: Rotel RA-1592

Moderne kraftkonge

Denne forstærker lader musikken stå helt på egne ben uden at blande sig. Den er også blandt de allerkraftigste i sin klasse og kan drive så at sige alt.
Januar 2017Rotel RA-1592
Lyd & Billede mener
Forstærkeren er neutral og lader musikken stå på egne ben. Den er blandt de allerkraftigste i sin klasse og er desuden usædvanlig veludstyret!
Meget lidt.
Specifikationer
  • Udgangseffekt: 2 x 200 W i 8 ohm
  • Dæmpningsfaktor: 600
  • Indgange: 3 x optisk, 3 x koaksial, USB-A, USB-B, Bluetooth, netværk, XLR, 4 x RCA (inkl. 1 x phono)
  • Line-udgang: Variabel RCA
  • Mål: 14,4 x 43,1 x 42,5 cm
  • Vægt: 16,8 kg
  • Farve: Sort eller sølv
Annonce
Annonce
forfatter

Streaming-tjenester har gjort musik mere tilgængeligt end nogensinde. Hi-fi-produkterne må følge med tiden, og det er ikke underligt, at mange tyr til moderne alt-i-én løsninger, der kan streame musikken trådløst fra mobilen. Sonos og Bluesound er bare to eksempler på virksomheder, der har specialiseret sig i kompakte streaming-produkter.

Alligevel er det noget særligt at vende tilbage til traditionel hi-fi efter at have benyttet de lettilgængelige alt-i-én bokse i en periode. Det at høre musikken gennem en ordentlig forstærker og et par eksklusive højttalere er faktisk noget ganske andet. At høre hele lydbilledet med stor stereobredde, bas-instrumenter, der lægger fundamentet under guitarerne, et luftigt synth-landskab og en stemme, der står ud fra det hele og blotlægger sin sjæl.

Derfor er det godt at se, at også de traditionelle stereoforstærkere følger med den digitale udvikling. Rotel er kendt for en minimalistisk “no nonsense” tilgang til hi-fi med tilsvarende få knapper på deres forstærkere. Men den seneste tid er funktionalitet blevet stadig vigtigere, og flere digitale indgange er blevet naturligt.

(Foto: Producent)

RA 1592 er topmodellen blandt de integrerede, og her finder vi hele syv digitalindgange, inklusive en USB pc-indgang, der understøtter højopløste lydfiler op til 192 kHz (og desuden DSD). Tilføj en iPhone-kompatibel USB-indgang og ægte trådløs Bluetooth-tilslutning, og det er tydeligt, at Rotel tager det digitale alvorligt. Også analogtilhængere kan glæde sig over både balanceret XLR-indgang og pladespillerindgang, der understøtter MM-pickup.

To i én
Ifølge Rotel er RA-1592 i bund og grund en fusion af forforstærkeren RC-1590 og effektforstærkeren RB-1582 Mark II i ét og samme kabinet. Noget forenklet, selvfølgelig, for at holde prisen nede. 20.000 kroner er dog langtfra billigt, og man har lov til at forvente lydkvalitet fra øverste hylde.

Det ved Rotel, som har udstyret forstærkeren med en heftig ringkernetransformator, der leverer strøm nok til et kraftværk på 200 watt pr. kanal i 8 ohm. Det er ikke hverdagskost at få så meget kraft for under femogtyve – for ikke at sige halvtreds – tusind kroner.

Selv Hegel, som vi længe har betragtet som kongen, når det gælder effekt/pris-forhold, tilbyder ikke længere så meget effekt til under 39.000 kroner (deres H360 yder 2 x 250 watt). I øvrigt er der kun brugt tiptop komponenter, analoge såvel som digitale. Bl.a. finder vi indvendig en 32 bit/768 kHz digitalkonverter fra AKM.

(Foto: Producent)

For maksimal fleksibilitet er forstærkeren udstyret med forforstærkerudgang, dobbelt subwoofer-udgang samt to højttalerudgange, som begge kan slås til og fra. I menuen kan du vælge lysstyrke på displayet, slå tonekontrol til og fra, justere balance eller vælge, om forstærkeren skal styres via netværket. For det kan den også, via Ethernet-kabel. Den kan således indgå i et styringssystem fra f.eks. Crestron eller Control4 og dermed blive en del af et avanceret smart-hjem.

Lydkvalitet
Det kan ofte være svært at beskrive lyden af et Rotel-produkt, fordi der ikke er noget særpræg at tale om. Sådan er det også her. Koblet til de fabelagtige Sonus faber Olympica III (80.000 kroner) tager Rotel træder et skridt til siden og lader højttalerne præsentere musikken, som vi ved de kan.

