TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Technics SU-GX70

Komplet allround forstærker med streaming

En forstærker, der har indbygget streaming, er både praktisk og smart. Se bare, hvad Technics har gjort.

Af / 16/06/2023 - 10:05
Technics SU-GX70

Lyd & Billede mener

  • Fyldig, varm og silkeblød lyd. Åben lyd med god indsigt i lydbilledet. Potent bas og mere kraft, end du tror. Godt udstyret med smarte løsninger.
  • Dynamikken gnistrer ikke så meget som hos de bedste. Tid til en app med et bedre interface.

Med flere og flere muligheder for at streame musik i højeste kvalitet er det vigtigere end nogensinde, at alle led i dit system er af samme høje kvalitet. Det er derfor, markedet for streamingforstærkere vokser.
Og her taler vi ikke om Bluetooth, men om streaming via dit hjemmenetværk. Mens Bluetooth er praktisk til hovedtelefoner, ørepropper og bærbare højttalere, har du brug for Wi-Fi for at streame med den bedste lyd.
Først da kan du udnytte lydkvaliteten i Tidal, Apple Music og Qobuz’ musikbiblioteker i høj opløsning. Så kan du få den samme lydkvalitet som i studiet, i hvert fald når alt er gjort rigtigt. Og hvem vil ikke gerne have, at det lyder så godt som muligt?

Læs også Dronningen af streamingforstærkere Roksans integrerede forstærker kombinerer eminent lyd med en superb streaming-løsning.

HDMI og pladespillerindgang

Den enkleste løsning for dem, der ønsker bedre lyd fra en streamingtjeneste, er at købe en netværksafspiller, der tilsluttes systemet. Som WiiM Pro, der er så god og billig, at den er et oplagt valg. Eller Primare NP5 MK II Prisma, hvis du vil have lidt bedre lyd.

Læs også Superb netværkspiller til kræsne ører Sommetider er det vældig simpelt at få bedre lyd i anlægget. Det er denne streamer beviset på.

Begge kræver en forstærker med en D/A-konverter og digitale indgange. Hvis du ikke har det, kan en netværksforstærker være en bedre løsning.

Technics SU GX70 rear
Technics SU-GX70 er godt udstyret. (Foto Lasse Svendsen)

Som for eksempel Technics SU-GX70. En førsteklasses integreret forstærker med streaming, pladespillerindgang til MM-pickup, analoge og digitale indgange og HDMI til tv-lyden. Den er i samme klasse som Roksan Atessa Streaming Amplifier og den fremragende Rotel S14, men er faktisk en smule billigere. Og det er ikke fordi den mangler noget – tværtimod.

Annonce
Læs også Den bedste budget-streamer Med både Chromecast Audio og AirPlay 2 er Wiim Pro den bedste musikstreamer i sin klasse.

Den har Bluetooth, AirPlay 2 og Chromecast indbygget og understøtter streamingtjenester som Spotify, Tidal, Deezer og Qobuz. I forbindelse med en kommende firmwareopdatering får den også Roon og har indbygget FM- og DAB+-radio, mens internetradio kan streames via Technics Audio Centre-appen.

Netværket kan tilsluttes direkte til forstærkerens Ethernet-stik på bagsiden. Den kan også streame fra en musikserver, der er forbundet til det samme netværk.

Technics SU GX70 remote
Kontrol med det hele. (Foto Lasse Svendsen)

På bagsiden er der to analoge indgange, to optiske og en coax digital indgang og en USB-B-port til pc-tilslutning. På forsiden er der et USB-A-stik og et hovedtelefonstik.

HDMI-tilslutningen på bagsiden er med ARC (audio return channel) til at føre tv-lyd til systemet. Der er også en analog udgang (Pre Out) til en forstærker eller en subwoofer.

JENO Engine og Twin Power

SU-GX70 er opbygget på samme måde som de Technics-forstærkere, vi husker fra tidligere tests. Effekten er angivet til 40 watt pr. kanal i 8 ohm – og 80 watt i 4 ohm – men vores erfaring er, at Technics-forstærkerne lyder kraftigere, end tallene indikerer.

Det digitale forstærkerkredsløb bruger Technics JENO Engine til Jitter Elimination og Noise-shaping Optimisation. JENO giver et ekstremt lavt støjniveau med bedre jitterkontrol, ikke kun i de digitale indgange, men også i HDMI-indgangen.

Technics SU GX70 USB
USB og hovedtelefontilslutning. (Foto Lasse Svendsen)

Den samme type Twin Power-strømforsyning, som vi så i SU-G700M2, er brugt her. Twin Power betyder, at strømforsyningen er opdelt i et kredsløb til effekttrinnet og en del til resten af signalbehandlingen.

Strømforsyningen har en 130 kHz høj koblingsfrekvens, som ligger så langt uden for det hørbare område, at der ikke er nogen risiko for, at koblingsstøj påvirker signalet.

Load Adaptive Phase Calibration

De analoge indgange på bagsiden er diskret designet med specielle felteffekttransistorer, filmkondensatorer og elektrolytkondensatorer. Det hele er symmetrisk opbygget for hver kanal. Technics gør det samme i den meget dyrere SU-R1000, men den har endnu bedre komponenter.

Den er også udstyret med såkaldt Pure Amplification Mode, som kan aktiveres fra fjernbetjeningen. Det frakobler alle netværks- og HDMI-kredsløb og slukker for antennerne på bagsiden. På den måde mener Technics, at det er muligt at fjerne potentiel netværks- og digital støj, hvilket resulterer i et renere musiksignal.

Technics SU GX70 Space Time
Technics SU-GX70 Space Time justerer balancen mellem højttalerne alt efter deres placering. (Foto: Lasse Svendsen)

Technics LAPC skal også nævnes. Det er en fasekalibrering af udgangstrinnet (Load Adaptive Phase Calibration), som tilpasser det til forskellige højttaleres impedansmønstre og faseegenskaber. En slags justering, der kompenserer for højttalerens indvirkning på udgangstrinnet.

Alt dette lyder godt på papiret, men er meningsløst, hvis det ikke fungerer.

Lydkvaliteten

Når forstærkeren er forbundet til netværket via Google Home-appen, er den også tilgængelig i Technics-appen. Der kan du styre din musik og vælge afspilningslister, gemme dine yndlingsradiostationer og podcasts og logge ind på din yndlingsstreamingtjeneste.

Det hele er ret overskueligt og enkelt, selvom brugerfladen godt kunne trænge til en modernisering. Men da du stadig har en fjernbetjening til forstærkeren, kan du ikke klage over den daglige brug af systemet.

Technics Audio Center
Technics Audio Center

På trods af sine beskedne 40 watt pr. kanal havde Technics-forstærkeren ingen problemer med at drive et par gulvhøjttalere af mærket Sonus faber Olympica. Den havde ikke det samme greb om bassen, når den spillede højt, som Yamaha A-S3200, men Technics-forstærkeren er mere livlig og potent end Roksan Atessa. Den har måske ikke den samme dynamiske kontrast som Rotel S14, men den leverer en fyldigere bas end begge.

Selv da jeg flyttede forstærkeren til et andet rum og tilsluttede Dynaudio Special Forty.

Det norske band Kverlertaks energiske førstesingle Bråtebrann satte stemningen med det samme, og lyden var potent, dynamisk og energisk. Et af årets sommerhits, PNAU og Khalids The Hard Way, pumpede støt ud af højttalerne. Basgengivelsen var fyldig og kraftfuld, og lydbilledet var bredt og dybt. Med LAPC aktiveret ændrede lydbilledet sig. Bassen blev strammere, næsten tør, og diskanten mere afslappet. LAPC kan slås til og fra, så det handler om at prøve sig frem.

Den akustiske indspilning Short Story på Arild Andersen Groups album ‘Affirmation’ lyder superfokuseret og defineret med en varm saxofonlyd og en markant gengivelse af kontrabassen. Percussion er placeret forrest i lydbilledet, og beats fremhæves med dynamisk kontrast.

Jan Gunnar Hoff Home
Album cover 2L

 

Lydbilledet er silkeblødt, og tonerne flyder let. Lydbalancen er behageligt varm, men ikke indesluttet eller dæmpet. I Jan Gunnar Hoffs strålende Home vibrerer luften i rummet næsten af den klare klaverlyd, som forstærkeren gengiver. Og det viser ikke bare, hvorfor Hoff er en af vor tids fremmeste pianister, men også at Lindberg Lyd har Nordens måske bedste indspilningsstudie lige nu.

Technics-forstærkeren fremhæver flere af de klanglige nuancer i indspilningen, end Roksan-forstærkeren kan. Den er også mere dynamisk og engagerende, men ikke så fokuseret og dynamisk som Rotel S14.

Læs også Integreret streamingforstærker med eminent lyd Den enkle Rotel-forstærker er måske nok spartansk udstyret, men den spiller bedre end konkurrenterne.

Konklusion

Technics SU-GX70 er bedre udstyret end mange tilsvarende streamingforstærkere. Under låget har den en overdådig teknologi, som både er teknisk interessant og skaber ekstremt vellydende musikoplevelser. Det er noget, vi er blevet forkælet med fra Technics moderne forstærkere, og SU-GX70 fortsætter heldigvis i samme spor. Dette er forstærkeren, du skal have, hvis du vil tilslutte den til et tv og en optager og også streame musik i højeste kvalitet.

Karakter
Technics SU-GX70
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset