TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Rotel Michi X5 Series 2

Når du ikke kan få nok kraft og finesse

Rotels Michi-serie tog os med storm, og den opdaterede X5 er et af de bedste køb i high-end-klassen.

Af / 31/08/2024 - 11:05
Rotel Michi X5 Series 2

Lyd & Billede mener

  • Simpelthen vanvittig kraft. Fantastisk stort og herligt lydbillede med uudtømmelig dynamik og fremragende basgengivelse. Enestående DAC, fremragende phono-trin og by-ggekvalitet i særklasse.
  • Ingen Wi-Fi eller netværksstreaming. Hård konkurrence. Ingen indstillingsmuligheder på phono-indgangen.

At sige, at vi var overraskede, er ingen overdrivelse. Da vi testede Rotels nye Michi-serie i 2020, besvimede vi næsten af ren og skær glæde. Først blev vi overraskede over, at Rotel overhovedet havde genoplivet Michi-serien, som oprindeligt bestod af en komplet serie af elektronik, herunder en 2×200 W effektforstærker, men mærkeligt nok ingen integrerede forstærkere.

Der skulle gå 20 år, før Michi-navnet dukkede op på fronten af en integreret Rotel-forstærker.

To faktisk. X3 og X5.

Flagskibet X5 var et 350 W og over 40 kg tungt bæst af en integreret forstærker, og måske det bedste køb blandt integrerede forstærkere i sin klasse på det tidspunkt.

Sidste år, i 2023, lancerede Rotel opdaterede versioner af Michi-serien. I de samme massive kabinetter, som blev introduceret i den nye Michi-serie i 2019, men med et omfattende antal ændringer på indersiden. Faktisk over 90 i X5 Series 2 ifølge Rotel selv, som og-så udskiftede AKM DAC’en med en ny ottekanals 32-bit DAC fra ESS, ES 9028PRO.

Annonce

Som om det ikke var nok, ændrede Rotel det omgivende kredsløb for at eliminere interferens og sænke støjniveauet yderligere. Igen, ifølge Rotel, leverer den nye Series 2 et mere præcist, strammere og mere åbent lydbillede end tidligere, heldigvis med den samme massive dynamik og det vanvittige tryk helt ned til subfrekvenserne.

Rotel Michi X5 Series 2 remote
(Foto: Rotel)

DAC – men ingen streaming

X5 Series 2 er en integreret forstærker, der ikke mangler mange funktioner, selvom den ikke har indbygget Wi-Fi, så streaming skal ske ved hjælp af Bluetooth ACC og aptX HD, men jeg er villig til at vædde på, at alle, der køber en X5 Series 2, streamer deres musik over netværket til en separat streamer, f.eks. fra Lumin, Hi-Fi Rose eller Auralic.

Bagpanelet indeholder også alle indgange til DAC’en, f.eks. USB til kabelforbindelse til en computer med Tidal, Spotify eller Qobuz, tre optiske og tre koaksiale digitale indgange. Der er også en balanceret indgang til analoge signaler, fire linjeindgange plus en til en pla-despiller, enten med MM- eller MM-pickup, og der er både en forstærkerudgang (pre) og en udgang til en subwoofer.

Så det meste er på plads. Inklusive understøttelse af Roon.

Rotel Michi X5 Series 2 Internal
(Foto: Rotel)

Hvis man ved, hvad man skal kigge efter, kan man under topdækslet se, at fire 22.000 μF-kondensatorer og dobbelte transformatorer deler forstærkerens udgangstrin i en såkaldt dual mono-konfiguration. Forstærkeren leverer nemt 350 W pr. kanal i 8 ohm eller op til 600 W pr. kanal i 4 ohm. Der er ikke mange integrerede forstærkere i denne klasse, der matcher X5 Series 2 med hensyn til ren effekt.

De, der kan lide at slappe af i lænestolen med et par hovedtelefoner, vil sætte pris på, at forstærkeren også har en udgang på fronten til hovedtelefoner.

I midten af fronten er der et display, som kan konfigureres til at vise den valgte indgang, lydstyrke, VU-meter eller en spektrumanalyse af signalet. Den medfølgende fjernbetjening har en indstillingsknap, hvor man kan indstille forskellige parametre, som f.eks. at omdøbe indgangene og så videre.

