme til at kombinere små magneter med mere kraft. Løsningen var indlysende: Vi havde brug for en kraftigere magnetiseringsmaskine, og med den på plads fik vi endelig et kraftigt magnetfelt fra en mindre masse, end vi ville have fået med en ferritmagnet.”

Neodym bruges i indgangsmodellen Nd3, som leveres med Planar 3, i Nd5, som leveres med Planar 3 RS, og i den dyrere Nd7. Som blandt andet kan leveres med Planar 6 og Planar 8. For at holde massen så lav som muligt bruger pickupspolerne 38 mikrometer tynde ledninger, som er spundet med 1.275 omgange i modsætning til 1.800 på den udgående Exact-pickup.
De tre MM-pickupper er stort set ens, men ophængningen og nåles slibning er mere detaljeret på de dyrere versioner. Med en Nd5 som den gyldne middelvej. Med en MM-pickups enkle belastning (47 kOhm) og høje udgangsspænding på lidt over 5 mV kan afspillere med en Nd-pickup tilsluttes enhver forstærker med en indgang til moving magnet. Hvilket er den phono-indgang, som de fleste forstærkere normalt kommer med.

Næsten klar til brug
Når du pakker afspilleren ud af kassen, finder du straks monteringsvejledningen. Den er lige så klar og enkel, som afspilleren er at betjene, og hvis du følger samlevejledningen, kan det ikke gå galt.
RB330-armen har pickuppen formonteret, og det eneste, du skal gøre, er at indstille nåletrykket til 1,75 g og justere den magnetiske anti-skating til en tilsvarende værdi. En Reference EBLT-silikonestrop er formonteret på den indre skive, som drives af en håndkalibreret 24 V-synkronmotor.

Herefter skal du blot placere den 12 mm tykke glasskive og filtmåtten ovenpå, sætte støvcoveret på og tilslutte NEO PSU MK2-strømforsyningen og det formonterede phonokabel til forstærkeren.
Og så er du klar til at spille.

Præcision
Med den eksterne NEO PSU MK2-strømforsyning er rotationshastigheden mere præcis end på en Planar-afspiller med blot en standard transformator. Vores måling viste, at 33,33 rpm havde en afvigelse på -0,13 procent, hvilket er næsten ikke-eksisterende og bestemt acceptabelt. Frekvensvariationer, eller wow og flutter, blev målt til 0,20 procent, hvilket også er godt inden for det acceptable område.
Musikalsk perfekt
Som i tidligere tests af Regas pladespillere, især de mere overdådige varianter som 50-års jubilæumsudgaven og derover, har denne udgave også et umiskendeligt stærkt rytmisk drive.
Den leverer basdynamikken i Dire Straits Private Investigations med en overbevisning, som man kan glemme alt om at få fra billigere pladespillere. Slagtøjet truer med at komme ud af højttaleren og trække bassen med sig. Der er virkelig en usædvanlig kombination af kraft og præcision i den måde, afspilleren leverer bas på.
Det gælder ikke kun slagtøj, men også kontrabasser og koncertpianoer, hvor de laveste oktaver gengives med en styrke og autoritet, der leder tankerne hen på Rega Planar 10, Linn Majik LP12 og Technics SL-1000.

Så solid er den rytmiske position og dynamiske kontrast fra Planar 3 RS.
På Jan Gunnar Hoff-ensemblet, hvor afspilleren er tilsluttet phono-indgangen på en Hegel H190V, flyder klavertonerne ubesværet ud i rummet, og det er næppe muligt at forestille sig nogen form for farvning eller fremhævelse i den måde, klaveret gengives på.
Den nye Nd5-pickup minder mere om en overdådig moving coil-pickup, fordi den har en åbenhed og transparens, som er sjælden for moving magnet-pickupper i denne prisklasse.
Med afspilleren tilsluttet phono-indgangen på en Yamaha A-S3200 og med den nyligt udgivne Miles Davis Birth of the Blue fra 1958 leverer afspilleren musikken med en varme og en fylde, der får indspilningen til at lyde ny og frisk.

Bill Evans‛ klavertoner lyder så up-to-date, at det er svært at tro, at optagelsen er over 60 år gammel. Der mangler måske lidt i toppen, fordi diskanten er lidt dæmpet i forhold til nye indspilninger, men det er næppe afspillerens skyld.
Lyt bare til titelnummeret fra Jan Gunnar Hoffs Polarity. Den krystalklare indspilning udfolder sig med en skala og dybde, som jeg ikke kan huske at have hørt fra en Planar 2 eller 3 med Regas Elys- eller Exakt-pickup. Aldrig nogensinde.
Konklusion
Det er let at tro, at den nye pickup spiller en større rolle, end du måske tror her, og i kombination med Neo-strømforsyningen fremstår Rega Planar 3 RS som det bedste køb i prisklassen, med en god margin. Du kan ikke gå galt i byen med Planar 3 RS, som er en perfekt pladespiller uden fejl, og som vil levere en lydkvalitet, du ellers skulle betale meget mere for. Kan varmt anbefales.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!