TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

TEST: Unitra GSH-801 Edmund

Genopstået legende

På trods af lange traditioner er det kun få, der har hørt om Unitra. Det er helt ufortjent.

Af / 27/02/2025 - 11:05
Unitra GSH-801 Edmund

Lyd & Billede mener

  • Skarp dynamik og engagerende lyd. Godt rytmisk drive og åbent lydbillede. Kan bruges med en bred vifte af pickupper. Tillidsvækkende kvalitet.
  • Mellemtonen kan lyde tynd med den medfølgende pickup. Hård konkurrence.

På High-End 2023 i München var en af messens store overraskelser det polske firma Unitra, som havde et lille hjørne i hallens stueetage.

Folk flokkedes om Unitras produkter i en sådan grad, at min nysgerrighed også blev vakt. Der var opstillet hi-fi-produkter i et så utilsløret retrodesign, at jeg næppe var den eneste, der troede, at Unitras udstilling bestod af brugte hi-fi-produkter. Men jeg tog fejl.

Unitra var engang Polens stolthed. En slags polsk Tandberg eller Bang & Olufsen, om man vil. De producerede elektronik under Unitra-navnet til hjemmemarkedet og Altus eller Emerson til eksportmarkederne. Men for det meste forblev Unitra en polsk hemmelighed.

Det ændrede sig hurtigt efter dagene i München i 2023, og et hurtigt kig på Unitras hjemmeside viser, at de faktisk har fået distribution i flere lande, end de nok nogensinde har haft.

De har lavet elektronik siden 1961 og er på ingen måde nybegyndere på området. De har lavet alt fra fjernsyn til højttalere, modtagere, forstærkere, kassetteafspillere og pladespillere til hjemmemarkedet.

Annonce
Unitra GSH 801 EDMUND 4
(Foto: Lasse Svendsen)

Efter Berlinmurens fald forsvandt Unitra fra hi-fi-landkortet. Men så lang en historie glemmer man ikke så let, så nogle polske entusiaster børstede Unitras arv af sig, erhvervede rettighederne til varemærket og genstartede Unitra som en ren hi-fi-producent.

I dag laver de ikke længere TV’er, men de laver højttalere, cd-afspillere, forstærkere og to pladespillere. Alt sammen i et dejligt retrodesign, der minder om Unitras ældre hi-fi-produkter.

Sig hej til Edmund

De to pladespillere har polske navne. Den simpleste hedder Fryderyk eller Fredrik, mens den afspiller, vi tester her, GSH-801, har det klingende navn Edmund.

Det er en direkte drevet pladespiller, som bruger en børsteløs motor kaldet NB1, som Unitra selv har udviklet. Den har en J-formet tonearm kaldet R10 med 6082 aluminiumsrør, og ophængningen bruger stållejer fra japanske NSK. Pladespilleren virker meget solidt bygget og vejer over 14 kg – uden strømforsyning. Det skyldes, at denne er anbragt i en ekstern boks, som er forbundet med afspilleren via et kabel med et mini DIN-stik.

Unitra GSH 801 EDMUND 10
(Foto: Lasse Svendsen)

Pladespilleren har en elektronisk vælger til hastighed samt start og stop. Ellers er den manuel. I den ene ende af armen er en Ortofon 2M Black formonteret. Det er en moving magnet-pickup, som vi kender fra andre tests af pickupper og pladespillere.

Den er forbundet til armen i et pickuphus med et SME-stik, og kablerne ender i et DIN-stik på undersiden af armens base.

<
>

Solidt bygget – nem at sætte op

Armen er bygget i upåklagelig kvalitet og har et antiskating-lod, der hænger i en nylontråd. Virkelig gammeldags. Armen har også en højdejustering, og du behøver kun at bruge den medfølgende unbrakonøgle til at justere højden. Den effektive masse er 18,5 til 22 gram.

Kvaliteten ser simpelthen ud til at være meget høj på alle niveauer. Selv hængslerne på støvlåget ser mere troværdige ud end på mange andre, dyrere pladespillere, jeg har set.

Edmund har ingen fjederophæng eller elastiske absorbere til at dæmpe resonanser. I stedet har den massive sokkel i fræset MDF – som kan leveres i træfinér, enten i valnød, lys eller sort – og fire justerbare fødder. Den eksterne strømforsyning fås i sølvgrå aluminium eller sort. Den har i øvrigt kun én afbryder, da man ændrer hastigheden på højre side af pladespilleren.

<
>

Det er hurtigt og nemt at sætte den op. Det meste er samlet på forhånd. Modvægten og antiskating-loddet skal monteres, og pladetallerkenen sættes på akslen. Læg filtmåtten på, tilslut strømforsyningen, og juster nåle-trykket. Tilslut det hele til phono-trinnet. Og så er det klaret.

Unitra tilbyder testplader, Turntable Test Vinyl Record, i to versioner. Dem kan du bruge til at finjustere azimut, nålevinkel, sporingsvinkel, anti-skating og nåletryk. Laboratory Edition indeholder to vinylplader med spor til dem, der har et oscilloskop til rådighed til at måle sig frem til en optimal kalibrering af afspiller, arm og pickup.

Målinger

Når man måler på en direkte drevet pladespiller, er der sjældent store afvigelser. Det er også tilfældet her, og rotationshastigheden har en minimal afvigelse på -0,21 procent, hvilket er bedre end på de fleste afspillere, vi har målt. Herunder Technics SL-1300G. Vi målte wow & flutter til 0,71, hvilket absolut er inden for den godkendte margin.

Dynamisk og skarpt definert lydbilde 

<
>

Da jeg slet ikke havde noget forhåndskendskab til Unitra før maj 2023, havde jeg ikke noget referencegrundlag at læne mig op ad. Lyden af Unitra-produkterne på udstillingen var svær at vurdere, så da Unitra foreslog at sende mig Edmund, var jeg ikke sikker på, hvad jeg kunne forvente.

Kunne den måle sig med etablerede store navne som Technics SL-1200G? Som også er en direct-drive-afspiller med en højdejusterbar arm. Havde den samme ro og kontrol som en remdrevet Thorens TD-1600? Eller den lynhurtige transientrespons og skarpe fokus som på en Rega Planar 10?

Læs også TEST: Technics SL-1200G Verdens måske bedst kendte pladespiller er tilbage, forklædt som DJ-turntable

Der er masser af afspillere i samme prisklasse som Edmund, men kun få med direkte drev. Med undtagelse af den førnævnte Technics-afspiller er alle ovenstående remdrevne. Ikke at det er afgørende for, hvilken der er bedst, i hvert fald ikke ud fra et subjektivt synspunkt.

Meget afhænger også af, hvilken pickup afspilleren er udstyret med, og Technics-afspilleren er nærmest altædende, mens en Planar 10 f.eks. trives bedst med Regas egne pickupper. Massen gør også Unitra-armen relativt fleksibel i den forstand, at den passer til de fleste moderne pickupper, inklusive overdådige moving coil-pickupper.

Og det viste sig, at den klarede sig glimrende med mere sofistikerede pickupper end den Ortofon 2M-pickup, der følger med pladespilleren.

Unitra GSH 801 EDMUND 2M Black
Ortofon 2M Black MM-pickup. (Foto: Lasse Svendsen)

Ortofon 2M Black er på alle måder en fremragende MM-pickup. Den gør slet ikke Edmund til skamme. Med den på er lyden af Ezra Collectives Funky No One’s Watching Me med Olivia Dean både bred og dyb. Der er fremragende vægt i bassen, og pladespilleren groover virkelig på sangen, selv på det næste nummer – Hear Me Cry, som minder om UB40 før Red Red Wine. Bassen kommer ud af højttalerne med en tyngde, der overraskede mig. Rytmen er 100 procent kontrolleret, og den svinger enormt meget også her.

Blæsersektionen kunne måske godt have haft lidt mere dybde, og fokus kunne med fordel have været strammere. Det er mere mærkbart på Jan Gunnar Hoffs album Polarity, som er indspillet i Sofienberg kirke i Oslo. Her er der lidt mindre dybde i lydbilledet, og fokus er lidt blødere end på en Technics SL-1200G. Som det på alle måder er naturligt at sammenligne med.

Et stilskifte til Bob James og David Sanborns album Double Vision med Al Jarreau på vokal viste, hvor levende musikken bliver med Edmund-afspilleren. Den er fuld af dynamik og glæde. Måske er der lidt mindre varme og fylde i vokalen og torne fra saxofonen, end der er fra en SL-1210G, men jeg synes ikke, det betyder noget.

Læs også TEST: Ortofon MC Windfeld Ti Er Ortofon MC Windfeld Ti den perfekte allround-pickup? Læs og find ud af det.

Afspilleren får de vigtigste ting frem, energien og den dynamiske kontrast er simpelthen fremragende, og med en endnu bedre pickup viser Edmund, at han er klar til større opgaver. En runde med Dire Straits Love Over Gold, først med 2M Black, så med en Ortofon MC Windfeld Ti – som alene koster lige så meget som Edmund, fik mig næsten til at tabe kæben.

Læs også TEST: Ortofon 2M Black LVB 250 En pickup til ære for Ludwig van Beethoven har store sko at udfylde. Ortofon gør det godt.

Tag for eksempel Private Investigations. Den starter stille med akustisk guitar og eksploderer med percussion, før den fader ud. Med 2M Black på afspilleren er guitarlyden relativt let, næsten slank, og bassen er kontant og kontrolleret. Med MC Windfeld Ti er det ikke kun fokus, der er bedre. Guitarlyden er varmere og mere nuanceret, og slagtøjet får virkelig vægt og dybde.

Der er med andre ord et enormt potentiale her for at få lyden, som man gerne vil have den, uden at det er pladespilleren der sætter begrænsninger.

<
>

Konklusion

Unitra GSH-801 Edmund var et meget behageligt bekendtskab. Pladespilleren ser godt ud og virker velbygget, men det er i sidste ende lydkvaliteten, der afgør, om den kan anbefales eller ej. Der er ingen tvivl om, at Edmund konkurrerer i en klasse af fuldblodspladespillere, som er veletablerede som noget af det bedste, man kan få for pengene. Men Edmund formår at gøre sig gældende med en åben og dynamisk lyd, som til tider kan opfattes som slankere i mellemtonen end en SL-1200G, men som stadig leverer en engagerende og levende lyd. Den er også i stand til at vokse med opgaven eller pickuppen og kan sagtens håndtere meget dyrere pickupper end den, der leveres af Ortofon. Unitra-afspilleren er værd at overveje, og den er et frisk pust i en klasse af veletablerede pladespillere.

Karakter
Unitra GSH-801 Edmund
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD Tilbud - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Naims digitalforstærker overrasker

Flyvende polsk start

Det bedste køb

Mini uden kompromis

Musikstreaming i særklasse

HiFi Rose hæver barren for digital præcision

Minianlægget er ægte hi-fi

Den bedste pladespiller du aldrig har hørt om

Hegel forfiner digital lydkvalitet

Redder din CD-samling

Forstærker med unikke kvaliteter

En dansk juvel