TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: 4 ultra short-throw-projektorer

Kæmpebillede - uden skærm!

Drømmer du om en kæmpe TV-skærm, men har ikke pladsen? Så kan en short-throw-projektor være løsningen. Her er vores dom over fire af dem!

Af / 04/10/2024 - 09:05
4 ultra short-throw-projektorer

Er du ude efter et gigantisk biografbillede på din stuevæg? Kæmpefjernsyn er kommet ned i pris og har den fordel, at de giver et næsten lige godt billede, uanset om lyset i rummet er tændt eller slukket. En heftig hjemmebiografprojektor har den fordel, at den giver et fantastisk billede, hvis man er så heldig at have et kulsort hjemmebiografrum. Men i stuen, hvor lyset er tændt, kan du godt glemme det.

Så hvad gør man, hvis man hverken har plads eller ”licens” til at hænge et TV-monster op på væggen? Løsningen kunne være en UST-projektor (Ultra Short Throw). De kan placeres blot et par centimeter fra væggen og stadig give dig et kæmpe billede på op til 120 tommer.

Vi har testet fire af de hotteste UST-modeller på markedet lige nu: Epson EH-LS650, Samsung The Premiere 9 (LP-9UD), BenQ V5010i og AWOL Vision LTV 2500. Priserne spænder fra omkring 20.000 kroner til 45.000 kroner, så der er noget for de fleste pengepunge. Men betyder dyrere nødvendigvis et bedre billede? Og kan disse projektorer virkelig erstatte et TV i din stue?

4K Ultra HD

Alle projektorerne i vores test understøtter 4K Ultra HD-opløsning. Men ingen af dem er det, vi kalder ægte 4K-projektorer. De har alle et Full HD-panel (1.920 x 1.080), men hvor pixels hurtigt flyttes frem og tilbage for at genskabe noget, der ligner et 4K-billede. Det kaldes pixelskift og er en meget billigere måde at gengive 4K på end at bruge et ægte 4K-billedpanel.

Fordele ved UST

UST-projektorer har flere fordele i forhold til traditionelle projektorer og TV. For det første kan de give et stort billede uden at optage meget plads. De kan placeres på en lav bænk direkte under billedet, hvilket betyder, at du ikke behøver at montere noget i loftet eller have en projektor i midten af rummet. Det gør dem ideelle til mindre rum eller til dem, der ikke ønsker at lave permanente installationer.

Annonce

En stor fordel ved moderne UST-projektorer er, at de er komplette underholdningscentre. Alle modellerne i denne test har indbyggede smart-TV-funktioner og højttalere, hvilket i teorien eliminerer behovet for eksterne streamere eller lydsystemer. Det gør dem til fristende alt-i-en-løsninger for dem, der ønsker en enkel og overskuelig opsætning.

Som vi opdagede i vores test, varierer kvaliteten af både lyd og smarte funktioner betydeligt mellem modellerne. Mens nogle leverer overraskende god lyd og problemfri streaming, kommer andre til kort.

For de mest kræsne vil eksterne lydløsninger stadig være at foretrække, men for mange kan de indbyggede højttalere helt sikkert være tilstrækkelige til hverdagsbrug. Det gør UST-projektorer til interessante alternativer til et traditionelt TV.

UST projektorer oppslag 2
Fra venstre: Epson EH-LS650, Samsung The Premiere 9 (LP-9UD), AWOL Vision LTV 2500 og BenQ V5010i.

Ulemper

UST-projektorer har bestemt deres udfordringer. De er langt mere følsomme over for det omgivende lys end traditionelle TV’er, hvilket betyder, at de måske ikke er ideelle til meget lyse rum. Billedkvaliteten kan også variere betydeligt mellem forskellige modeller, især når det gælder kontrast og farvegengivelse.

Prisen er en anden faktor, man bør overveje. Mens nogle modeller er relativt billige, kan de dyreste UST-projektorer koste mere end et high-end OLED-TV. Og for at få den bedst mulige billedkvalitet skal du investere i et speciallærred, hvilket øger de samlede omkostninger.

UST projektorer Graabein settings
Her arbejdes der flittigt med indstillingerne. (Foto: Audun Hage)

Sådan testede vi

I denne test ser vi nærmere på billedkvalitet, brugervenlighed, funktionalitet og ikke mindst værdi for pengene. Vi har sat projektorerne op mod hinanden i både et oplyst rum med et ALR-lærred og i en mørk hjemmebiograf mod et mere traditionelt biograflærred. Vi evaluerer også, hvordan de klarer sig i forhold til traditionelle TV’er, både i dagslys og i mørkere omgivelser.

Målet er at finde ud af, hvad der giver den bedste oplevelse, og om UST-teknologien endelig er klar til massemarkedet. Er dette fremtidens TV-løsning, eller er der stadig nogle børnesygdomme, der skal overvindes?

Triple laser

En spændende teknologi, som dominerer denne test, er triple laser, som bruges i tre af de fire modeller (Samsung, BenQ og AWOL), alle med DLP. Her bruges separate røde, grønne og blå lasere til at skabe billedet, hvilket giver flere fordele i forhold til traditionelle projektor-teknologier. Triple laser-projektorer kan producere et bredere farverum, hvilket i teorien resulterer i mere levende og præcise farver. Der påstås også højere lysstyrke og bedre kontrast, hvilket er særligt nyttigt for UST-projektorer, der ofte bruges i rum med mere omgivende lys end dedikerede hjemmebiografrum.

dlp rainbow
(Illustration: Creative Commons)

Regnbueeffekt

Et overraskende resultat i vores test er, at selv triple laser DLP-projektorer kan vise tegn på den berygtede regnbueeffekt – et fænomen, hvor nogle seere kan opfatte korte glimt, hvor røde, grønne og blå farver adskilles og fremstår næsten som en regnbue. Dette kan især forekomme i scener med høj kontrast eller ved hurtige øjenbevægelser. Det skyldes, at selv om disse projektorer bruger separate lasere til rødt, grønt og blåt lys, er de stadig afhængige af en enkelt DLP-chip, som viser farverne i hurtig rækkefølge. Epsons model, som bruger LCD-teknologi, undgår helt dette problem. Følsomheden over for denne effekt varierer meget fra person til person, så vi anbefaler, at du, hvis det er muligt, ser projektoren i aktion, før du beslutter dig.

Epson-modellen skiller sig ud ved at bruge en enkelt laser med LCD-teknologi, en tilgang, der har den fordel, at den er billigere og kan give et bedre forhold mellem pris og ydelse. Det giver os en interessant mulighed for at sammenligne de forskellige teknologier direkte.

AWOL Vision LTV 2500 lifestyle-enhanced
ALR-lærred giver bedre kontrast i et oplyst rum. (Foto: AWOL)

Derfor anbefaler vi ALR-lærred

Et kritisk element for optimal ydeevne med UST-projektorer er den overflade, de projicerer på. Du viser måske billedet mod en hvid væg, og du vil måske gerne prøve det, før du tager det næste skridt.

Vi anbefaler kraftigt, at du bruger et særligt ALR-lærred (Ambient Light Rejecting), hvis du vil bruge din ultrawide-projektor som et alternativ til et TV. Det skyldes, at et sådant lærred har en unik overfladestruktur, som reflekterer lyset fra projektoren tilbage mod seeren, mens det absorberer lys fra andre vinkler. Når rumbelysningen ikke får lov til at oplyse skærmen, får du en meget bedre oplevelse af kontrast og sortniveau.

Et godt ALR-lærred kan være forskellen mellem et middelmådigt og et imponerende billede og er næsten uundværligt for at få det fulde udbytte af en UST-projektor i et typisk boligmiljø. Uden et sådant risikerer du at gå glip af en stor del af den billedkvalitet, du har betalt for.

Prisen på sådan et lærred starter ved godt 5.000 kroner for 100 tommer, mens et motoriseret lærred er dyrere.

AWOL Vision LTV-2500

Blege farver

AWOL Vision LTV 2500 lover meget med sit tredobbelte lasersystem og understøttelse af Dolby Vision. Den har også et særligt trick på lydsiden.

Skarpt billede. Inkluderer Fire TV med gode streamingmuligheder. Understøtter Dolby Vision og andre HDR-formater samt Dolby Atmos på lydsiden.
Vanskeligt at få korrekte farver, som desuden er stærkt undermættede fra starten. Streaming med Fire Stick betyder to fjernbetjeninger.
Læs hele testen

BenQ V5010i

Imponerende naturtro billede

BenQ V5010i leverer en imponerende billedkvalitet lige fra starten med præcise farver og god kontrast. Et ideelt valg til brug i stuen.

Fremragende farveydelse lige ud af boksen. Bedste kontrast i klassen. Gode justeringsmuligheder.
Fjernbetjeningen er lidt langsom, især når man skal indtaste adgangskoder i Android TV-grænsefladen. Selvom lyden fra højttalerne er kraftig nok, lyder den ret ulden og indelukket.
Læs hele testen

Samsung The Premiere 9 UST-projektor (SP-LPU9D)

Smart og stuevenlig projektor

Med smarte funktioner, høj lysstyrke og et brugervenligt design er Samsung The Premiere 9 en af de mest alsidige UST-projektorer på markedet.

Samsung The Premiere 9 leverer et stort, skarpt og lysstærkt billede og er spækket med brugervenlige funktioner som f.eks. et indbygget smart-TV samt god lyd.
SP-LPU9D har en overdrevet farvegengivelse, som gør især røde nuancer meget mættede. Vi savner en mere farveneutral filmtilstand.
Læs hele testen

Epson EH-LS650B

Lækkert billede til lav pris

Denne Epson-projektor leverer et skarpt billede til en god pris: Du kan få et stort billede på hele væggen, uden at det koster det halve kongerige!

Epson EH-LS650 skaber et imponerende lysstærkt billede for sin klasse, hvilket gør den til en velegnet UST-projektor til hjemmebrug. Plus for indbygget Android-smart-TV.
Kontrast og sortniveau er ikke på niveau med de dyrere projektorer i testen. Lyden er tynd, og Netflix-app’en glimrer ved sit fravær.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede