TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: NAIM ND5 XS 2

En grå ulv i fåreklæder

Den minimalistiske Naim ND5 XS 2 er ældst blandt musikstreamerne, men det mærkes på ingen måde på lyden.

Af / 21/01/2023 - 10:00
NAIM ND5 XS 2

Lyd & Billede mener

  • Levende lydbillede med analog musikalitet. Gnistrende dynamik og fin app-styring.
  • Ingen skærm. Ingen fjernbetjening eller knapper.

På trods af at der hverken er knapper eller skærm på Naim-afspilleren, er det et af de bedste valg i denne prisklasse. Som musikstreamer mangler den næsten intet andet, og selv om den er på sit femte år siden lanceringen af ND5 XS 2 i 2019, er den stadig bedre end de fleste i sin klasse.  

Bag det matsorte chassis gemmer der sig en gennemtænkt teknologi, som står i skærende kontrast til det undselige ydre. Naim-afspilleren understøtter de fleste filformater bortset fra MQA-filer fra Tidal, men afspiller dem uden MQA-decoding eller problemer af nogen art. Den understøtter også højopløselig 24 bit 192 kHz-afspilning fra Qobuz, og med fire digitale indgange på bagsiden kan den også fungere som DAC for andre lydkilder.  

Naim ND5 XS 2 bak scaled
Naim ND5 XS 2 bag Med digitale indgange kan du bruge Naim-streameren som DAC. (Foto: Naim)

Streaming kan foregå over Wi-Fi med den medfølgende antenne eller kablet via Ethernet-indgangen på bagsiden. Den har også Bluetooth, og der er en USB-indgang både foran og bagpå. Naim-streameren understøtter både Airplay 2 inklusive multirum, og Chromecast, og med DLNA/UPnP kan man streame højopløst 32 bit/384 kHz-lyd fra andre enheder i netværket.  

Der er ingen tvivl om, at en skærm og nogle grundlæggende knapper på fronten, som på en Naim NDX, ville gøre streameren mere brugervenlig. Men den bliver reddet af en rigtig god app med flere funktioner, end de fleste har brug for. App’en kan også styre andre produkter, såsom en Naim Mu-so-højttaler i et andet rum.  

Det tager nogle minutter at sætte en ND5 XS 2 op i netværket. Vi har aldrig haft nævneværdige problemer med at styre Naim-produkter via app’en, og lige her, hvor app’en er det eneste, der giver dig musik, er det også afgørende, at alt fungerer.  

Annonce

Lydkvalitet

Vores erfaringer med andre Naim-produkter har altid været positive. Det skyldes i høj grad, at Naim-forstærkere og streamere er i stand til at engagere os fra første takt, og ND5 XS 2 er ingen undtagelse. Den har det samme oplivende, dynamiske drive, som kendetegner Naims filosofi.  Naim ND5 XS 2 Internal e1673601297243

Naim-streameren får klaverlyden frem på forbilledlig vis. Lyden er mere varm end neutral, og der er mere kraft i dynamikken sammenlignet med HiFi Rose.  

“Lidt mere liv her,” føler jeg, vurderer Geir.  

Måske lidt typisk for Naim, som er kendt for et dynamisk og levende lydbillede. Bassen på Sudan Archives Loyal er fremragende defineret med god tyngde og rigtig god definition.  

“Strammere og mere fyldig basgengivelse, siger Lasse.  

“Minder meget om Auralic, men med en tand mere vægt i slagene,” mener Geir. 

Vokalen på Exile fremstår ikke lige så luftig og fokuseret som på Auralic, men Naim-streameren gengiver vokalen med et strejf mere varme.  

“Det er næsten, som om højttalerne er rykket lidt tættere sammen med Naim,” siger Geir og påpeger, at Auralic-streameren leverer et lydbillede med bedre defineret perspektiv. Her savner vi lidt åbenhed og bedre fokus, især fra mellemtonen og opover, men der er perfekt balance i lydbilledet. Naim-streameren er måske den her, der lyder mest ‘analog’, nogle vil sige musikalsk.  

Konklusion

Man kan ikke gå galt med en ND5 XS 2. Kan man leve uden skærm og knapper på fronten, får man en af de mest velspillede og engagerende musikstreamere i denne klasse. Det er langt fra den mest avancerede eller bedst udstyrede afspiller derude, og designet virker i bedste fald minimalistisk i al sin børstede grå-sorte fremtoning. Men tryk på den gennemførte Naim-app, og sæt noget musik på, så falder alle regnbuens farver på plads.  

Karakter
NAIM ND5 XS 2
High End

Også i denne test:

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalisme på sit mindste

Når man ser Wattson Madison skulle man tro, at den kostede langt mindre. Det er indtil man hører den. Men den er ikke for alle.

På sit bedste giver afspilleren et stort lydbillede med god kontrast. Den er enkel at sætte op og gør ikke meget væsen af sig fysisk. App-styring med sjovt layout og skrift.
Et billigere udseende, end vi havde forventet af en solid blok aluminium. Meget minimalistisk med få tilslutningsmuligheder. Ingen Wi-Fi. App findes kun til iOS. For bedste lyd skal man bruge en tredjeparts-afspiller, som Roon.
Læs hele testen

Matrix Audio Element M2

Overflod af funktioner

En af de mest veludstyrede streamere i klassen er spækket med indgange og understøtter alle nødvendige musiktjenester og lokalt lagret musik.

Alle de tilslutninger, du kan drømme om, inklusive HDMI ARC- og USB-DAC-indgang. Understøtter både streaming og musik lagret på netværket. Flot lyd.
Touchskærmen på forsiden er funktionel, men lige lille nok for at ramme rigtigt. At taste password er vanskeligt. App’en er ikke så elegant, som den ser ud.
Læs hele testen

HiFi Rose RS150B

Fantastisk gennemført afspiller

HiFi Rose er det nyeste eksempel på, at lydkvalitet og brugervenlighed ikke behøver at være hinandens modsætninger.

Alle streamingtjenester i højeste kvalitet integreret. Stor touchskærm og enestående brugervenlighed. Strålende DAC og fantastisk kontrolleret og åben lyd.
Vi savner lidt dynamisk kontrast.
Læs hele testen

Auralic Altair G1.1

Guldstandarden blandt musikstreamere

Auralics nye Altair G1.1 løber med en smal sejr, fordi den kombinerer enestående lydkvalitet med en fremragende DAC og god brugervenlighed.

Spiller med indsigt og autoritet. Superdefineret lydbillede med gnistrende dynamik. Fremragende DAC.
Ingen digitale udgange. Ingen fjernbetjening. Ingen Android-app.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget