TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: AWOL Vision LTV-2500

Blege farver

AWOL Vision LTV 2500 lover meget med sit tredobbelte lasersystem og understøttelse af Dolby Vision. Den har også et særligt trick på lydsiden.

Af / 04/10/2024 - 09:05
AWOL Vision LTV-2500

Lyd & Billede mener

  • Skarpt billede. Inkluderer Fire TV med gode streamingmuligheder. Understøtter Dolby Vision og andre HDR-formater samt Dolby Atmos på lydsiden.
  • Vanskeligt at få korrekte farver, som desuden er stærkt undermættede fra starten. Streaming med Fire Stick betyder to fjernbetjeninger.

AWOL Vision er et relativt nyt mærke på projektormarkedet, men de har tydeligvis high-end-ambitioner, når selv den mest overkommelige LTV 2500 kan prale af tredobbelt laser på lyssiden og også 4K-opløsning ved hjælp af pixelskift.

AWOL Vision LTV 2500

HDR-effekten er begrænset på en projektor på grund af den begrænsede kontrast og lysstyrke sammenlignet med et TV. Det forhindrer dog ikke LTV 2500 i at understøtte Dolby Vision, som en af de få på markedet og den eneste i denne test. For at vise HDR-indhold på en brugbar måde skal en projektor have en god HDR-tonemapping, hvor det lyseste indhold skal justeres nedad for at undgå at brænde ud i hvidt.

Projektoren har smukke runde kurver i grå og blank plast. Det indbyggede højttalersystem understøtter Dolby Atmos, og projektoren har en praktisk funktion, der hedder Auto Centre Channel Mode. Den gør det muligt at bruge projektorens indbyggede højttalere som en aktiv centerkanal, når de parres med et trådløst Dolby Atmos-lydsystem fra AWOL, som vil blive lanceret på et senere tidspunkt. Det er meget smart, da projektorens placering i sig selv forhindrer dig i at montere en centerhøjttaler eller soundbar.

AWOL Vision LTV 2500 rear
AWOL Vision LTV 2500 har to HDMI-porte og også en optisk digital udgang til lyd. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Brugervenlighed og funktioner

AWOL Vision-projektoren har faktisk ikke indbygget smart-TV-funktionalitet. I stedet har de inkluderet en Fire Stick MAX-streamer i kassen. Den tilsluttes en ekstra HDMI-indgang, som er skjult under et dæksel. Her finder du også et USB-stik, som giver strøm nok til streameren.

Desværre er fjernbetjeningen ikke oplyst. Der følger en separat fjernbetjening med streameren, og begge fjernbetjeninger skal bruges under opsætningen. Du kan derefter bruge AWOL-controlleren til at styre Fire Stick (via HDMI CEC). Du skal stadig have Fire Stick-controlleren til rådighed, da du f.eks. skal bruge dens Home-knap til at få adgang til Home-menuen.

Annonce

Opsætningsmenuen er meget enkel, men brugervenlig nok. Her kan du justere hvidbalance, farvetemperatur og også fuld farvekalibrering (kræver professionelt udstyr). Vi havde dog svært ved at finde fokusindstillingen, for i stedet for at være under billedmenuen, er den under Lys i opsætningsmenuen.

AWOL Vision LTV 2500 lifestyle enhanced 1 scaled
(Foto: AWOL Vision)

Billedkvalitet

Vi havde høje forventninger til AWOL-projektoren på forhånd. Derfor blev vi så skuffede, da vi så et ekstremt undermættet billede på skærmen. På trods af at LTV 2500 bruger et tredobbelt lasersystem, som i teorien skulle give fyldige og mættede farver, virkede billedet blegt. Uanset om det er ansigter eller natur, der vises, mangler billedet dybde og gnist.

Løsningen er at øge farvemætningen, helt op til over 90 procent(!). Det løser dog ikke alt, for det bliver tydeligt, at farvetonerne mangler varme. Hudfarver fremstod med et svagt blågrønt skær. Ved at vælge en varm nuance blev de mere gule. Men vi fik aldrig farverne til at fremstå helt korrekte.

Kontrasten er som forventet på en UST-projektor. Sort er lidt lys, hvilket får billedet til at virke fladere end med en traditionel hjemmebiografprojektor og helt sikkert også et TV. Men i en stue med lyset tændt er det ikke så vigtigt. Lysstyrken er vigtigere, og med et ALR-lærred kan projektoren delvist erstatte et TV.

Sammenlignet med konkurrenterne fra BenQ, Samsung og Epson har billedet på AWOL-projektoren stadig et stykke vej at gå, især når det gælder farver.

Lydkvalitet

Lyden er åben og klar med tydelige dialoger. Den er lidt tynd sammenlignet med de bedste. BenQ har en mere kraftfuld bas, mens Samsung lyder mere naturlig i mellemtonen. Vi vil helt klart anbefale et lydsystem ved siden af. Vi ser stadig potentiale i centerkanaltilstanden, men det kræver et separat AWOL-lydsystem i tillæg.

AWOL Vision LTV 2500 front-enhanced
(Foto: AWOL Vision)

Konklusion

AWOL Vision LTV 2500 er en projektor, der lover meget, men som desværre ikke leverer på alle punkter. Det er især de undermættede farver, der trækker ned, og så hjælper det ikke nok, at den understøtter Dolby Vision. Brugeroplevelsen kunne have været mere intuitiv, og vi er ikke så begejstrede for, at man skal bruge to fjernbetjeninger for at streame indhold.

AWOL har potentiale med sin tredobbelte laserteknologi, men LTV 2500 føles som et umodent produkt, der har brug for betydelige forbedringer, især i fabrikkens farvekalibrering, før det kan konkurrere med de bedste i klassen.

Karakter
AWOL Vision LTV-2500
Premium

Også i denne test:

BenQ V5010i

Imponerende naturtro billede

BenQ V5010i leverer en imponerende billedkvalitet lige fra starten med præcise farver og god kontrast. Et ideelt valg til brug i stuen.

Fremragende farveydelse lige ud af boksen. Bedste kontrast i klassen. Gode justeringsmuligheder.
Fjernbetjeningen er lidt langsom, især når man skal indtaste adgangskoder i Android TV-grænsefladen. Selvom lyden fra højttalerne er kraftig nok, lyder den ret ulden og indelukket.
Læs hele testen

Samsung The Premiere 9 UST-projektor (SP-LPU9D)

Smart og stuevenlig projektor

Med smarte funktioner, høj lysstyrke og et brugervenligt design er Samsung The Premiere 9 en af de mest alsidige UST-projektorer på markedet.

Samsung The Premiere 9 leverer et stort, skarpt og lysstærkt billede og er spækket med brugervenlige funktioner som f.eks. et indbygget smart-TV samt god lyd.
SP-LPU9D har en overdrevet farvegengivelse, som gør især røde nuancer meget mættede. Vi savner en mere farveneutral filmtilstand.
Læs hele testen

Epson EH-LS650B

Lækkert billede til lav pris

Denne Epson-projektor leverer et skarpt billede til en god pris: Du kan få et stort billede på hele væggen, uden at det koster det halve kongerige!

Epson EH-LS650 skaber et imponerende lysstærkt billede for sin klasse, hvilket gør den til en velegnet UST-projektor til hjemmebrug. Plus for indbygget Android-smart-TV.
Kontrast og sortniveau er ikke på niveau med de dyrere projektorer i testen. Lyden er tynd, og Netflix-app’en glimrer ved sit fravær.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar