HT-A5000 er mellemmodellen i Sonys portefølje af soundbars: Den sidder mellem sin lillebror HT-A3000 og flagskibsmodellen HT-A7000, som vi testede for et år siden. Med et prisskilt på omkring 7500 kroner, er dette en spændende udfordrer til anerkendte premium soundbars som Sonos Arc, Harman Kardon Citation 1100 og Bose Smart Soundbar 900.
Sony-modellen understøtter moderne lydformater som Dolby Atmos, DTS:X og ikke mindst Sonys eget 360 Audio-format, og det giver lovning om intens surroundlyd i både film- og musiksammenhæng. Men hvor god er den? Lad os teste!
Sony HT-A5000
Den 120 centimeter brede Sony planke har et enkelt og diskret udseende. Designet er solidt og giver et godt kvalitetsindtryk, med en matsort overflade og perforeret metalgitter foran. Bag gitteret kan vi skimte en række højttalerenheder, og en lille LED-skærm, der viser vigtige informationer som lydformat, lydstyrke og lignende.
Højttaleropsætningen har en såkaldt 5.1.2-konfiguration, men Sony har måske været lidt kreative i måden, de tæller antallet af kanaler på.
Der er separate højttalere til venstre/højre og centerkanalen på fronten, plus to højttalere på toppen. Disse deler opgaven med at gengive lydeffekter til højde- og surround-kanalerne. Avanceret lydbehandling (360 Spatial Sound Mapping) skulle sikre et fuldgyldigt surround-lydbillede – i hvert fald i teorien.
Sony har udstyret soundbaren med to ovale bashøjttalere, og hævder derfor, at den klarer sig udmærket uden en subwoofer. Der er dog masser af opgraderingsmuligheder, og du kan efter ønske udvide med både subwoofer og trådløse baghøjttalere (mere om dette i et separat afsnit).
Brugervenlighed og finesser
HT-5000 scorer højt, når det kommer til både finesser og tilslutningsmuligheder. Det største og bedste udbytte af TV-lyden får du ved, at tilslutte fjernsynet til soundbaren via HDMI eARC-stikket. Så udnytter du bedst surroundlyden fra apps og streamingtjenester som Netflix, HBO Max og lignende.
HT-A5000 er desuden udstyret med en separat HDMI-indgang, så du kan tilslutte en videokilde (Blu-ray-afspiller, spillekonsol, Apple TV osv.), og sende videosignalet videre til TV-skærmen. Denne mulighed finder du for eksempel ikke på Sonos Arc.
For dem, der vil lytte til musik via HT-A5000, kan den også friste med indbygget Wi-Fi og understøttelse af Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, foruden Bluetooth. Så der er masser af afspilningsmuligheder her.
OBS! Hvis du tilslutter HT-A5000 til et nyere Sony TV, vil de synkronisere lydindstillingerne imellem dem. Der er også mulighed for at bruge TV-skærmens højttalere som centerkanal (Acoustic Center Sync). Denne finesse har vi beskrevet mere detaljeret i testen af HT-A7000.
Lydkvalitet
Men hvad så med lyden? Nuvel, under den indledende opsætning køres nogle testsignaler gennem højttalerne (sound field optimization), og vi hører allerede, at HT-A5000 har en imponerende surround-effekt. De lyde, der udsendes fra soundbaren foran, opleves faktisk som at komme fra oven, bagfra og fra siderne i vores lytterum! Effekten er bedst, når vi sidder i “the sweet spot”, altså i sofaen lige foran soundbaren.
Førstehåndsindtrykket varer faktisk ved, når vi udfordrer HT-A5000 med en masse krævende film- og dokumentar-soundtracks. Motorsportsfavoritten Drive to survive lyder knald-sprød.
Dialogerne fra Mercedes- og McLaren-cheferne kommer tydeligt frem, og taleforståelsen er usædvanlig god. Vi kan høre replikkerne fra racerdepotet klart og tydeligt, selv når F1-bilerne suser forbi. Og dynamikken er frisk! Testpiloterne Geir og Audun nikker anerkendende til hinanden.
– Sonys lydteknikere har virkelig “nailed” surround-lyden på denne model, udbryder Audun, og Geir er enig.
Selv uden fysiske baghøjttalere formår Sonys soundbar at danne en klar og overbevisende lydboble. Når fyrværkeriet eksploderer omkring Ryan Gosling i The Grey Man (Netflix, Dolby Atmos), kan vi høre hvordan raketterne fyger henover vores hoveder. Og vi kan spille højt uden tegn på, at højttalerenhederne lyder pressede.
Vores lytterum er på henved 30 kvadratmeter, og kræver en del volumen, før oplevelsen sidder lige i skabet. Men HT-A5000 ser ud til at have tilstrækkelig kraft.
Lydbalancen er god, og udover præcise detaljer i toppen af frekvensområdet, leverer Sony HT-A5000 også en overraskende fyldig bas. Vi vil ikke sige, at det gør subwooferen overflødig, men man kan i hvert fald klare sig fint i en overgangsperiode, uden de store basabstinenser.
Vs. Sony HT-A3000
Under testen havde vi også den lidt billigere HT-A3000 på TV-bordet, og i vores ører er der ingen tvivl: HT-A5000 tager et klart skridt op fra sin lillebror, når det kommer til generel lydoplevelse og surround-effekt. Den har en helt anden evne til at fylde vores lytterum, med mere realistisk dynamik, størrelse og præcision af lydbilledet.
– Selv med baghøjttalere er der stor forskel på HT-A3000 og HT-A5000. Et klart skridt op. Jeg ville hellere have valgt HT-A5000 alene, frem for HT-A3000 med ekstra baghøjttalere, siger Geir.
Vs. Sonos Arc
Vi var naturligvis nødt til at tjekke, hvordan HT-A5000 klarer sig i forhold til konkurrenterne, og vi sammenlignede den derfor med Sonos Arc, som er en velkendt model i samme prisklasse. Og japaneren har ikke noget at være flov over: Vores indtryk er, at Sony-bar’en leverer en ydeevne, der er tæt på den amerikanske – endda endnu bedre på nogle områder!
Mens Sonos Arc kan have en noget skarp og grovkornet diskant i centerkanalen, er Sony HT-A5000 mere finsleben og afrundet i toppen. Og når det kommer til surround-effekten fra Dolby Atmos-lydsporet, formår Sony at omringe os med et lydbillede, der er meget mere solidt og detaljeret. Dette forstærkes af, at HT-A5000 også har en lidt strammere og mere klar basgengivelse.
– I et normalt hjemmemiljø synes jeg HT-A5000 fungerer endnu bedre end Sonos Arc, fordi overtonerne har bedre opløsning og samtidig opfattes som mere dæmpede fra Sony. Til sammenligning er Sonos lidt overivrig i toppen, siger Geir.
Kan opgraderes med separat subwoofer og baghøjttalere
Sony tilbyder også en række opgraderingsmuligheder til HT-A5000: Man kan få to forskellige surround-højttalere – SA-RS3S og SA-RS5 – til henholdsvis 3.499 og 5.990 kroner. Disse sælges separat, men tilbydes også som en færdigpakke fra en række Sony-forhandlere.
Hvis du vil have ekstra bas (og det vil du ganske givet!) er det muligt at udvide med en trådløs subwoofer. Her kan du finde den kompakte SA-SW3 med 6,5″ baselement og 200 watt forstærker til 3.499 kr., eller den større SA-SW5 med 7″ baselement, passivt slaveelement og 300 watt til 5.799 kr.
Når du tilslutter et sæt surroundhøjttalere og/eller subwoofer, vil soundbaren lave endnu en rumkorrektion med de ekstra kanaler. Så kan du også nyde godt af Sonys egen lydbehandling – den såkaldte 360 Spatial Sound Mapping.
Sony lånte os et par af de mindste baghøjttalere og den mindste subwoofer til testen, og disse giver helt som forventet lydoplevelsen et boost. Surround-effekterne bagfra bliver markant fyldigere og mere tydelige, og lydbilledet får en helt anden vægt og et bedre fundament med subwooferen tilsluttet. Ringen blev simpelthen sluttet – så enkelt er det!
Konklusion
Prisklassen omkring de ottetusinde kroner er fuld af stærke soundbars, men Sony HT-A5000 skiller sig ud som en af de bedre, vi har hørt. Vi har tidligere været imponeret over storebroren HT-A7000, men i vores ører fremstår lillebroren faktisk som et endnu bedre køb.
HT-A5000 kombinerer fremragende lydkvalitet med en bred vifte af finesser og opgraderingsmuligheder til en fordelagtig pris. Soundbaren fungerer fint alene, men kan også udvides med subwoofere og surroundhøjttalere. Derved får du et i særklasse sejt hjemmebiografsystem!