TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Epson EH-TW6600

Biografoperatøren

Epson EH-TW6600 er afgjort en af de bedste projektorer i prisklassen. Den leverer højere ydelse end konkurrenterne på en række vigtige områder.

Af / 11/03/2015 - 05:00
Epson EH-TW6600

Lyd & Billede mener

  • Bedre optik og flere justeringsmuligheder gør den til en projektor for de kræsne. Epson giver det skarpeste og mest kontrastrige billede med den bedste dybdeeffekt af de tre testdeltagere.
  • Farvegengivelsen er ikke så lineær som på DLP-projektorerne, hverken før eller efter kalibrering. Vores testeksemplar havde en rød stribe i yderkanten af billedet.

Japanske Epson er en af verdens største projektorproducenter og leverer mange avancerede modeller til både professionel, computer- og hjemmebrug. Den nye model EH-TW6600 befinder sig midt i segmentet, lige under topmodellerne. Den er som udgangspunkt lidt dyrere end projektorerne fra Optoma og BenQ, og det kan mærkes. TW6600 har et større, tungere chassis med mere tillidsvækkende byggekvalitet.

Brugervenlighed og funktioner
EH-TW6600 er præget af lidt mere gennemtænkte og avancerede løsninger end de to taiwanske konkurrenter. Bl.a. har den både horisontal og vertikal linsejustering. Desuden er justeringen meget fleksibel med over to billedhøjder vertikalt og ca. en kvart horisontalt.

Epson har også to interaktive linser, som justerer zoom og fokus individuelt, så man bevarer fokuspunktet, selv når man justerer zoomen. Ulempen er, at den manuelle fokus er ekstremt følsom. Du skal regne med noget arbejde (helst med hjælp fra en ven) for at få fokus skarp, men når det først sidder, så sidder det.

Billedkvalitet
Epson er en LCD-baseret projektor, hvor tre LCD-paneler (rød, grøn og blå) gennemlyses for at give et billede. Det giver den både styrker og svagheder i forhold til DLP-baserede projektorer som BenQ og Optoma. En af fordelene er, at man undgår regnbueeffekten fra DLP-farvehjulet, som nogle mennesker finder generende at se på. Udfordringen er dårligere sortniveau, fordi LCD-panelet hele tiden skal gennemlyses for at vise billeder.

Epson har heldigvis gjort, hvad de kunne, for at finjustere og optimere LCD-teknikken i TW6600. Den kommer med dynamisk iris, som justerer lysudslippet i forhold til billedindholdet, og kan på den måde bevare sortniveauet i mørke scener. Selv om Epson har en lidt mere grå sort end DLP-konkurrenterne, når man sammenligner stillbilleder, er forskellen i praksis mindre med levende billeder.

Annonce

EH-TW6600 viser sig at være en meget effektiv lyskanon. Selv med projektorlampen på laveste økoniveau giver den betydelig mere lysstyrke end de to andre – med betydelig mindre blæserstøj! Alene det gør, at den er prisforskellen værd efter vores mening.

Den formidable lysstyrke giver også bedre dynamik og kontrast, hvilket vores testbilleder bærer præg af. Linjespillet i træværk står tydeligere, og æbler og appelsiner ser “rundere” og mere tredimensionelle ud på grund af den øgede kontrast. Epson giver simpelthen et lidt mere saftigt, skinnende billede med bedre dybdeskarphed. Billedet opleves også som lidt roligere at kigge på, uden de støjtendenser, vi noterede hos BenQ.

Lidt malurt i bægeret er der dog: Det testeksemplar, vi modtog, har et rødskær i form af en vertikal rød stribe i den venstre yderkant af billedet. Det kan karakteriseres som en produktionsfejl/svaghed ved LCD-panelet, der kan blive værre over tid. Løsningen kan være at overskyde billedet lidt, så striben falder uden for lærredsrammen, men det er ikke ideelt.

Miljø oppslagsbilde 2

Kalibrering af Epson EH-TW6600
Ligesom på topmodellen EH-TW7200 har Epson stukket en kæp i hjulet for os, der gerne vil kalibrere EH-TW6600. Menuen er nemlig placeret midt i billedet, lige dér, hvor vi normalt retter vores lysmåler. Og den kan ikke flyttes.

Man kunne måske forvente, at Cinema-indstillingen ville være det bedste udgangspunkt for film, men den er umulig at kalibrere op til 2,2 gamma til korrekt filmkiggeri i dæmpet belysning, da den klipper signalet ved 90-100 procent lysstyrke. Vi må over på Natural for at få kalibreret gamma rigtigt.

Målt før kalibrering er farverne langtfra lineære. Det veksler mellem for lidt blå, for meget blå osv. i forhold til lysstyrken. Vores grafer får en hængende kurveform, og det er typisk for LCD-projektorer sammenlignet med DLP-projektorer. Sidstnævnte er generelt mere lineære.

Epson har til gengæld gode indstillingsmuligheder med en hukommelsesfunktion, hvor man kan gemme op til ti forskellige brugerindstillinger med kalibrerede justeringer, som kan gives forskellige navne. Efter kalibrering opnåede vi et billede med god neutralitet.

Samlet set er det Epson, der giver den bedste billedkvalitet i form af bedst kontrast og billedprocessering, men en projektor med en rød stribe i billedet burde ikke have forladt fabrikken efter vores mening.

Konklusion
Projektoren fra Epson koster en tusindkroneseddel mere end konkurrenterne, men testen levner ingen tvivl om, at det kan være en god investering. Her må selv BenQ, der var et mærkbart skridt op fra Optoma, se sig slået, når det gælder skarphed og dybdefornemmelse. Når man kombinerer det med bedre optik og projektionsafstand, er der ingen tvivl om, at EH-TW6600 er den mest fleksible af de tre projektorer.

Man bør dog sikre sig, at billedet ikke har nogen synlige kvalitetsproblemer, såsom den generende røde stribe, vi oplevede på vores testeksemplar.

Også i denne test:

BenQ W1400

Stort potentiale

DLP-projektoren fra BenQ kan give glimrende billedkvalitet, men ikke før man har kalibreret den grundigt.

BenQ W1400 er en fleksibel projektor med imponerende lysstyrke, som giver rigtig god kontrast, selv når der er noget lys i rummet.
Projektoren kommer med temmelig fejljusterede farver fra fabrikken og kræver en omgang med lysmåling og kalibrering for at vise sit sande potentiale.
Læs hele testen

Optoma HD50

Kompakt lyskanon

Fra Optoma kommer en lille, men effektiv biografprojektor med masser af lysstyrke.

God lysstyrke og meget jævn farvegengivelse fra fabrikken gør Optoma HD50 let at tage i brug.
Billedskarpheden er ikke den bedste, og den lette, åbne konstruktion medfører en del blæserstøj.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede