Traditionelt har vi set, at størrelsen af en forstærker tæller. Det giver plads til større strømforsyning, bedre køling og bedre separation af interne komponenter. Men med digitale forstærkere åbnes der for at komprimere fodaftrykket en hel del, da de er meget mere driftseffektive. Vi oplevede f.eks. ikke i denne test, at de store forstærkere var kraftigere end de små (med undtagelse af den lidt for pjevsede Marantz-receiver).
Musiktjenester
Så gælder det dér med “skidt ind, skidt ud” jo altid. Altså hvor kort signalvejen er fra musikoptagelsen i den ene ende, til lyden kommer ud gennem forstærkeren i den anden. Streaming-forstærkere, der har indbygget understøttelse af streaming-tjenester, kræver ingen ledninger mellem lydkilder og forstærker, og har derfor en meget kort signalvej. En så kort afstand vil du aldrig få med en kildekomponent, der er sluttet til en forstærker med kabel.
I vores ører lød det også bedre med indbyggede streaming-tjenester end de samme tjenester streamet fra mobil eller tablet via AirPlay. Og det til trods for, at der på papiret er tabsfri signaloverførsel.
Størrelsen betyder ikke så meget
Efter denne test sidder vi tilbage med indtrykket af, at inden for et givet prissegment har størrelsen ikke nødvendigvis så meget at sige, når det gælder ren lydkvalitet. For mens alle testens forstærkere i fuld størrelse gav os solide musikoplevelser – ikke mindst Yamaha R-N602 – så veg Bluesound Powernode 2 aldrig en tomme!
Også HEOS Amp havde mange flotte kvaliteter og røbede kun lejlighedsvis, at vi her havde med en lille, kompakt boks at gøre.
Det, en stor forstærker har, er mere plads. Både til tilslutningsmuligheder og flere knapper og funktioner på frontpanelet. Med de små er man ofte låst til at tilslutte tv’et med optisk kabel og koble alle sine kilder til via det. Men så optager den også mere plads. Og hvem er ikke villig til at ofre nogle tilslutningsmuligheder for muligheden for at skjule anlægget helt – mens lydkvaliteten stadig er i top?
Det er kun dig, der ved, hvad der er rigtigt for dig. Det, vi har fundet ud af, er at du kan få rigtig god lyd, uanset hvilken størrelse du vælger.
Også i denne test:
Yamaha R-N602
Moderne retro
I sej 70’er-stil varter Yamaha op med underholdende musik og multirum på den nemme måde.
HEOS Amp
Kraft og finesse
Denne forstærker fra HEOS er måske lille af udseende, men sikke en slagkraft!
Marantz M-CR511
Mangler punch
Forstærkeren fra Marantz har klar og tydelig lyd, men mangler muskler og ikke mindst streaming-tjenester.
Bluesound Powernode 2
Orkesterplads
Glem konkurrenternes diffuse og anæmiske lyd. Her er streaming-forstærkeren, der kan slå Sonos i gulvet.
Pioneer SX-N30DAB
Åben musik
Pioneer lyder fint og har mange tilslutningsmuligheder. Streaming-tjenester er der lige så få af som på Onkyo. Af en indlysende grund.
Onkyo TX-8150
Klare toner
Stereo-receiveren fra Onkyo lyder godt, og den har både DAB-radio og mange tilslutningsmuligheder, også til pladespiller. Men streaming er begrænset.
Sonos Connect:Amp
På bagerste række
Med Sonos Connect:Amp får du adgang til markedets mest brugervenlige multirumssystem. Problemet er bare, at den ikke lyder specielt godt …