Olympica III er lidt mellemtonefokuserede og ruller tidligere af i overtonerne end en del andre højttalere. Men de lyder varmt og fyldigt med en meget potent bas. Det er derfor bare at læne sig tilbage og lukke øjnene, når svenske Kate Boy indtager scenen med 24 bit version af “Northern Lights”, afspillet fra undertegnedes MacBook Pro sluttet til USB-indgangen.

Der er fuld kontrol over ethvert udsving, bassen pumper løs, og australskfødte Kate Akhursts stemme er klar som glas. Synth-landskabet er luftigt og udstrakt, og der er i det hele taget ikke noget at udsætte på det, jeg hører.

Med Ani DiFrancos bitre folk-ballade “Done Wrong” fra det klassiske album Dilate svæver steelguitaren i luften, mens Anis stemme er nærværende og sårbar. Og når stortrommen endelig gør sin entré, er der en selvfølgelighed over kontrollen, som du ikke får med billigere forstærkere.

Hvis man vil have mere luft i lydbilledet, er det bare at skifte højttalere. For når Olympica III må vige til fordel for Audiovector SR 3 Avantgarde Arreté (60.000 kroner), kommer der straks mere liv og luft i toppen.

(Foto: Producent)

Man mister noget af varmen i mellemtonen, og bassen opleves som en anelse tyndere. Men lydbillede hænger mere gennemsigtigt i luften, og hvis man er fan af klassisk musik, har Audiovectors højttalere et forspring. Rotel RA-1592 lader højttalerne blomstre og giver os den luft, vi skriger efter, når vi hører Anne Sofie von Otters stemme på hendes 1997-version af Schuberts Ave Maria. Virkelig godt!

Jeg blev også fristet til at teste Bluetooth-overførslen. Lyden via Bluetooth overraskede mig positivt, selv om det selvfølgelig lød fladere og mere tamt end med ordentlig, ukomprimeret musik koblet til en af DAC-indgangene. Men det fungerer ganske godt, hvilket eventuelle party-gæster vil sætte pris på.

Udfordrere
Der findes flere gode forstærkere til omkring 20.000 kroner. Vi har to af dem i testrummet lige nu, nemlig Denon PMA-2500NE og Hegel Röst. Vil du have fyldigere lyd, så trækker Denon et varmere, mere pompøst og velvoksent lydbillede op. Men bassen flyder lidt mere ud, hvor Rotel er strammere og bedre defineret. I den henseende lyder Rotel mere som Hegel Röst.

(Foto: Producent)

Ved sammenligning lader Röst til at have en anelse mere at komme med i dybbasområdet, når man spiller lavt. Det virker, som om Hegel også er marginalt mere opløst, men Rotel har den fordel at “gå hele vejen til 11”. Den har 200 stærke watt, hvor Hegel og Denon har henholdsvis 75 og 80 watt. Resultatet er, at man kan skrue mere op, og det gør også, at man er mindre afhængig af følsomme højttalere for at kunne spille højt. Rotel er derfor mere alsidig end dem begge.

Konklusion
De traditionelle stereoforstærkere er blevet moderne, og Rotel RA-1592 er et lysende eksempel. Med et væld af digitalindgange inklusive USB samt pladespillerindgang mangler man kun højttalere for at kunne indtage orkesterpladsen. Den er blandt de allerkraftigste forstærkere til under 25.000 kroner, hvilket betyder, at man kan spille højere med fuld kontrol end med andre forstærkere. Hvilket igen betyder større fleksibilitet i valget af højttalere.

At der findes forstærkere med mere varme og andre med lidt bedre opløsning, er ikke noget problem. Du kan føle dig tryg ved, at uanset valg af højttalere er det dem, der bestemmer lydbilledet. Det er, så vidt vi ved, den mest komplette forstærker til under 25.000 kroner i dag.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Samsung har fornyet deres flagskibe. Nu endelig med rumkorrektion – og AirPlay 2.
Optrapper kampen mod Sonos med Sound Bar 550.
Laser giver kraftigt lys i op til 150 tommers størrelse.
I Steens biograf er der plads til alle i byen.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!
Ledvance har meldt sig ind i kampen om at levere smart lys til det smarte hjem. Det er let – og ikke særlig dyrt.
Slanke højttalere med velvoksen bas er ikke lette at finde. Medmindre de hedder PMC.
Vil du have ægte 8K-opløsning uden at betale en formue? Så kan Samsung Q700T være den rette medicin.
Lyden af den enorme V8’er formår ikke at overdøve B&W-anlægget, som er et oplagt valg til en BMW.