Man glemmer let, at bekvemmeligheden ved at streame musik direkte fra mobilen ikke behøver at være på bekostning af lydkvaliteten. Man behøver ikke – og bør ikke – tage til takke med en lille alt-i-en-højttaler i stuen. Den kan man i stedet sætte i et andet rum og så dedikere sin yndlingssiddeplads til et ordentligt hi-fi-anlæg. Med ordentlige højttalere. Alt, hvad man skal bruge derudover, er en stereoforstærker med indbygget streaming.
Streaming-forstærkere
En streaming-forstærker fungerer som enhver anden hi-fi-forstærker, idet den kobles til højttalerne med kabler. Forskellen er, at forstærkeren har trådløs netværkstilslutning og indbygget understøttelse af streaming-tjenester.
Nogle forstærkere har deres egen app, hvor man kan styre al musikken uafhængigt af sit musikabonnement. Andre anvender en mere generisk brugerflade, f.eks. AirPlay og Google Cast (Chromecast), hvor man er henvist til de originale apps for de tjenester, man vil bruge.
Selv om man bruger de apps, man allerede har på mobilen, til at afspille den musik, man vil, så sker selve musik-streamingen i forstærkeren. Undtagelserne er Bluetooth og den første version af AirPlay, hvor det digitale lydsignal blev streamet fra mobilen til forstærkeren.
Fordi streaming-enheden i stedet sidder i forstærkeren, får man et mere stabilt signal, og selv om mobilen skulle ringe, vil musikken fortsætte med at spille på anlægget. Man kan også styre musik fra mobilen i flere zoner i hjemmet, hvis man f.eks. har flere Chromecast- eller AirPlay-højttalere rundt om i hjemmet.
Seks med netværk
I denne test ser vi på seks streaming-forstærkere, som alle har netværkstilslutning og streaming-muligheder indbygget. Nogle baserer sig på Chromecast eller AirPlay 2 (eller begge dele), mens andre har deres egen brugerflade. Alle kan kobles i system med andre, kompatible produkter, så man kan opsætte lyd i andre rum, som kan synkroniseres.
Fem af forstærkerne er i miniformat, mens en (Marantz NR1200) er i fuld 44 cm rack-bredde. Det behøver ikke at have noget at sige for hverken lydkvalitet, muskelkraft eller funktionalitet, men i dette tilfælde har forstærkeren flere indgange, deriblandt hele fem HDMI-indgange. Nogle foretrækker fuld bredde, mens andre sætter pris på det mindst mulige fodaftryk.
Sådan testede vi
Med tiden er brugervenligheden af streaming-forstærkere blevet temmelig strømlinet, og der er ingen, der er nævneværdig svære at bruge. I denne test har vi derfor lagt størst vægt på lydkvaliteten. Forstærkerne er testet med et varieret udvalg af musik i CD-kvalitet fra streaming-tjenesterne Tidal og Apple Music.
De højttalere, vi har brugt, er de fabelagtige kompakthøjttalere Dynaudio Evoke 20 og de gulvstående Bowers & Wilkins 603 S2 Anniversary Edition. Sidstnævnte er lidt tungere at drive end Dynaudio’erne og derfor gode til at skelne mellem forstærkere, især i basregisteret.
Marantz NR1200
Et væld af funktioner
Ingen i klassen har de samme tilslutningsmuligheder som Marantz NR1200. Den lyder også rigtig godt.
Cabasse Stream Amp
Stabil franskmand
Cabasse Stream Amp er ikke noget nyt produkt, men den klarer sig godt i den moderne streaming-verden.
NAD Amp1
Alt hvad du behøver
NAD Amp1 er lille af størrelse, men opvejer det med god og fyldig lyd.
Sonos Amp
Er blevet for dyr
Sonos Amp er kraftig nok til at drive ordentlige højttalere. Men prisen er steget for meget siden sidst.
Bluesound Powernode (N330)
Forbedret kæmpedræber
Den lillebitte streaming-forstærker Powernode fra Bluesound er blevet endnu bedre og er afgjort den stærkeste i sin klasse.
Harman Kardon Citation Amp
Stor forstærker i lille pakke
Citation Amp kan streame næsten alt og det med bedre og større lyd end de fleste i klassen. Pas på, Sonos!
jeg opgiver at lokke ind og jeg vil opsige mit medlemsksb da jeg betaler 2 gange om måneden og jeg kan ikke logge ind . mvh carlovenielsen@hotmail.com
er der stor mærkbare forskel på lydkvaliteten mellem hk citation amp og bluesound powernode? den skal bruges til et sæt gulvhøjtalere (dali lektor 8)
Mvh Kim