TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Få fuld adgang til alt LB+ indhold

Test: Epson EH-LS100

Vi forventede meget mere

Med laser som lyskilde havde vi håbet på noget spektakulært fra Epsons første nærfeltsprojektor til hjemmebiografen.

Af / 17/12/2018 - 08:11
Epson EH-LS100

Lyd & Billede mener

  • Laserdiode som lyskilde er usædvanlig stabilt over tid og behøver nærmest aldrig at udskiftes. Projektoren har højere lysstyrke end sine konkurrenter og bedre farver.
  • Et overraskende blegt sortniveau giver flade billeder, selv med dynamisk kontrast.

Hvor mange andre laver DLP-projektorer, insisterer Epson på LCD. Det har den fordel, at alle farver gengives samtidig, så regnbue-effekten fra DLP er totalt fraværende. Desuden er LCD mere farvestrålende end DLP, fordi lyset altid går igennem farvefiltrene, hvor DLP har et separat hvidt segment på farvehjulet.

En ulempe er ofte et lidt blegere sortniveau, især når billedet har omtrent lige store mængder mørke og lyse områder. LCD har derimod gerne mere lysstyrke end DLP, hvilket kompenserer for lysere sort.

Laser

EH-LS100 er Epsons første nærfeltsprojektor til hjemmebiobrug med Full HD-opløsning, og her anvendes en laserdiode i stedet for en almindelig kviksølvlampe. Fordelen ved laser er, at man (næsten) aldrig skal skifte lampen, da den holder 20-30 år, hvis man bruger projektoren tre timer hver dag. Laser er også meget stabilt over tid, så man behøver ikke at kalibrere farverne efter få år, hvilket man ellers bør overveje.

Billedjustering

Der er ikke noget hokuspokus ved Epsons menusystem. Ikke overraskende ser Cinema-indstillingen bedst ud farvemæssigt, og vi går derefter ind i menuen og sætter kontrast til 44 og lysstyrke til 43. Det giver de mørkeste skygger, uden at de gror til, og ligeledes de hvidest mulige højlys, uden at de brænder ud. Vi er nødt til at justere geometrien lidt og sætter Vertical Keystone til 4.

Projektoren giver omkring 60 tommer sat helt ind til væggen, mens man kan trække den en halv meters penge ud for at få 100 tommer.

Annonce

Flotte farver, skuffende sort

Det er meget lidt at udsætte på farvegengivelsen fra LS100. Mætningen er rigtig god, uden at ansigterne skrider ud mod rødt eller gult. Den ekstremt farveprocesserede Skønheden og Udyret ser levende ud, uden at Belle bliver gul i ansigtet, eller den sorte bibliotekar bliver rød i ansigtet, som med Optoma.

Det, der generer os ved Epson, er sort. Eller rettere manglen på sort. Nattehimlen er grå og bleg, og det hjælper ikke det store med høj lysstyrke; det er ikke nok til at få stjernerne til at stå klart frem af det grå bagtæppe.

Billedet giver ikke den nødvendige dybdefølelse. Desuden er gråtoneskalaen noget skæv. De lyseste områder brænder ud samtidig (over trin 235), og mørkegråt bliver for lyst i forhold til det sorteste. Detaljerne i skygger er tydelige, men det ser ikke helt rigtigt ud. Denne projektor bør derfor kalibreres af en professionel.

Konklusion

Epson EH-LS100 er en meget spændende projektor. Kort projektionsafstand gør, at den kan stå klos op ad den væg, den skal projicere på, og med laser behøver du næppe at udskifte lampen i projektorens levetid. Den er også superstabil over tid i modsætning til kviksølvlamper.

Når det er sagt, så er det skuffende at opdage, at LS100 ikke giver bedre hjemmebiobilleder end konkurrenterne til den halve pris. En lampeskift er ikke dyrt, og vi vil altså have mere end gode farver, men blegt sortniveau.

<
>
Karakter
Epson EH-LS100

Også i denne test:

BenQ W1600UST

Tættere på sandheden

BenQ W1600UST giver alle fordelene ved at stå tæt på og få af ulemperne.

Billedet er lige skarpt over det hele, og projektoren slår et større billede op på kortere afstand end konkurrenterne. Farvenuancer kommer godt frem, og den oplevede kontrast er god.
Farverne kan virke noget blege, sandsynligvis på grund af et lidt stort hvidt segment på farvehjulet. Blæseren er ret hørbar, og det samme er farvehjulet.
Læs hele testen

Optoma HD31UST

Farvekanon med svagheder

Med Optoma HD31UST’s spændstige farver får du meget billede for pengene fra kort afstand, men du må leve med nogle små svagheder.

Billedet er generelt fint med mættede farver og god kontrast, der giver en god oplevelse. Meget lidt blæserstøj.
Billedet beskæres en del og er ikke lige skarpt over hele lærredet. Kromatisk aberration giver en tynd lyserød underkant på hvid tekst, og den danske menu er iblandet engelsk.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Tjek denne bærbare miniprojektor

Denne boks kan gøre dit TV meget smartere - og hurtigere

Imponerende fra XGIMI

Denon sigter højt – og rammer plet

Laserskarp projektor fra Sony

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne