“TEAC hvem?” siger du måske. De er nok bedst kendt for deres båndoptagere under navnet Tascam – først og fremmest i studiesammenhæng – men de har også en mere kommerciel afdeling, der giver sig af med mere tilgængelige hi-fi-produkter. F.eks. er TEAC en af de få producenter, der stadig laver kassettebåndafspillere, men de laver også svinedyr high-end under navnet Esoteric.
Men med pladespillere er erfaringen begrænset.
Den senere tid har de lavet – eller fået lavet – nogle enkle pladeafspillere med Bluetooth og indbygget phono-forstærker. Et par af dem har vi faktisk testet, og de er slet ikke uefne. Vi vil hellere anbefale en pladespiller fra Rega, Reloop eller Pro-Ject i den lavere prisklasse, men denne gang må vi medgive, at TEAC er lykkedes.
TEAC støtter sig til japanske SAEC’s og amerikanske Sumikos ekspertise på hhv. tonearm og pickup, og resultatet er over al forventning.
Den direkte drevne pladespiller har elektronisk hastighedsomskifter og indbygget phono-trin med digitalkonverter. Dermed kan man både slutte den direkte til en almindelig forstærker og digitalisere vinylpladerne over på en computer via USB.
Det er også muligt at koble sig uden om phono-trinet – som bruger op-amps lavet for New Japan Radio Corporation – til et separat phono-trin, hvis man vil have endnu bedre lyd.
Pladespilleren virker solidt bygget. Den er lidt tungere end Rega Planar 2 og fås i sort eller valnøddefinér med en Sumiko Oyster MM-pickup præmonteret på et aftageligt pickuphus.
Det er ikke almindeligt at se tonearme af denne kvalitet i denne prisklasse. Som nævnt er tonearmen lavet for TEAC af SAEC, der er anerkendt for deres knivsæglignende pivot-ophæng af armen. Formålet er minimal friktion uden modstand i vertikal, diagonal og horisontal retning.
Fyldig lyd og varm klang
Den starter med det samme, når man drejer afbryderen til 33 1/3, og man kan ikke hverken høre eller mærke vibrationer eller cogging fra motoren.
Lydbilledet er stort og fyldigt, og klangen er varm og imødekommende som en sommerdag, omend der dukker en lille byge op indimellem. Lyden fra pladerne er meget behagelig; det klinger fint i klaverer, guitarer har et godt anslag, og vokaler lyder fornemt uanset musik.
På jazz og klassisk kommer klangnuancerne godt frem i det varme lydbillede, mens pop og rock mangler lidt dynamisk snert for at lyde overbevisende. Den slags kan selvfølgelig blive bedre med en endnu bedre pickup, men den dynamiske kontrast er lidt begrænset sammenlignet med f.eks. Planar 2. En Reloop Turn3 med en Ortofon 2M Red-pickup lyder mere åbent, og lyden er mere fokuseret.
Skifter man fra pladespillerens indbyggede phono-trin til et separat – f.eks. Rega Fono MM – bliver lyden mere fokuseret, og bassen, som ellers er lidt behersket, får mere kraft og dynamisk spændstighed. Så det er bestemt muligt at få meget mere ud af TN-4D.
MM-indgangen på en receiver eller en tokanals forstærker vil som regel også være bedre end den indbyggede, der først og fremmest gør det let at komme i gang med vinyl, men ellers ikke bidrager med nogen lydmæssige åbenbaringer.
Konklusion
Man skal ikke kimse af TEAC’s anvendelige pladespiller. Den er velbygget og lyder fint – måske lidt for fint – men mange kan godt lide, at musikken er behagelig.
Man kan få mere liv og punch andre steder, men TEAC TN-4D er et interessant alternativ med et klippefast og fyldigt lydbillede, USB-udgang og indbygget phono-trin, som har et stort potentiale for virkelig god lyd fra pladesamlingen.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer