TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 4 surround-receivere

Ægte biografglæde på udsalg

Aldrig har det været billigere at få en filmoplevelse, som klistrer dig til sofaen. Disse fire surround-receivere giver desuden god lyd til musiksamlingen.

Af / 31/08/2012 - 00:00
4 surround-receivere

Vi tester

Pioneer VSX-922 7 x 105 W 4.499 kroner

Denon AVR-2113 7 x 95 W 4.499 kroner

Onkyo TX-NR616 7 x 100 W 5.490 kroner

Yamaha RX-V573 7 x 80 W 4.199 kroner

Hvis din eneste oplevelse af surround-lyd hjemme har været fra et alt-i-et plasticanlæg, har du ikke oplevet de virkelig gode sager. Det er først, når der kommer ordentlig kvalitet på lyden, at den ekstra dimension med højttalere bag og en ekstra bashøjttaler virkelig kan vise sit sande potentiale. Den store, klare dialog fra centerhøjttaleren. Et højt og omsluttende lydlandskab. Eksplosioner og fut og fart. Og en flot håndtering af musiksporet. Selv med sine begrænsninger kan en surround-receiver til fem tusind kroner få mange af de gode sager frem, som vi kender fra biografsalen.

Annonce

Gode højttalere behøver en god forstærker for at blomstre. Men det er overraskende, hvor meget lyd en surround-receiver til omkring 5.000 kroner kan give. Gode strømkomponenter og digital processering er som bekendt ikke gratis, og når der tilmed skal videokredse med en vis billedbehandling til, skal det gøres godt for at få et godt resultat med et så lavt budget. Alligevel har vi gang på gang erfaret, at surround-receivere i denne prisklasse i høj grad kan trylle lækkerier frem og give en god illusion af ægte biograf derhjemme.

Tilsluttet en Blu-ray-afspiller og en god højttalerpakke blæser en surround-receiver bukserne af de billige alt-i-et anlæg. Den kan desuden give gode musikoplevelser i stereo. Hvis du lægger endnu flere penge på bordet til forstærkerkraft, får du endnu mere kraft og kontrol foruden en bedre processering af digitalsignalet. I ren kraft vil en fem tusind kroners surround-receiver kunne gøre lige så meget som en stereoforstærker til samme pris, men raffinementet vil ikke være der i samme grad, da den tilfører mere egenstøj i lydsignalet. Med flere komponenter på indersiden – foruden både digital og analog lyd- og billedbehandling i samme kabinet, til og med ofte på samme kredskort – må der nødvendigvis forsvinde noget på vejen. Men igen er det imponerende, hvor meget vellyd der er tilbage i den anden ende.

AirPlay
Nyt i år er, at de fleste producenter har AirPlay i deres receivere: Tilslut receiveren til hjemmenetværket og stream musik direkte fra din iPad, iPhone eller iPod eller fra iTunes på pc/Mac. Onkyo TXNR616 er den eneste i denne test uden AirPlay, men til gengæld har den indbygget Spotify, som du nemt styrer med en smartphone eller en tablet.

4K
Når det gælder ydelse, er nyheden i år understøttelse af 4K-opløsning (3840 x 2160). Det er morgendagens HD-format, med fire gange så mange pixels som dagens 1080p HD-format. Næsten alle årets receivere understøtter dette, og denne tests deltagere er ingen undtagelse. Både Onkyo TX-NR616 og Denon AVR-2113 kan opskalere ethvert videosignal til 4K, mens Pioneer VSX-922 og Yamaha RX-V573 kun kan tage et 4K-signal, som det får ind, og sende det videre til tv’et eller projektoren.

Hvorvidt det har noget at sige, om en billig projektor har 4K-opskalering eller ej, tvivler jeg på, da alle fremvisere med denne opløsning er af typen high-end og dermed garanteret har rigtig god opskalering indbygget. At en receiver skal lave opskaleringen, er kun rimeligt, hvis den gør et bedre job end skærmen eller projektoren.

4K-video forudsætter, at fremviseren har denne opløsning, hvilket næsten ingen har endnu. Men det er på vej! Kildemateriale i 4K har vi derimod ingen grund til at tro er lige om hjørnet.

Sådan testede vi
For at skelne receiverne fra hinanden i surround har vi koblet dem til det eksemplariske THX-højttalersystem fra Procella bestående af P6 satellitter og P15 subwoofer. Vi har testet i 5.1 og ikke 7.1, fordi det er nemmere at placere fem end syv højttalere i en almindelig stue, men også fordi det gør testjobbet lidt lettere. Den receiver, som lyder bedst med fem højttalere, vil også lyde bedst med syv.

Musik i stereo har vi testet med de gigantiske über-neutrale og afslørende Elac FS 509 VW Jet til 119.000 kroner. Hvor der er svagheder, siger de fra. Men selvfølgelig har vi også modereret os og tjekket receiverne på de mere passende Monitor Audio Bronze BX5 – et par gode, kompakte gulvhøjttalere til 5.000 kroner. Begge par har været koblet med bi-amping. Det vil sige, at forstærkertrinene, som normalt bliver brugt til at drive de bagerste baghøjttalere (surround back) i en 7.1-opsætning, i stedes rettes til frontkanalerne. Dette forudsætter dobbelt sæt kabler til disse, foruden at højttalerne må have dobbelte terminaler (egne til bas-elementet). Fordelen ved dette er, at signalerne til bas-elementet separeres helt fra diskanten og mellemtonen, hvilket giver et renere signal. Herudover bliver der lidt ekstra forstærkerkraft for bedre kontrol.

Yamaha RX-V573

Fut og fart

Yamahas receivere har fået AirPlay. Og det er tydeligt, at producenten stadig har kontrol over lydkvaliteten.

Dynamik Tryk Veludstyret
Lidt dæmpede overtoner Kun 4 HDMI-indgange
Læs hele testen

Denon AVR-2113

Komplet løsning

Denon AVR-2113 har alt, hvad man behøver i en surround-receiver, inklusive 4K-opskalering, AirPlay og indbygget Spotify.

Opløste overtoner Mange muligheder
Mangler lidt liv i mellemtonerne
Læs hele testen

Pioneer VSX-922

Brugervenlig og smart

Pioneer VSX-922 er en veludstyret og billig surround-receiver med avanceret højttalerkalibrering.

Klare dialoger Dynamik Veludstyret
Mangler lidt opløsning
Læs hele testen

Onkyo TX-NR616

Budgetkongen

Onkyo har satset på 4K-opskalering og en masse tilslutninger, inklusive otte HDMI-indgange. Men vigtigst er, at TX-NR616 lyder fabelagtigt!

Klare dialoger Dynamik Barsk bas Veludstyret
Ikke AirPlay
Læs hele testen

Guide

Hjemmebiograf på 1-2-3

Bliver du skræmt af alle højttalerne og tilslutningerne? Det er der ingen grund til.

Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Laserskarp projektor fra Sony

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser