Koreanske SOtM (Soul Of the Music) har specialiseret sig i medieservere og digitalkonvertere i alle prisklasser. Her ser vi nærmere på deres topserie bestående af en medieserver, en DAC og en ekstern strømforsyning til op til tre enheder. Apparaterne kan købes og bruges separat, men udgør tilsammen en matchende ministak.
Alle er holdt i et minimalistisk design med kabinet i aluminium stort set uden synlige samlinger. Toppladen svæver et par millimeter over fronten og giver luft til køling og plads til slot-in drevet på medieserveren.
Medieserver og ripper
sMS-1000 er en high-end medieserver til alle typer digitale filer. Den kan rippe cd’er og dvd’er, lagre filer på den indbyggede harddisk og dele dem over netværket, og desuden afspille filer via sin USB-udgang.
Der findes også en udgave af sMS-1000 med indbygget D/A-konverter, hvor USB-udgangen er suppleret af balancerede og ubalancerede analoge lydudgange, så man kan slutte den direkte til en forstærker uden egen DAC.
Klonk!
Ripning på sMS-1000 er let: Smid en disk i drevet, hvorefter enheden finder informationer og cover-grafik på internettet og ripper filerne til FLAC-format. Helt automatisk og problemfrit – næsten. Det optiske drev er af slot-in typen og er gemt i den spalte, der går hele vejen langs låget. I første forsøg fik jeg puttet cd’en ind det forkerte sted, så den landede med et “klonk” inde i apparatet.
I virkeligheden er sMS-1000 en computer i hi-fi-mundering. Den indbyggede computer kører Linux, men bruges alene til at køre afspillerprogrammet. Der er også et VGA-stik til at tilslutte en skærm samt USB-stik til mus og tastatur. Det er dog ikke meningen, at man som almindelig ejer af serveren skal bruge dem. Hvis der opstår problemer, klares servicen over nettet, hvor en tekniker fra SOtM logger sig ind på serveren.
SOtM har ikke lavet nogen særskilt app til at afspille musikfiler eller styre serveren. I stedet bruges Logitechs Squeezebox, som for længst er forladt af Logitech selv, men stadig bruges som uofficiel standard. Man kan styre afspilningen med Logitechs egen Squeezebox Controller-app eller vælge en af de mange andre Squeezebox fjernstyrings-apps.
Ud over at afspille lokale filer kan man lytte til netradio og streaming fra WiMP.
DAC med indbygget forforstærker
SOtM sDP-1000 er som udgangspunkt en DAC, men den kan nogle tricks, der udvider mulighederne betragteligt.
Der er indgange af enhver slags på sDP-1000: På digitalsiden er der – selvfølgelig – optisk og koaksial-indgang samt USB. Men derudover er der en professionel AES/EBU-indgang og en indgang med BNC-stik. Indgangene accepterer signaler på op til 32 bit opløsning og 192 kHz sampling-frekvens. De stadig mere populære DSD-filer understøttes også.
Nok så interessant er der desuden tre sæt analoge indgange i form af to sæt ubalancerede RCA-indgange og en balanceret med XLR-stik.
Støj fra strømforsyningen kan gøre forskellen mellem et godt og et glimrende lydprodukt. For at udelukke snavs fra husets netspænding har SOtM forsynet sDP-1000 med to opladelige batterier, der oplades på skift, og som der automatisk skiftes imellem.
Signalvejen på de analoge indgange er analog fra ende til anden, så sDP-1000 kan fungere som forforstærker i et anlæg, hvor der indgår både analoge og digitale kilder. Volumenkontrollen sker i det analoge domæne, uanset om man bruger analoge eller digitale indgange. Der finder altså ingen bit-reduktion sted, når man skruer ned for styrken.
I denne prisklasse kan man tillade sig at stille høje krav til lyden. Og de bliver til fulde opfyldt. Afspillet gennem sDP-1000 vil det kun i ekstreme – og ekstremt dyre – tilfælde være konverteringen, der sætter grænser for kvaliteten.
Der er opløsning nok, dyb og impulsvillig bas samt masser af luft omkring instrumenterne. Det lod sig ikke gøre at finde noget, der kunne bringe sDP-1000 ud på tynd is, endsige i problemer. Hverken af digitalt eller analogt materiale.
Det er en DAC/forstærker, der er beregnet til at levere en ubekymret og afslappende musikoplevelse med enhver type materiale. Til tider kan det dog næsten blive for behageligt og afslappende. Hvad man foretrækker, bliver et spørgsmål om lydfilosofi, men man bør måske også kigge på f.eks. Auralic Vega, som vi kårede til årets bedste A/V-kilde i 2014. Det er forholdsvis nemt, eftersom de to har samme distributør i Danmark.
Helt ren strøm til batterierne
Der medfølger en ekstern strømadapter til både sMS-1000 og sDP-1000 – af samme type, som man ville bruge til sin router eller andre små apparater. Men ligesom på mange andre high-end enheder er det muligt at udvide med en stærkere og ikke mindst renere spændingsforsyning. At tilslutte en ekstern strømforsyning til en forstærker giver ofte mere kraft i bunden og ro i lydbilledet, fordi strømreserverne bliver større, og støjen lavere.
sPS-1000 er en ekstern strømforsyning fra SOtM, som passer til sMS-1000 og sDP-1000, og i et design, der matcher de to perfekt. Forpladen er fuldkommen blank bortset fra tænd/sluk-knappen og en grøn lysdiode, der fortæller, når enheden er tændt.
På bagsiden finder man tre DC-stik til at forsyne andre enheder. Spændingen kan indstilles i trin fra 5 til 21 volt, og der advares med store bogstaver om, at man skal sikre sig, at den rigtige spænding er valgt, så man ikke ødelægger de tilsluttede apparater!
Lige præcis i dette tilfælde virker en ekstern strømforsyning som at skyde gråspurve med kanoner, mens man går over åen efter vand. De to apparater, som forsynes af sPS-1000, er henholdsvis en medieserver, der er fuldkommen uden analog signalvej (den er i bund og grund en computer), og en DAC, som kører på egen batteristrømforsyning, hvorfor den uden tvivl helt rene strøm altså går direkte til at lade batterierne op!
Jeg har lyttet til enhederne, mens de blev forsynet af henholdsvis deres egne strømforsyninger og sPS-1000, og jeg kan ikke sige, at der var nogen mærkbar forskel i lyden. Jeg vil ikke sige, at det under de rette omstændigheder ikke kan være tilfældet. Og den klæder bestemt anlægget bedre end to strømadaptere mere til samlingen. Men jeg ville nok vælge at spare de 7.500 kroner og bruge pengene på en uges ferie i stedet.
Konklusion
SOtM har begået et lækkert alt-i-ét high-end sæt, der håndterer alle dine lydkilder og -filer uanset format. Men det koster at være med i den høje ende, og skal du kun købe ét af apparaterne frem for hele stakken, så bør valget nok falde på sDP-1000. Ud over at være en kapabel DAC i den tunge ende har den ydermere den fordel, at der også skjuler sig en komplet forforstærker i den.
Medieserveren er yderst behageligt selskab, men hvis du ikke ser integrationen som en ekstra fordel, kan du godt finde billigere medieservere og ditto afspillere. Den eksterne strømforsyning er heller ikke absolut uundværlig.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer