Hvad i al verden er det her, mindes jeg at tænke. Linket til hjemmesiden viser nemlig billedet af en Bluetooth-hovedtelefon fra Samsung og en grå boks, som ligner en Bluetooth-højttaler. I midten af billedet ligger en lille sort puck. Lidt mindre end en hockey-puck. Med touch-knapper på toppen.
Den slags billeder gør mig altid skeptisk, men importøren antydede høfligt, at produktet kunne være værd at teste. En trådløs streaming-enhed, som håndterer højopløst lyd og kan sluttes til hvad som helst? Sorry, men den har vi hørt før.
Det var først, da jeg fik læst hele Wiim Audios hjemmeside, at det gik op for mig, at det kunne være den nye Chromecast Audio, som for længst er forsvundet fra markedet. Hvilket i grunden er synd, for Chromecast Audio var en enkel og billig måde at gøre et anlæg trådløst på.
Wiim Mini, som den kaldes, viste sig hurtigt at være en lige så enkel om end en del dyrere løsning. Den sorte puck på 7 cm er noget af det mest enkle, jeg har prøvet, og brugervenligheden er god takket være en overskuelig og serviceminded app.
Ideen med Wiim Mini er simpelthen at tilføre trådløs musikstreaming med enten Bluetooth eller fortrinsvis Wi-Fi. Den understøtter AirPlay 2 og integreres let med flere højttalere eller andre Wiim Mini-enheder med AirPlay 2 til streaming i flere rum. Men det vigtige, i hvert fald for audiofile, er, at den understøtter højopløst lyd op til 24 bit og 192 kHz.
Den slags plejer at koste lidt mere og er ofte lidt mere kompliceret at sætte op.
Nem at bruge
Første gang man tilslutter en Wiim Mini, føres man igennem processen i app’en. Det hele tager nogle få minutter, og så er Mini sluttet til netværket. Men før man når så langt, må den sluttes til en ledig indgang på anlægget, soundbaren eller et par aktive højttalere, hvis det er der, man vil have streaming. Den kræver også strøm, og her bruger man det medfølgende USB-C til USB-A-kabel. Eftersom få forstærkere har et USB-A-stik, kan man dog få brug for en 5 V USB-lader af samme type, som man bruger, når man oplader mobilen.
Med strømmen på plads kan man vælge mellem analog lyd ud via minijack eller digital via et optisk Toslink-kabel, som også følger med. Det er det, man skal bruge, hvis man vil have bedst mulig lyd, for den analoge udgang lyder gråt og livløst.
Det gør den digitale udgang ikke.
Indgang til ekstern lyd
Wiim Mini har også en minijack-indgang, hvis man ønsker at tilslutte en analog lydkilde. Jeg kan ikke helt forestille mig, hvem det skulle være aktuelt for. De fleste vælger en Wiim Mini, fordi den giver let adgang til streaming af højopløst lyd.
Det kræver igen, at man har en god digitalkonverter. Enten en separat eller som i mit tilfælde den eminente DAC i en integreret Hegel H190, som jeg sluttede Mini’en til.
Nu kunne jeg streame fra en hvilken som helst tjeneste. I app’en kan man logge ind på sin egen konto hos bl.a. Spotify, Napster (hvem skulle nu have troet det), Deezer, Amazon Music, Qobuz og Tidal. Men ikke Apple Music.
Det er måske heller ikke så vigtigt. Jeg vælger som regel at opsætte en streaming-enhed som denne og vælge den under AirPlay på en iPhone eller iPad og så streame direkte fra Tidal.
Bit perfect
Man får også stemmestyring her, med Alexa eller Siri via mobilen, og det er muligt at indstille et tidspunkt, hvor musikken skal starte, eller tælle ned, til den stopper. App’en har også sin egen menu til forskellige equalizer-indstillinger, og man kan vælge, hvor høj opløsning man ønsker fra den digitale udgang. Helt op til 24 bit og 192 kHz. Men det kræver, at DAC’en understøtter det. Den observante læser har allerede bemærket, at Mini understøtter bit perfect – altså at musikken streames i den originale opløsning til DAC’en i den anden ende.
Musikafspilningen foregår gapless, det vil sige, at der ikke skabes et kunstigt ophold mellem f.eks. sangene i en live-indspilning.
Løfter lydkvaliteten
Bluetooth er nemt og bekvemt, når man er på farten. Et par gode trådløse hovedtelefoner og en mobil med Apple Music, Tidal eller Qobuz kan give virkelig mindeværdige musikalske oplevelser. Men når man kommer hjem og har et helt anlæg til rådighed, vil man også gerne have bedre lyd. Det er jo det, man har anlægget til.
Det er selvfølgelig også muligt at streame til hovedtelefoner derhjemme. Men her slutter man en Wiim Mini til enten anlægget eller en hovedtelefonforstærker med DAC indbygget. Uanset hvad man foretrækker af højttalere eller hovedtelefoner, gerne begge dele, er det vigtigt at bruge den digitale udgang på Wiim Mini.
Den analoge er den nødløsning, man benytter, når der ikke er andre muligheder. Men i så fald kan man lige så godt streame via Bluetooth, for det er ikke der, man får den bedste lyd. Med Mini sluttet til en af de optiske indgange på en H190 blev den langt mere dynamisk, og bassen på Burna Boys Last Last fik både bund og tyngde.
En Wiim Mini vil ikke matche en dyr streamer med hensyn til lydkvalitet, men den klarer sig forbavsende godt. I hvert fald prisen taget i betragtning. Klaverjazz med intet andet end bas og trommer lyder fyldigt og fint. Der er ikke så meget dybde i lydbilledet, men det er balanceret og velfokuseret. Diskanten klinger lidt gråt og farveløst, og i den anden ende har bassen ikke den rækkevidde og dynamik, man får med en Linn Majik DSM, men det forventer man heller ikke i denne prisklasse.
Konklusion
Wiim Mini er først og fremmest en nem og relativt billig vej til trådløs streaming af højopløst musik. Den er såre enkel at sætte op og bruge og vil løfte lydkvaliteten gevaldigt sammenlignet med streaming via Bluetooth. Lydkvaliteten matcher ikke helt de dyre netværksafspillere, vi har testet, men det er heller ikke meningen. Betragt den som en moderne Chromecast Audio med bit perfect og bedre lyd og brugervenlighed. Så er den hver en krone værd.
Google Chromecast med Google TV
Nyt liv til dit gamle TV
Google Chromecast giver TV’et nyt liv og har nu fået både fjernbetjening, Google TV – og 4K. Men den har også et problem.
3 streaming-forstærkere
Fed lyd på begrænset plads
Nyd bekvemmeligheden ved streaming uden at miste lydkvalitet undervejs! Bliv lykkelig med en af disse tre små streaming-forstærkere.
Linn Majik DSM
Stue- og familievenlig alt-i-en-løsning
Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.