Mange har i dag mere eller mindre pensioneret cd-afspilleren til fordel for streaming og filbaserede formater via computeren. Langt mere praktisk, men det giver ikke helt den samme hi-fi-følelse, som vi husker fra gamle dage. Der findes måder at få hi-fi-lyd fra pc’en på, f.eks. en DAC, men lad os bare se det i øjnene: En cd-afspiller i stereomøblet giver altså en anden følelse.
Sig goddag til den trådløse netværksafspiller. Den er til dig, der har et stereoanlæg i forvejen, men gerne vil sende cd-afspilleren på pension (den ligner også en cd-afspiller uden skuffe). I stedet streamer den musikken digitalt, direkte fra internettet, mobiltelefonen eller en harddisk sluttet til hjemmenetværket. Uden ledning imellem!
Den sigter på at give det bedste af begge verdener – lydkvaliteten fra cd kombineret med bekvemmeligheden fra digitale lydformater og streaming-tjenester. Alle de testede modeller kan styres med en app til mobilen, og nogle af dem har også en medfølgende fjernbetjening, så man får endnu mere af den traditionelle hi-fi-følelse.
Et skridt op i forhold til Sonos
Den måske mest populære netværksafspiller på markedet er Sonos Connect. Den er ikke så stor, men har uovertruffen brugervenlighed, og desuden kan systemet udbygges i flere rum. Multirum ikke er et kriterium i denne test, men vi har alligevel taget Sonos Connect med som reference. Det er den billigste i dette selskab, og vi håber, at de andre kandidater giver endnu bedre lyd. Ikke mindst fordi Sonos mangler understøttelse af højopløste lydformater.
Vi har også medtaget en ny afspiller fra Definitive Technology, nemlig W Adapt. Den er ligeledes lille og ligner en dekoderboks til tv’et. Den kan også udbygges til multirum, og da Definitive Technology er en anerkendt hi-fi-producent, håber vi, at den overgår Sonos på lyd.
Derefter har vi fire netværksafspillere, der alle har standard hi-fi-bredde på 43 cm. Afspillerne fra Denon, Pioneer, Marantz og Cambridge understøtter højopløste formater og har temmelig ens brugerflader. De understøtter ikke multirum, men er simpelthen beregnet til hi-fi-streaming i stuen. Så forventer vi også, at lydkvaliteten er i top, ikke mindst fordi prisen er højere end på Sonos Connect.
Den dyreste er Cambridge CXN – en afspiller til 7.000 kroner, der har nogle ekstra features, såsom forforstærkerudgang og balancerede udgange. Og forhåbentlig fremragende lyd!
Sådan testede vi
Alle netværksafspillerne er testet med analogudgangene sluttet til Parasound HINT, en integreret forstærker til 23.000 kroner. Højttalerne til lejligheden har været Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand SE til 52.000 kroner. På den måde kan vi høre alt, hvad der foregår, og det er let at vurdere lydkvaliteten på de enkelte afspillere.
Som musik har vi brugt Tidals abonnement med cd-kvalitet, hvor det har været muligt. Ellers har vi brugt Spotify Connect, og desuden har vi tjekket med højtopløste musikfiler.
Vi har styret afspillerne med deres tilhørende app til iPhone og også testet med den medfølgende fjernbetjening, hvor det var aktuelt.
Sonos Connect
Bedste brugervenlighed
Amerikanske Sonos er stadig konge, når det gælder streaming og trådløse multirumssystemer, men har en hel del at indhente på lydkvaliteten.
Denon DNP-730AE
Billig indgangsbillet
Denons netværksafspiller koster kun lidt mere end Sonos Connect og har, hvad de fleste har brug for.
Cambridge CXN
Veludstyret gentleman
Med indbygget forforstærker og mange tilslutningsmuligheder er Cambridge CXN næsten perfekt.
Definitive Technology W Adapt
Når ikke til tops
Afspilleren fra Definitive Technology er favorabelt prissat, men lyder middelmådigt og har visse mangler.
Pioneer N-50A
Et frisk pust fra Pioneer
Pioneer var længe kendt for deres geniale cd-afspillere og beviser nu, at de heller ikke har sovet i timen, når der er streaming på skemaet.
Marantz NA6005
Tonemesteren
Marantz NA6005 lyder simpelthen fantastisk og hæver overliggeren for de andre afspillere i prisklassen.