Prisen er steget siden sidst, dels fordi Rotel har brugt flere penge på indersiden og dermed øget omkostningerne ved at fremstille forstærkeren. Men også fordi valutakurserne har ændret sig meget, siden Michi-serien blev introduceret i 2019. Og det er ikke til fordel for os forbrugere.

Rotel Michi X5 Series 2 bak
(Foto: Rotel)

Alternativer til X5 Series 2

Den nye Michi Series 2 består også af en forforstærker og to effektforstærkere. En stereo og en mono. Men det er X3 Series 2, der kommer tættest på en X5 Series 2. De er næsten identiske med de samme analoge og digitale indgange. X3 Series 2 har en ESS DAC og understøtter de samme lydformater – inklusive MQA, som P5 Series 2-forforstærkeren gør.

Michi X3 Series 2 har kun pladespillerindgang til MM-pickupper, mens Michi X5 Series og-så har indgang til MC-pickupper. Den mindre X3 Series 2 leverer lidt mindre effekt, men det er stadig et potent kraftværk med 200 W output i 8 ohm og 350 W i 4 ohm.

Læs også Det bedste high-end-køb Den ser ud, som om den koster over hundrede tusind kroner. Den koster under det halve. Og hvilken lyd!

Så hvis du ikke har brug for så meget effekt, som en X5 Series 2 kan levere – eller MC-indgang, kan en X3 Series 2 være det smarte valg. Det er en besparelse på et tocifret antal tusinde kroner, ikke ligefrem småpenge.

Ingen af disse to er helt uden konkurrence i deres respektive prisklasser. En McIntosh MA5300 ligger lige under X5 Series 2 og har mange af de samme funktioner, men lavere effekt med 100 W pr. kanal. En Hegel H400 er en mere direkte konkurrent. Markant billigere og med streaming via Ethernet, men uden pladespillerindgang. Alligevel er det en naturlig sammenligning og helt sikkert en forstærker, som mange vil overveje som alternativ til en X5 Series 2. Eller X3 Series 2 for den sags skyld.

Læs også Sublim Yamaha-forstærker Den store Yamaha-forstærker stiller musikken i et flatterende lys, men kan også være brutalt ærlig.

Yamahas sensationelt vellydende A-S3200 har længe været en af vores referenceforstærkere. Den har ikke nær så meget kraft som en X5 Series 2 og mangler en DAC, men den er usædvanligt raffineret og dynamisk.

Rotel Michi X5 Series 2 front
(Foto: Rotel)

Enormt lydbillede og ekstrem dynamik

Forstærkerens indbyggede digitale konverter kan ikke hamle op med DAC’en i en H400 eller DAC-modulet i McIntosh C55 – samt MA9500, MA1200 og andre – og der skal meget specifikke krav til for at retfærdiggøre, at man bruger en månedsløn på en ekstern DAC. Det samme gælder til en vis grad for phono-indgangen. Her er lydkvaliteten ikke så raffineret og fokuseret som phono-indgangen på en C55, men den er fuldt ud på højde med den lydkvalitet, man får fra phono-indgangen på A-S3200.

Læs også Den eneste forstærker du har brug for McIntosh MA12000 vil knække din ryg og lænse din tegnebog, men lyden vil gøre dig euforisk.

En direkte sammenligning med den førnævnte A-S3200 var interessant på flere måder. Okay, Rotel-forstærkeren har ikke overraskende bedre kontrol – især i bassen – når man spiller højt, men det er også den mest markante lydmæssige forskel. Dermed ikke sagt, at de ellers lyder ens, men på højttalere som Focal Scala Utopia EVO – dvs. større højttalere end for eksempel Audiovector R3 Arreté, Sonus faber Olympica Nova III eller KEF R7 Meta – vil Rotel-forstærkeren give dig bedre kontrol over højttalerne uanset lydstyrke.

Vi testede Rotel-forstærkeren på den førnævnte Focal Scala Utopia EVO, og kollega Geir var meget imponeret:

– Rotel Michi X5 S2 viser imponerende kontrol over Scala Utopia EVO. At en forstærker til 100.000 kroner kan mestre højttalere til en halv million kroner er både overraskende og beundringsværdigt.

Samtidig skal det tilføjes, at en Hegel H400 heller ikke ville have haft store problemer med at kontrollere Scala Utopia EVO. Den er ikke meget mindre potent end Rotel-forstærkeren, men den har ikke helt den samme kraft så langt nede i subbasområdet som X5 Series 2.

– James Blakes ”Limit To Your Love” får den dybe bas til at ryste gennem rummet, mens Michi X5 S2 holder fast i den sarte vokal. Hvilken kraft, hvilken kontrol, udbrød Geir, som også tilføjede:

– Sammenlignet med Hegel H600 står Michi X5 S2 ikke tilbage. Dette er en komplet pakke, der leverer high-end performance til en mere overkommelig pris.

Store ord, altså. H600 er en betydeligt dyrere forstærker, og i praksis er det her, grundlaget for sammenligningen med Rotel-forstærkeren virkelig ligger.

Med Sonus faber Olympica tilsluttet Rotel-forstærkeren tog det ikke mange takter af Jan Gunnar Hoffs Within fra vinylalbummet Polarity, før jeg bemærkede, at forstærkeren fremhævede fraseringen af Anders Jomins bas på en måde, som jeg sjældent hører. Audun Kleives percussion tilføjer et let beat i bunden, men rytmen styres af bassen. Den lyder så nær og tæt, at jeg forestiller mig, at jeg kan røre ved den, hvis jeg bare strækker hænderne ud.

Der er en realisme i den måde, musikken præsenteres på, som er alt andet end klinisk. Det enorme lydbillede kunne måske være bedre fokuseret sammenlignet med McIntosh MA12000 eller Naims Classic 300-serie – begge betydeligt dyrere, men der mangler ikke greb eller dynamisk kontrast her.

Læs også Verdensklasse! Lige da vi troede, det ikke kunne blive meget bedre end New Classic 200-serien, kommer Naim buldrende med 300-serien – og et helt nyt niveau af musikalsk drømmelyd.

Lyden af guitaren på Hans Theesinks akustiske version af Sympathy For The Devil præsenteres med en kraft og dynamik, der næsten tager pusten fra mig. Lydstyrken er så høj, at jeg næsten ikke kan høre mig selv tænke, men musikken gengives tydeligt i det store lydbillede, der omslutter rummet. Der er ikke antydning af, at forstærkeren mister sit greb. Ikke engang når Chris Farlowe og The Thunderbirds fyrer op for All The Way Lover.

Lyden fra Rotel-forstærkeren handler ikke kun om stålkontrol og dynamik. Den har også en varme i tonen, som passer til musikken og skaber mere realisme i lydbilledet. Det gælder alt fra lyden af et klaver, som får en dyb og fyldig klang, til vokaler, der vokser i omfang og dybde.

Hvis vi skulle sætte fingeren på noget, ville det være, at der er større detaljerigdom og raffinement i dyrere forstærkere. Men så skal man også betale betydeligt mere. I denne prisklasse er det svært at finde et bedre køb blandt integrerede forstærkere.

Rotel Michi X5 Series 2 stue
(Foto: Rotel)

Konklusion

– Michi X5 Series 2 er ret god af en alt-i-en integreret forstærker at være. Den mangler måske de sidste mikronuancer, som du får fra dyrere separate komponenter, men den samlede pakke er ekstremt imponerende, konkluderede Geir.

Det er nemt at være enig. Jeg kan ikke komme i tanke om et bedre køb i denne klasse. Hvis man kun ser på den endelige pris, er det let at glemme, at man får meget forstærker for pengene. En meget flot DAC med nok digitale indgange. Flere analoge indgange, herunder et fremragende phono-trin til både MM- og MC-pickupper, gør X5 Series 2 til en meget fleksibel forstærker. Der er ikke noget andet, der kommer i nærheden af dens uendelige kraft og kontrol, og hvis du kan leve med, at en streamer er ekstraudstyr, er X5 Series 2 simpelthen et virkelig godt køb i sin klasse.

Karakter
Rotel Michi X5 Series 2
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget