TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Technics SU-G700 M2

Hørbart bedre lyd

Technics har forbedret den integrerede forstærker Technics SU-G700 og skabt en vinder.

Af / 20/02/2022 - 21:32
Technics SU-G700 M2

Lyd & Billede mener

  • Fornem klang i et velfokuseret og gennemsigtigt lydbillede. Mere potent end forgængeren og en endnu mere anvendelig forstærker. Rigtig god DAC med USB-indgang.
  • Mangler trådløse tilslutninger.

Technics har virkelig fået vind i sejlene efter relanceringen for få år siden. Nu findes der alt fra hørepropper til store højttalere fra Technics. Og pladespillere, selvfølgelig. Den legendariske SL-1210 er genopstået –  ikke bare i én, men i flere versioner.

Der findes også trådløse højttalere, CD-afspillere og forstærkere, og det eneste, der måske mangler, er soundbars. Men på den anden side: Technics er kendt som hi-fi-producent, så det overlader de til moderselskabet Panasonic, som også producerer TV’er.

Technics har formået at skille sig ud fra konkurrenterne med et ret distinkt design. Især i sølvgrå aluminium, som her på Technics SU-G700 M2. En integreret forstærker, som vi faktisk har testet før. Dengang hed den SU-G700 og så fuldstændig magen til ud.

Technics SU G700 M2 silver
(Foto: Technics)

Denne opdaterede M2-version har fået alle ændringerne indvendig i det stilrene kabinet. Den har stadig hele smørbrødssedlen med tekniske forkortelser – JENO, PPC, PWM og LAPC – men er blevet forbedret på nogle essentielle punkter.

Et af dem er, at den har fået et nyt phono-trin, der også fungerer med MC-pickupper (Moving Coil), hvor forgængeren kun fungerede med MM-pickupper. Det er en fordel for vinylentusiaster, der ofte foretrækker at bruge lidt flere penge på en MC-pickup, som kan lyde bedre end en MM.

Annonce

M2-udgaven har også fået en ny, switchet strømforsyning, der ligner den, vi testede i high-end-forstærkeren SU-R1000. Den har flyttet switching-frekvenserne fra 100 til 400 kHz og bruger de samme GaN-FET-transistorer (galliumnitrid) som SU-R1000 med siliciumkarbid-dioder (SiC).

Sammen med en støjsvag støjregulator hævder Technics, at lyden er blevet mere dynamisk og kontrolleret, og lydbilledet større. Den nye strømforsyning skal også give lavere forvrængning, bedre fokus og større gennemsigtighed.

Det er sådan noget, man ofte læser i pressemeddelelser, men som vi alle ved: Hearing is believing.

Technics SU G700 M2 bak
SU-G700 M2 bagpå. (Foto: Technics)

DAC, men ikke Wi-Fi

Med indbygget digitalkonverter (32 bit/384 kHz) og pladespillerindgang er Technics-forstærkeren anvendelig for mange. Dog ikke dem, der mest streamer musik. Den har ingen trådløse tilslutninger, og i modsætning til f.eks. Hegel H190 har den ikke Ethernet, så man kan slet ikke koblet den til netværket derhjemme.

Her må man købe en separat streamer.

Læs også Hegel H190 Hvad mon de har kommet i drikkevandet hos Hegel? Med den integrerede H190 sætter de endnu en gang ny standard i klassen.

Forstærkeren har indgange til analoge lydkilder, ud over pladespillerindgangen, samt to optiske og to koaksiale digitale indgange. Plus USB-indgang til kablet streaming af højopløst musik fra f.eks. en bærbar.

Technics SU G700 M2 under hood
SU-G700 M2 indeni. (Foto: Technics)

Avanceret teknologi

Technics SU-G700 M2 adskiller sig fra mange andre forstærkere ved sin hybride strømforsyning (Switch Mode). Den har også Technics’ såkaldte JENO Engine, hvilket er en forkortelse for Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization. Det er en digital proces, hvor jitter-støj dæmpes over hele frekvensområdet, ved at signalet reprocesseres af en separat clock-generator og en konverter til sampling-frekvenser.

Forstærkeren har desuden et PWM-kredsløb (Pulse Width Modulation), der optimerer processen og rekvantiseringen af signalet. Det bidrager også til reduceret digital støj.

Den har også en knap på fjernbetjeningen, hvor der står LAPC (Load Adaptive Phase Calibration). Med LAPC aktiveret kompenserer forstærkeren for højttalernes ujævne impedans og fasevinkler.

Men for at LAPC skal fungere, skal man først holde LAPC-knappen inde, til kalibreringen starter. Derefter sendes lydsignaler med forskellige frekvenser til højttalerne. Kalibreringen tager nogle få minutter, og mens den foregår, registrerer processoren, hvordan impedansen og fasevinklerne ændrer sig. Bagefter kan man slå LAPC til og fra på fjernbetjeningen og høre forskellen med egne øre for at finde ud af, hvad man foretrækker.

På fjernbetjeningen er der en Direct-knap, som slår alle kredsløb fra, der ikke er i brug. Der er også en Remaster-knap, der muliggør re-sampling af komprimerede lydfiler som AAC og MP3 til en kvalitet, der skal nærme sig kvaliteten af højopløste lydfiler.

Technics SU G700 M2 remote
SU-G700 M2 fjernbetening. (Foto: Technics)

Hørbar lydforbedring

Da jeg testede den tidligere udgave af SU-G700, kritiserede jeg forstærkeren for at lyde lidt tyndt. F.eks. på klavermusik, hvor jeg savnede mere hørbar bundklang fra de lavere oktaver. Jeg mente også, at den lidt hurtigt løb tør for kræfter, men det gør mange andre forstærkere i samme effektklasse nu også.

Derfor er jeg glad for, at Technics har lyttet, for den nye udgave af SU-G700 er faktisk bedre. Ikke kun på grund af MM-indgangen; den lyder også hørbart bedre over hele frekvensområdet.

Klaveroptagelser med klassisk musik eller Keith Jarrett Trio lyder ikke længere tyndt eller anæmisk. Det samme skarpe fokus er der stadig, men der er bedre dynamik i transienter og langt mere klangbund i klaveret med SU-G700 M2.

Dynamikken er bedre over hele frekvensområdet. Keith Jarretts Standards Live sprudler af liv, og forstærkeren er usædvanlig god til at få stemningen på optagelsen frem. Her er mere luft og flere detaljer end med Hegel H190, men til gengæld er Hegel-forstærkeren hørbart kraftigere.

På et par af vores favorithøjttalere, de kompakte Dynaudio Special Forty, var der mere dybde i de laveste frekvenser, når jeg spillede højt med H190. Men lydbilledet var ikke helt så dybt og heller ikke så finmasket som med SU-G700 M2.

Jeg tvivlede på, om Technics-forstærkeren havde det, der skulle til for at fylde et par KEF Reference 5 med lyd. De gulvstående high-end-højttalere er store sko at fylde for en 60-watter. Men det gik overraskende godt. Selv da jeg skruede op for Dire Straits’ “Love Over Gold” og ventede på, at forstærkeren skulle gå i knæ, når stortrommerne væltede ud af højttalerne.

Det tror jeg, den tidligere udgave ville have gjort.

Men ikke den her. Den havde forbløffende god kontrol over basenhederne. Også når kontrabassen ligger og ruller i bunden af “The Girl From Ipanema” med Astrud Gilberto og Stan Getz.

Når den bløde tenorsaxofon kommer ind, er lydbilledet så fokuseret og silkeblødt, at man ikke lægger mærke til, hvor højt man spiller. Forstærkeren holder de store højttalere i et fast greb, detaljerigdommen er forfriskende og vægtløst præsenteret, og der er ingen antydning af kollaps.

Technics SU G700 M2 sort
SU-G700 M2 i sort. (Foto: Technics)

Konklusion

Technics SU-G700 M2 er blevet en bedre forstærker, hvor Technics med succes har adresseret alle minuspunkterne. Det kan høres, også på krævende højttalere, og forstærkeren formår lyde godt på et bredt udvalg af højttalere. Det er et stort skridt fremad i forhold til forgængeren, som manglede M2-udgavens stabile drejningsmoment og kontrol.

SU-G700 M2 er et rigtig godt køb og et vellydende alternativ til Hegel f.eks. H190, Marantz Model 30 og Denon PMA-2500NE.

Karakter
Technics SU-G700 M2
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Technics SU-G700 M2”

  1. Tak for anmeldelsen! Men er det ikke noget med, at den rent faktisk ikke har en DAC i gængs forstand, da dens PWM forstærkerkredsløb i virkeligheden agerer konvertering? En af de store fordele skal så være, at man så ikke har et ekstra “led”, men at PWM teknologien mere eller mindre kan konvertere et digital signal til forstærkning 1:1.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset