Optoma er en taiwansk producent med tradition for at levere projektorer til både præsentations- og hjemmebio-brug til gunstige priser. Deres specialitet er såkaldte DLP-projektorer. På det seneste har de også gjort sig bemærket med opkøbet af NuForce, som står bag mange kritikerroste lydprodukter.
Brugervenlighed og funktioner
Optoma HD50 er en kompakt projektor, hvilket som udgangspunkt gør den mindre pladskrævende. Ulempen ved at placere en kraftig lyskilde i et så lille chassis er dog, at den kræver meget køling. Optomas projektor har mange brede køleribber foran og på siden, med deraf følgende støjniveau. Derfor lækker HD50 en del lys på siderne og er også den mest larmende af de tre projektorer i testen. Ud over almindelig blæsestøj kan man også høre, at farvehjulet spinder op i fart.
Projektoren byder på gode tilslutningsmuligheder, heriblandt to HDMI-indgange, hvoraf den ene understøtter MHL (Mobile High-definition Link). To USB-udgange er der også, hvoraf den ene fungerer som strømudtag til et trådløst HDMI-modul.
HD50 er relativt let at sætte op. Zoomlinsen giver god rækkevidde, og det er let at finde korrekt fokus. Manglen på horisontal linsejustering (der er kun vertikal) betyder, at man bør placere projektoren vinkelret foran lærredet.
Billedkvalitet
Optoma HD50 giver et billede, der er præget af rigtig god lysstyrke. Hvis du ikke har set, hvilken billedkvalitet der kan opnås med nyere budgetprojektorer, vil du sandsynligvis blive overrasket! Billedet har godt med smæld, og så længe man dæmper belysningen, vil man næppe savne noget i forhold til et godt tv. Hvidt lys og eksplosioner får den rigtige blændende lysintensitet, som vi forbinder med gode fjernsyn.
Fordelen ved HD50 er selvfølgelig, at billedet kan blæses op til 100 tommer eller mere uden problemer.
Projektoren er også kendetegnet ved en meget jævn og flot farvegengivelse med ordentlig smæld i farverne. Man kan dog ane, at farvegengivelsen ikke er helt neutral selv i Reference-indstillingen. Sortniveauet er godkendt, selv om det ikke er lige så afgrundsdybt, som man kan opleve med nogle high-end DLP-projektorer.
Derimod skorter det lidt på skarphed og kontrast. Om det skyldes optikken, mekanikken, billedsensoren eller videoprocesseringen, vides ikke, men vi kan konstatere, at Optoma-projektoren har lidt lavere oplevet billedskarphed end testens to andre kombattanter. Små detaljer sløres lidt, og man får ikke den samme dybdefornemmelse i store panoramascener. Det er ikke påfaldende med projektoren alene, men er let at se ved direkte sammenligning.
Kalibrering af Optoma HD50
Vi fandt hurtigt ud af, at billedindstillingen Reference er det bedste udgangspunkt for et nøjagtigt billede, da Cinema-indstillingen har alt for høj farvemætning. Optoma har fået en Advanced-menu, som byder på fuld CMS-farvekalibrering. Med andre ord burde alt være lagt til rette for korrekt kalibrering. I hvert fald i teorien.
En ting, der irriterer lidt, er at billedmenuen forsvinder efter et par sekunder uden kommandoer, og det gør det tidskrævende at foretage kontinuerlige justeringer.
Efterhånden fandt vi ud af, at videoprocesseringen i Optomas projektor er ikke den bedste. For det første klipper den signalet på indgangen ved 100 procent lysintensitet. Selve kalibreringsmenuen er også fejlkonstrueret, idet enhver ændring i værdien af et mætningspunkt for en bestemt farve fører til forskydninger et andet sted. Det gør det meget svært at kalibrere projektoren nøjagtigt og forklarer nok også, hvorfor HD50 ikke måler specielt godt fra fabrikken.
Det tog over en time med professionel kalibrering og finjustering af farverummet for at få billedet til at sidde. Så opnåede vi til gengæld også et flot billede med relativt lille farveafvigelse (delta E).
Konklusion
Optoma HD50 er en flot budgetprojektor med mange gode kvaliteter, men målt op mod et par af konkurrenterne viser den nogle svagheder. Mest fremtrædende er blæserstøjen, der gør HD50 mindre egnet som hjemmebio-projektor i et dedikeret rum.
Optoma byder på fremragende lysstyrke og stærk, nuanceret farvegengivelse, men opnår ikke lige så gode målinger som konkurrenterne på farvenøjagtighed. Billedet er heller ikke så tæt, konturskarpt og nærværende, som vi oplever med de to konkurrenter. Noget, der kun understreger, at konkurrencen er hård i dette segment.
Også i denne test:
BenQ W1400
Stort potentiale
DLP-projektoren fra BenQ kan give glimrende billedkvalitet, men ikke før man har kalibreret den grundigt.
Epson EH-TW6600
Biografoperatøren
Epson EH-TW6600 er afgjort en af de bedste projektorer i prisklassen. Den leverer højere ydelse end konkurrenterne på en række vigtige områder.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer