Test: Soundsmith Otello

Soundsmith Otello

Klangrig lydsmed

Soundsmith laver pickupper på deres egen måde. Det giver hørbare fordele.

Plus
Stort og fyldigt lydbillede med varm klang.
Minus
Behagelig snarere end sprudlende dynamisk kontrast.

De startede som værksted i 1969 og reparerede stadig elektronik. Bl.a. gamle Tandberg-receivere, kassette- og spolebåndafspillere. Men Soundsmith, som holder til en kort køretur fra New York, har også lavet pickupper til Bang & Olufsens pladespillere.

Så er springet til egne produkter ikke stort, og Peter Ledermann – elektroingeniøren, der startede det hele – har lang erfaring også som udvikler.

Det naturlige resultat af alt dette er selvfølgelig egenudviklede pickupper under eget navn. Sound Smith Otello er indgangsbilletten til en lang række pickupper, som ender i den meget specielle Strain Gauge-variant, der koster næsten 30 gange så meget som den, vi tester her.

Otello er en relativt prisgunstig pickup, der passer til de fleste pladespillere, og som ikke kræver en kostbar MC-indgang. Pickuppen har hverken bevægelig magnet (MM) eller bevægelige spoler (MC), men er i stedet en såkaldt Fixed Coil-type (FC).

Den strøm, der genereres af armens bevægelser, når nålen kører i rillerne, skabes nemlig med et krydsformet jernstykke, der har lavere masse end både spoler og magneter. Krydset sidder for enden af nålearmen, og lavere masse betyder hurtigere transienter, bedre sporing og i sidste ende bedre lyd. Ifølge Soundsmith.

Medium masse og gode sporingsegenskaber. Foto: Lasse Svendsen

En sideeffekt af dette er lavere nåletryk – maksimalt 1,6 gram i dette tilfælde – og lidt lavere udgangsspænding end en typisk MM-pickup. Her 2,2 mV mod 5 mV for normale MM-pickupper. Det er dog stadig betydelig mere end en typisk MC-pickup, som sjældent genererer mere end 0,5 mV, ofte mindre.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Montering

Et hus med gevind gør det lettere at montere pickuppen, der passer til de fleste arme. Er man påpasselig med sporingsvinklen og vægten, har den ingen problemer med sporingen.

Den medfølgende nålebeskytter trækkes på pickuppen forfra og fastgøres bagtil. Det giver en lille udfordring, når den skal tages af, da armen må løftes forsigtigt op, så man nænsomt kan lirke plasticdækslet af uden at beskadige nålen.

Der skal dog en del til. For nålearmen sidder godt beskyttet under pickuppen, og man kan se nålen fra oversiden gennem en lille spalte – Ortofon OM-style – så man kan ramme rillerne med større præcision.

Otello er nem at montere, men nålebeskytteren er en plage. Foto: Lasse Svendsen

Stort lydbillede

Otello er utvivlsomt pickuppen for dem, der elsker varm lyd og et stort, åbent lydbillede, og som hader aggressive eller spidse sibilanter. Pickuppen er ganske behagelig i den henseende og lyder så blødt og glat, at det er en fornøjelse.

Det betyder ikke, at den maskerer detaljer, eller at dynamikken er begrænset. I hvert fald ikke i nævneværdig grad. Nuancer og detaljer på Dire Straits’ Love Over Gold kommer godt frem i det store lydbillede; jeg savner bare lidt bedre kanalseparation. Stereoperspektivet er ikke det mest definerede, jeg har hørt, men lyden af trommer, guitarer og vokaler er fyldig og godt fokuseret.

Basdynamikken giver et godt fundament for det store lydbillede, men i Mozarts Requiem savner jeg lidt opløsning. Audio-Technica AT-OC9III er bedre fokuseret med større detaljerigdom, men lyder tyndere, uden den samme massive bas, som Otello leverer.

Soundsmith-pickuppen er en betydelig opgradering i forhold til f.eks. Ortofon 2M Red eller Rega Exact. Ingen af dem leverer musikken med samme format – eller lige så meget klang, for den sags skyld.

Steve Dobrogosz’ klaver på Radka Toneffs Fairytales er bedre opløst, og man kan høre mere dybde i både klaver og vokal med en Ortofon Quintet Black, men den koster også mere.

Konklusion

Soundsmith Otello er et glimrende valg for dem, der gerne vil opgradere vinyllyden, foretrækker klangfylde og format, og kan lide mere vægt i bassen. Den graver ikke voldsomt dybt i detaljerne, og fokus er behagelig blødt. Det gør den mere tilgivende og lettere at leve med. På denne måde er Otello en fremragende allround-pickup, der ikke er krævende hverken at montere eller i brug.

De startede som værksted i 1969 og reparerede stadig elektronik. Bl.a. gamle Tandberg-receivere, kassette- og spolebåndafspillere. Men Soundsmith, som holder til en kort køretur fra New York, har også lavet pickupper til Bang & Olufsens pladespillere.Så er springet til egne produkter ikke stort, og Peter Ledermann – elektroingeniøren, der startede det hele – har lang erfaring også som udvikler.Det naturlige resultat af alt dette er selvfølgelig egenudviklede pickupper under eget navn. Sound Smith Otello er indgangsbilletten til en lang række pickupper, som ender i den meget specielle Strain Gauge-variant, der koster næsten 30 gange så meget som den, vi tester her.Otello er en relativt prisgunstig pickup, der passer til de fleste pladespillere, og som ikke kræver en kostbar MC-indgang. Pickuppen har hverken bevægelig magnet (MM) eller bevægelige spoler (MC), men er i stedet en såkaldt Fixed Coil-type (FC).Den strøm, der genereres af armens bevægelser, når nålen kører i rillerne, skabes nemlig med et krydsformet jernstykke, der har lavere masse end både spoler og magneter. Krydset sidder for enden af nålearmen, og lavere masse betyder hurtigere transienter, bedre sporing og i sidste ende bedre lyd. Ifølge Soundsmith.[caption id="attachment_86353" align="alignnone" width="850"] Medium masse og gode sporingsegenskaber. Foto: Lasse Svendsen[/caption]En sideeffekt af dette er lavere nåletryk – maksimalt 1,6 gram i dette tilfælde – og lidt lavere udgangsspænding end en typisk MM-pickup. Her 2,2 mV mod 5 mV for normale MM-pickupper. Det er dog stadig betydelig mere end en typisk MC-pickup, som sjældent genererer mere end 0,5 mV, ofte mindre.

Montering

Et hus med gevind gør det lettere at montere pickuppen, der passer til de fleste arme. Er man påpasselig med sporingsvinklen og vægten, har den ingen problemer med sporingen.Den medfølgende nålebeskytter trækkes på pickuppen forfra og fastgøres bagtil. Det giver en lille udfordring, når den skal tages af, da armen må løftes forsigtigt op, så man nænsomt kan lirke plasticdækslet af uden at beskadige nålen.Der skal dog en del til. For nålearmen sidder godt beskyttet under pickuppen, og man kan se nålen fra oversiden gennem en lille spalte – Ortofon OM-style – så man kan ramme rillerne med større præcision.[caption id="attachment_86354" align="alignnone" width="850"] Otello er nem at montere, men nålebeskytteren er en plage. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Stort lydbillede

Otello er utvivlsomt pickuppen for dem, der elsker varm lyd og et stort, åbent lydbillede, og som hader aggressive eller spidse sibilanter. Pickuppen er ganske behagelig i den henseende og lyder så blødt og glat, at det er en fornøjelse.Det betyder ikke, at den maskerer detaljer, eller at dynamikken er begrænset. I hvert fald ikke i nævneværdig grad. Nuancer og detaljer på Dire Straits’ Love Over Gold kommer godt frem i det store lydbillede; jeg savner bare lidt bedre kanalseparation. Stereoperspektivet er ikke det mest definerede, jeg har hørt, men lyden af trommer, guitarer og vokaler er fyldig og godt fokuseret.Basdynamikken giver et godt fundament for det store lydbillede, men i Mozarts Requiem savner jeg lidt opløsning. Audio-Technica AT-OC9III er bedre fokuseret med større detaljerigdom, men lyder tyndere, uden den samme massive bas, som Otello leverer.Soundsmith-pickuppen er en betydelig opgradering i forhold til f.eks. Ortofon 2M Red eller Rega Exact. Ingen af dem leverer musikken med samme format – eller lige så meget klang, for den sags skyld.Steve Dobrogosz’ klaver på Radka Toneffs Fairytales er bedre opløst, og man kan høre mere dybde i både klaver og vokal med en Ortofon Quintet Black, men den koster også mere.

Konklusion

Soundsmith Otello er et glimrende valg for dem, der gerne vil opgradere vinyllyden, foretrækker klangfylde og format, og kan lide mere vægt i bassen. Den graver ikke voldsomt dybt i detaljerne, og fokus er behagelig blødt. Det gør den mere tilgivende og lettere at leve med. På denne måde er Otello en fremragende allround-pickup, der ikke er krævende hverken at montere eller i brug.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Soundsmith Otello
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Type: FC-pickup
 • Vægt: 6,8 g
 • Anbefalet nåletryk: 1,3-1,6 g
 • Anbefalet tonearmsmasse: n/a
 • Udgangsspænding: 2,12 mV
 • Belastning: 47 kilo-ohm
 • Compliance: 22 µm
 • Kanalbalance: <1,8 dB/1 kHz
 • Kanalseparation: 24 dB/1 kHz
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz (+/-2,5 dB)
 • Web: sound-smith.com
Pris: 4550,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

AirPods får stemmestyring

Apples AirPods får trådløs opladning og Hej Siri.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.