: Seks letbetjente pladespillere

Pladespillere for begyndere

Den varme lyd fra vinylplader er hverken dyr eller kompliceret at skaffe sig. Du skal bare vælge den rigtige grammofon.

Salget af pladespillere går strygende. Folk, der aldrig har ejet en pladespiller, køber deres første og lader lp’erne følge efter. Tal fra brancheforeninger, importører og pladebranchen selv viser en stadig vækst for det gamle fysiske afspilningsformat. I England solgte pladebutikskæden HMV f.eks. en pladespiller i minuttet i ugen op til jul 2015.

Læs: En pladespiller i minuttet!

Vinylplader kan findes i stadig flere butikker, og det er ikke kun afdøde jazzmusikere, der bliver udgivet på vinyl i dag. Unge artister, etablerede bands og næsten alt andet, der findes på streaming, udgives på lp’er – og pladerne går som varmt brød.

Den varme lyd og glæden ved at have musikken i hænderne ser ud til at være en del af grunden til vinyls comeback. Billeder, tekst, historier og baggrundsinformation er lettere tilgængeligt på lp-covers end på streaming-tjenester, og så kan en grammofon også tage sig godt ud i stuen.

 

Det skal du bruge

Men man skal vælge den rigtige pladespiller for at få den varme lyd – og ikke mindst ordentlig lydkvalitet. Her har vi udvalgt seks pladespillere, der er såre simple i brug. De koster lidt mere end de billigste grammofoner, men det er, fordi de har indbygget pladespillerforstærker (RIAA-trin) samt USB-udgang.

Dermed har du ikke brug for ekstraudstyr for at få lyd – bare plug pladespilleren i en ledig indgang på forstærkeren. Eller pc’en. For med USB-udgang kan du rippe pladerne på din bærbare og overføre musikken digitalt til mobilen!

Læs: Test af fem pladespillere

 

Det får du

De seks pladespillere i testen har alle indbygget RIAA og USB-udgang. De kommer med færdigmonteret pickup, støvlåg og en simpel monteringsvejledning, så du behøver ikke at bruge mere end 20 minutter på at pakke en af dem ud og sætte den op, før du er klar til at lade vinylpladerne snurre.

Læs: Trådløse Klipsch-højttalere med phono-indgang

Nogle af pladespillerne – f.eks. Audio-Technica og TEAC – har aftageligt pickup-hoved, hvilket gør det nemmere at opgradere med en bedre pickup og dermed få endnu bedre lyd. De seks pladespillere leveres nemlig med enkle, overkommelige pickup’er, der skal gøre det nemt at komme i gang. En pickup til 1.500 kroner vil give lydkvaliteten fra alle grammofoner i testen et løft.

 

Placering

En pladespiller er som en følsom mikrofon og skal stå i vater på et stabilt underlag. Ellers forplanter vibrationer og resonanser sig til grammofonen, og det høres som rumlen i højttalerne. Stil ikke pladespilleren op ad en højttaler, hold den væk fra stærke magnetfelter og sørg for, at støvlåget kan åbnes helt.

Hvis det stadig rumler i højttalerne, har du brug for et bedre underlag. Så kan en hylde, som du monterer på væggen og sætter pladespilleren på, være en god løsning.

 

Det skal du kigge efter

En grammofon er grundlæggende simpel. En roterende elektromotor driver pladetallerkenen i den valgte hastighed, og de vibrationer, der skabes af nålens bevægelser i rillen, genererer strøm i den lille pickup, der så kommer ud som musik i højttalerne.

Hvor god lyd man får, afhænger i høj grad af, hvor god konstruktionen er. En børsteløs motor, et dæmpet chassis, et præcist armophæng og en avanceret pickup giver meget bedre lyd end en billigere, mere simpel pladespiller formår.

Det er grunden til, at nogle pladespillere er dyrere. Kvalitet koster, og i dette tilfælde får man pladespillerforstærker med i købet – ud over den praktiske USB-udgang.

 

Sådan testede vi

Alle pladespillerne blev sat op efter producentens beskrivelser. Nåletrykket blev tjekket og justeret, og de blev koblet til en integreret Rotel RA-1592 – en 200 watt kraftig forstærker med pladespillerindgang og DAC. Sammen med de ultrapræcise højttalere Reference 1 fra KEF gav det os et grundigt analyseværktøj til at vurdere lydkvaliteten fra de seks grammofoner.

De digitale optagelser af lp’erne blev lavet på en MacBook – koblet til pladespillerne med et USB-kabel fra Audio Quest – og rippet i Audacity (16 bit/48 kHz) samt Sonys Hi-Res Audio Recorder i DSD-format for Sony HX500’s vedkommende.

Det mest brugte lp-musik i testen blev udvalgt ud fra indspilnings- og lydkvalitet:

Mozart: Allegro nr. 4 i D-dur – Marianne Thorsen og Trondheimsolisterne
Ubi Caritas – Ola Gjeilo
Living – Jan Gunnar Hoff
Mono Face – Neil Cowley Trio

Velspillende arkivar

Med indbygget digitalkonverter og god lyd er Sonys pladespiller et godt valg.

Lyd & Billede mener

Rigtig god opløsning, tydelig detaljegengivelse og luftig lyd. DSD-udgangen giver dig højopløste digitalfiler.
Slankt lydbillede og behersket basdynamik.
 • Hastigheder: 33 1/3, 45 rpm
 • Drift: Remtræk
 • Arm: Statisk
 • Pickup: Sony MM-pickup
 • Tilslutning: USB, RCA line-out
 • Andet: Integreret DSD-DAC, Hi-Res Audio Recorder software (pc/Mac)
 • Mål: (ikke opgivet)
 • Hastighedsafvigelse: + 0,35 %
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4999 kr

Sonys pladespiller har en indbygget digitalkonverter, der kan lagre analog lyd i højopløst lydformat (DSD). Ikke kun i almindeligt cd-format (PCM) som de andre i testen.

Det giver Sony-grammofonen en lille fordel for dem, der gerne vil digitalisere vinylsamlingen i højopløst format. Til at gemme musikken i DSD-formatet bruger man Sonys Hi-Res Audio Recorder, der kan downloades gratis.

Pladespilleren er meget følsom over for vibrationer, der høres som basresonanser i højttalerne. Brugervenligheden er – ligesom på de andre i testen – enkel og ligetil med on/off-knap og elektronisk hastighedsskifter i ét. PS-HX500 er den hurtigste i testen med en hastighedsafvigelse på + 0,35 procent, men den kører relativt stabilt med beskedne variationer.

Noget af ideen med at rippe vinylplader i højopløst format ville gå fløjten, hvis pladespilleren ikke gav tilstrækkelig høj kvalitet. Men sammenlignet med de andre i testen er PS-HX500 både vellydende og medrivende at lytte til. Den tegner et bredt lydbillede op med godt stereoperspektiv på Neil Cowleys jazztrio, og klangen fra Ola Gjeilos klaverspil er befriende åben og klar.

Strygerklangen er lidt til den tynde side, og den varme klang, som bl.a. Pro-Ject leverer, får man ikke rigtig her. Men musikken gengives med større opløsning og er bedre fokuseret med tydeligere detaljegengivelse og finere nuancer. Trondheimsolisterne og Marianne Thorsens Mozart-indspilning lyder fremragende klart og luftigt.

Det skal også bemærkes, at bassen kan opleves som lidt tyndere, men den er godt defineret og stramt leveret. Personligt ville jeg have foretrukket mere varme i klangen og en mere potent basgengivelse, men Sony PS-HX500’s analytiske og krystalklare lyd vejer i høj grad op for dette. Hvis man skal arkivere pladesamlingen digitalt, er den et godt valg.

God lyd for begyndere

En simpel og prisbillig pladespiller med god lyd.

Lyd & Billede mener

Fin lydkvalitet og enkel betjening. God, prisbillig pladespiller for nybegyndere.
Tynd klang og manglende vægt i bassen gør kompleks musik lidt rodet.
 • Hastigheder: 33 1/3, 45 rpm
 • Drift: Remtræk
 • Arm: Statisk
 • Pickup: Ortofon OM5e MM
 • Tilslutning: USB, RCA line-out
 • Andet: Fås i sort eller hvid
 • Mål: 42 x 33 x 11,2 cm
 • Hastighedsafvigelse: + 0,30 %
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2599 kr

Argons pladespiller ligner den fra Pro-Ject meget, og det er ikke tilfældigt. Den kommer nemlig fra samme fabrik og er baseret på en lidt enklere pladespillere end Pro-Ject Essential II, som vi tester her. Dermed ikke sagt, at den er dårligere, bare lidt anderledes. F.eks. lyder den godt fokuseret – tydeligt, om man vil – men mangler den varme klang og fylde i lyden, som Pro-Jects pladespiller har.

Udpakning og opsætning er nemt. Følg brugsanvisningen, så går der ikke lang tid, før du er klar til at lade vinylpladerne snurre. Pladespilleren har samme type Ortofon-pickup som Pro-Jects pladespiller, men her den er monteret på en mere simpel aluminiumarm. Udførelsen er også enklere, og Argons pladespiller ser lidt billig ud i sort.

Hastighedsafvigelsen er marginal med + 0,30 procent hurtigere rotation og hastighedsvariationer inden for ± 0,5 procent. Absolut godkendt. Det samme kan siges om betjeningen, der nærmest ikke kan blive nemmere med on/off-knap på venstre side af pladespilleren og en manuel arm, der er let at placere i rillerne.

Lyden er slankere fra Argons pladespiller. Strygerne på Mozart-indspilningen med Marianne Thorsen og Trondheimsolisterne fra det norske hi-res pladeselskab 2L mangler f.eks. den fylde, der skulle give violinerne klangbund nok til at lyde helt troværdigt.

Som nævnt er fokus rigtig godt, og stereoperspektivet er bredt, omend ikke lige så klippefast som på de bedste i testen. Klaverklangen fra både Jan Gunnar Hoff og Ola Gjeilo mangler muskler i de nederste oktaver, og tonerne lyder lidt for farveløst til, at vi lader os begejstre.

På optagelsen med Neil Cowley Trio formår pladespilleren ikke at skille de tre instrumenter (bas, trommer og klaver) lige så godt ad som de bedste konkurrenter i testen – med det resultat, at lydbilledet flyder lidt sammen. Trommerne lyder lidt for ens og mangler vægt; man kan ikke rigtig skelne lilletrommen fra en tamtam, hvis man ikke lytter specifikt efter den.

Når det er sagt, så er Argons pladespiller gunstigt prissat og giver nybegyndere meget musik for pengene. Hvis budgettet er begrænset til ca. 3.000 kroner, er den et godt valg, men altså ikke vores foretrukne.

Scansonic USB100
Men den tiltalende pris kan ikke kompensere for, at lyden falder igennem.
Pro-Ject Essential II USB
Med varm og fyldig lyd bliver det aldrig kedeligt med Pro-Jects pladespiller.
Audio-Technica AT-LP5
Dyrest er ofte bedst, også i denne test, og lyden er vidunderligt klangrig.
TEAC TN-300
Flot finish og god lyd i en af testens mest brugervenlige grammofoner.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sbooster BOTW MKII

  Vejl.pris 2650 kr Klippefast strømforsyning

  Linn Klimax DSM/2

  Vejl.pris 145000 kr Når musik er selve livet

  Marantz SACD 30n

  Vejl.pris 21499 kr Netværksafspiller med DAC og CD-afspiller

  Marantz Model 30

  Vejl.pris 21499 kr Vanedannende Marantz-forstærker
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.