TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Rotel Michi X3

Fantastisk high-end-forstærker

Den ser ud, som om den koster over hundrede tusind kroner. Den koster under det halve. Og hvilken lyd!

Af / 16/07/2021 - 12:00
Rotel Michi X3

Lyd & Billede mener

  • Bygget som en kampvogn, lækker udførelse, fantastisk lyd – og masser af kraft! Her får du virkelig i pose og sæk!
  • Streaming kun med Bluetooth …

Det er fristende at kalde Michi et nyt high-end-undermærke af japanske Rotel, selv om navnet først dukkede op i high-end-produkter i 1991. I 2019 blev Michi-navnet genoplivet med forstærkersættet P5 og M8 og stereo-effektforstærkeren S5. Og nu med et par nye integrerede forstærkere kan man endelig kalde det en familie. Michi X3 er den mindste og billigste, men det betyder absolut ikke, at den er en miniput.

Rotel Michi X3 Front
Foto: Rotel

200 watt

Michi-produkterne er temmelig minimalistiske udenpå, men bygget som kampvogne. Det samme gælder X3, som er den mindste i familien, men alligevel solidt bygget og med 200 watt under panseret (350 watt i 4 ohm). Den er 2 cm bredere end normalt, så den fylder godt op. Og med næsten 30 kilo på badevægten oser den af byggekvalitet som få andre.

Vildt flot design

En af mine favoritter i prisklassen, Hegel H390, ser temmelig grå og trist ud ved siden af Michi X3, som har nydeligt afrundede, næsten sømløse kanter og kølefinner på siderne, diskret skjult bag glatte sidevægge. Det store, flotte display lyser gennem en sort glasplade, som dækker fronten af forstærkeren.

Et kig op i forstærkeren afslører en enorm, afskærmet ringkernetransformator, heftige kondensatorer og et meget ryddeligt dual mono-kredsløb.

Rotel Michi X3 interior
Indersiden af Michi X3 prydes af en heftig transformator og et nydeligt kredsløb i ægte “dual mono”. Bemærk kølefinnerne, som er skjult bag hver sin sideplade med afrundede hjørner. Lækkert. Foto: Rotel

Forstærkeren har indbygget digitalkonvertering fra AKM (AK4490), som understøtter digitale opløsninger op til 32 bit / 768 kHz. Og har du nogle specielle DSD-musikfiler, kan du afspille dem med op til 11,2 MHz. Så ja, alsidig er den altså.

Annonce

Ethernet

Forstærkeren er udstyret med en Ethernet-kontakt til internetopkobling. Men denne kan desværre ikke bruges til streaming af musik. Den er nemlig kun til opdatering af firmware samt fjernstyring via netværk (IP-kontrol).

Bluetooth

Faktisk har Michi-produkterne kun én måde at streame musik på, og det er med Bluetooth. Ja, du læste rigtigt. Tanken er nok, at det skal være en brugervenlig måde for andre familiemedlemmer at afspille musik på, når entusiasten er bortrejst. Men det er alligevel mærkeligt at producere en så dyr forstærker med digitalkonvertering, men uden ordentlige muligheder for streaming.

Her kunne de godt have taget sig råd til AirPlay eller Chromecast som minimum, også gerne Roon-understøttelse.

Rotel Michi X3 rear
Her er alt, hvad du kan drømme om af digitale indgange. Måske lige bortset fra et HDMI eARC-stik. Men vær opmærksom på, at Ethernet-stikket ikke kan bruges til streaming. Du kan nemlig kun streame via Bluetooth. Foto: Rotel

Indgange

Ellers har forstærkeren rigeligt med indgange. Af de analoge finder vi tre ubalancerede og en balanceret samt en pladespillerindgang til MM-pickupper.

Digitale indgange er der også mange af, deriblandt flere optiske og koaksiale samt en højopløst USB-DAC-indgang (USB-B). Lige ud af æsken er forstærkeren sat til Audio Class 1, som begrænser den til 96 kHz opløsning. Du må ind i opsætningsmenuen og sætte denne til Audio Class 2 for at gøre den kompatibel med højere sampling-frekvenser.

Lyden af Michi X3

Med et så nydeligt udført kabinet skulle man måske tro, at de penge, der var tilbage til lydkvalitet, var begrænsede. Tro om igen.

I testperioden har jeg fornøjet mig med Sonus faber Olympica III, som jeg kan afsløre er et knaldgodt match til Michi X3. Men jeg har heldigvis også fået muligheden for at lege med de råseje JBL HDI 3800, som jeg vil påstå er en endnu bedre makker! I hvert fald hvis du kan lide det råt.

Med Macbook’en i USB-stikket ifører Michi X3 sig fløjlshandskerne, når den eksperimentelle jazzmusiker Esperanza Spalding synger hen over ret dissonante kontrabas- og korsamplinger på Formwela 1. Det er sjældent, at så mærkværdig musik kan lyde så yndigt, og meget af det har med forstærkeren at gøre.

Klangfarverne ligger lag på lag, og kontrabassen lyder yderst troværdig gennem Sonus faber-højttalerne. Spaldings stemme har både luft og godt med energi i brysttonen. Det hele falder på plads som et lydmæssigt puslespil, så jeg føler, at musikken går op i en højere enhed.

Michi X3 Loft1
Foto: Rotel

Flygel

Det fortsætter med Max Richters fine flygel på Prelude 2. Med stor bundklang og nydelige overtoner. Og når celloen kommer ind midt i stykket, mærker jeg gåsehuden krybe ned over armene. Det lyder fantastisk godt, og jeg tænker, at det nu må være udelukket at give flere penge for en forstærker.

Det skal siges, at da jeg skiftede til den tre gange dyrere Devialet Expert 250 Pro, voksede lydbilledet yderligere, og der kom flere lag luft til. Men konklusionen er alligevel, at du med X3 faktisk får hele oplevelsen.

JBL HDI 3800 Pair Black Web.png scaled 1
JBL HDI 3800. Foto: JBL

Flytter bjerge

Med JBL HDI 3800 kan man virkelig høre, hvilke kræfter Michi X3 rummer. Billie Eilish er blandt de få popsangere, der som regel leverer en vældig god lyd, og “Lost Cause” er ingen undtagelse. Her er der dynamik i stor stil, og du milde for en dybbas!

Jeg skruer lyden op til 70 og bereder mig. Heftigt. Fedt. Skønt. Basrytmerne forplanter sig i sofaen og i kroppen. 75. 80. Ingen tegn på, at forstærkeren råber om hjælp. 85. 90. Du milde himmel. Nu er det så højt, at det dundrer i kroppen, så man næsten bliver svimmel. Men det er aldrig hårdt og skarpt. Forstærkeren stopper på 96, og jeg vover at holde det lydniveau i nogle sekunder. Ingen forvrængning. Bare supercool!

Se præsentationsvideo af Rotel Michi X3 herover.

Jeg vil ikke anbefale at lytte på disse lydniveauer, men at forstærkeren bevarede kontrollen her, var utrolig imponerende.

Hegel H390 er lige så kraftig og stadig en superb forstærker. Der er ikke så stor forskel på kvaliteten af de to forstærkere, men der er en smule mere varme i Michi’en.

Det, der imponerer mig, er, at Rotel med Michi X3 har formået at skabe denne lyd sammen med et så lækkert design, så det undrer mig, at den ikke er væsentlig dyrere end den mere kedelige Hegel. Faktisk er X3 den billigste af de to, og det er svært at fatte. Måske lige bortset fra at Hegel-forstærkeren kan streame musik via både AirPlay og Spotify Connect, samtidig med at den er Roon Ready. Netop det burde Rotel også tilbyde.

Michi X3 lifestyle(3)
Foto: Rotel

Konklusion

At Rotel Michi X3 er den mindste forstærker under Michi-paraplyen, betyder absolut ikke, at den er lille. Den er nemlig både stor, tung og dejligt habil. Med 2 x 200 watt i 8 ohm og hele 350 watt i 4 ohm driver den, hvad det skal være. Og den gør det med ynde, når musikken kræver dét, og den rene vildskab, når dét dikteres.

Her får du i pose og sæk, så det er fristende at svare “alle!”, når nogen spørger, hvem forstærkeren er lavet til. Den er nemlig fuldstændig ligeglad med musikgenrer og højttalere. Her kommer musikken ud, som den er indspillet, og det med fuld kontrol.

Glimrende digitalkonvertering og et væld af digitale indgange er alt sammen meget godt. Men hvorfor i al verden begrænse streaming til kun Bluetooth?

Karakter
Rotel Michi X3
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

4 kommentarer til “Rotel Michi X3”

  1. Stor ros til Rotel at de kun har en sekundær streaming via Bluetooth . Mange har indbygget streaming i deres forstærkere ofte med elendig lyd til følge , lyden bliver jo aldrig bedre end de nul og et taller der bliver behandlet i de digitale kredsløb . Så hatten af for Rotel at de ikke bruger resurser på det men satser på dem der tager streaming seriøst og derfor i forvejen
    har en dedikeret streaming afspiller i høj kvalitet .

    1. Hej. Jeg har købt en Michi x3 dengang den kostede 37.500kr. Den spiller med Dynaudio Evoke 20. Spiller rigtig godt sammen må jeg sige. Steen👍🏻

  2. Mai-Britt A.

    Jeg har en x5 den er super god og den er sat til et sæt B&w 801d og det lyder rigtigt godt kan kun anbefales

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen