I takt med at vores måde at konsumere musik på har ændret sig fra roterende skiver til at afspille musik gemt på computeren eller i skyen, har kravene til musikanlæg også ændret sig.
I dag er det ikke længere nok at have analoge indgange på bagsiden af en forstærker. Vi vil kunne spille musik gemt på vores mobiltelefon, tablet eller computer, eller via et streaming-abonnement. Og vi vil gøre det trådløst. Bare fiske dimsen op af lommen og spille fra den.
Derfor har stadig flere lydanlæg en eller anden form for streaming. Nogle bruger DLNA, hvilket vil sige, at produktet sluttes til netværket enten med Ethernet-kabel eller trådløst og dermed kan streame digitalt indhold fra en netværkscomputer. Nogle af denne type produkter har også indbygget understøttelse af forskellige streaming-tjenester, f.eks. Spotify eller WiMP.
Endnu nemmere end streaming via netværket er det at bruge Bluetooth. Mange anlæg har i dag indbygget Bluetooth, så man bare kan forbinde det med sin mobiltelefon, tablet eller computer og afspille musik, som man plejer, med den enhed, man nu bruger som afspiller.
Musikken er så pakket i et format, der fungerer med den begrænsede båndbredde på Bluetooth. Derfor lyder det ikke lige så godt som ukomprimeret streaming via DLNA. Men det er ofte mere brugervenligt, og man er ikke afhængig af at have et super stabilt netværk. Hvis Bluetooth-modtageren også understøtter aptX, kan man få temmelig god lydkvalitet, fordi musikken komprimeres mere effektivt, samtidig med at båndbredden øges lidt.
Alle anlæggene i denne test har en af disse to måder at streame på, bortset fra to. Paradigm MilleniaOne CT er i stedet bygget til at passe sammen med streaming-boksen Apple TV, og forstærkeren er endda designet til at stå sammen med den. Den kobles da til en af digitalindgangene på MilleniaOne CT.
Canton DM 20 er det andet anlæg, som har digitale indgange, der er beregnet til en ekstern streaming-enhed. F.eks. Apple TV, Sonos Connect eller en højkvalitets Bluetooth-modtager. Dermed kan man selv vælge streaming-kilde, mens anlægget laver den digitale konvertering.
2.1 anlæg
Vi har ledt efter anlæg, der kan tjene som hjemmets centrale anlæg. Det betyder, at billige computerhøjttalere er udelukket. Vi har dog prøvet at være fornuftige med hensyn til pris og forsøgte ikke at overstige 10.000 kroners grænsen voldsomt.
Med tanke på tidens krav til udseende og design er vi gået efter systemer med små højttalere. Men vi vil stadig have bas, og derfor har vi stillet det krav, at lydsystemet skal have subwoofer.
Baseret på disse kriterier har vi fundet seks anlæg, som prismæssigt spænder fra omkring 5.000 til 11.000 kroner.
Sonos Connect:Amp + Bowers & Wilkins M-1 og ASW608
Avanceret streaming
Med Sonos-forstærkeren som anlæggets hjerte er brugervenligheden garanteret. Det varter også op med kraftig lyd.
Philips Fidelio E5
To plus to er fire
Philips’ højttalere byder på en unik oplevelse. Man kan hægte den øverste del af, og pludselig omdannes Fidelio E5 til et surround-sæt.
Canton DM 20
Klart og nuanceret
Dette lækre, kompakte anlæg er kendetegnet ved et distinkt og luftigt lydbillede.
Cabasse Stream 3
Komplet pakke
Med indbygget DLNA streaming og højopløst kæmpelyd kan vi ikke se, hvad man mere har brug for.
Paradigm MilleniaOne CT
Gnistrende klarhed og dynamik
De canadiske højttalere er ikke trådløse, men det gør ikke noget, når de spiller så fantastisk.
Audio Pro Addon T8 + Addon Sub
Balanceret vellyd
Disse små højttalere klarer sig fint på egen hånd, men med en subwoofer kommer der virkelig gang i sagerne.