TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Epson EH-TW9300

Imponerende komplet

Den billigste 4K-kompatible projektor på markedet er i høj grad kapabel.

Af / 16/02/2017 - 15:36
Epson EH-TW9300

Lyd & Billede mener

  • Godt sortniveau og super lysstyrke giver fantastisk kontrast. Fuldt motoriseret optik gør linsejustering, zoom og fokus til en drøm.
  • Der er meget at arbejde med i kalibreringen. Gammajusteringen er noget unøjagtig, og farvebalancen er svær at få helt rigtig.

Epson TW9300 er den billigste projektor, der understøtter Ultra HD-video. I stedet for et panel med 4K-opløsning har den en 1080p HD-chip, hvor en optisk motor forskyder hver pixel en halv pixellængde horisontalt og vertikalt. Derefter skiftes der – hurtigere, end øjet kan opfatte – kontinuerligt mellem de oprindelige og de forskudte pixels. Resultatet er et “næsten 4K”-billede, men med halvdelen af de 8,3 megapixel, der er i ægte 4K-billeder.

Brugervenlighed
TW9300 er fuldt motoriseret. Zoom, fokus og linsejustering gøres direkte fra fjernbetjeningen. Man kan gemme to separate zoomindstillinger. F.eks. en til 16:9-indhold og en anden til 21:9-indhold. Vældig praktisk at kunne skifte mellem linseindstillinger ud fra, hvilken slags film der lægges i skuffen!

Menusystemet er overskueligt, men for kalibratoren er det en pine, at nøjagtig gammaindstilling er umuligt. Gammakurven korrigerer forskellen mellem, hvordan videokamera og projektor gengiver billeder, og hvordan øjet opfatter dem, så vi ser billederne, som de oprindelig blev fanget. Derfor er det vigtigt, at gammaindstillingerne modsvarer standarderne 2,2 til tv’et og 2,4 til projektoren.

Det tætteste, vi kommer med TW9300, er en gamma på 2,3 – altså et sted midtimellem. Det er ikke noget stort problem og ikke noget, der kan ses med det blotte øje, men vores kalibrator, Gorm Sørensen, er ikke helt tilfreds.

Billedkvalitet
Vi lagde ikke mærke til nogen skævhed i farverne, selv når projektoren stod ved siden af andre, der har fået en – på papiret – mere korrekt kalibrering.

Annonce

Sortniveauet er mørkt og endnu mørkere med dynamisk iris. Sort opleves som sort, selv om det ikke er helt så mørkt som den del af lærredet, der er uden for projektorbilledet. Projektoren er testens mest lysstærke og har godt med smæld i billederne. Vi målte kontrasten til 3800:1 uden dynamisk iris, hvilket er godt, selv om det kan være svært at tro, når man har set alle mulige oppustede tal bag på æsken.

Filmoplevelsen er rigtig god. I Deadpool står skyerne på himlen i flot kontrast til hovedpersonens mørkerøde dragt. Sværdene skinner, og der er i det hele taget ikke meget at udsætte på billedet. I forhold til den dobbelt så dyre BenQ W11000 har Epson både sortere sort og hvidere hvid, også i scener med både skygger og højlys, hvor BenQ’s DLP-teknologi burde have en fordel.

Det eneste punkt, hvor BenQ er bedre, er på pixelopløsning. Hvis man ser godt efter, er det fine rudemønster i Deadpools maske lidt skarpere tegnet med BenQ. Det er dog ikke noget, vi lægger specielt mærke til på 4 meters afstand af vores 140 tommers lærred; i praksis er kontrastomfanget langt vigtigere.

Den dynamiske iris er så hurtig, at man stort set ikke mærker, at den arbejder. Men man kan høre mekanikken tikke, så hvis du har projektoren lige over hovedet, kan det være en god idé at slå den fra.

Også i denne test:

JVC DLA-X5000

Det allerbedste billede

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Klasseledende sortniveau og flot lysstyrke giver ekstremt smæld i billederne. Kalibreringen er automatisk og bedre end nogensinde.
Opløsningen er ikke ægte 4K.
Læs hele testen

Sony VPL-VW550ES

Knivskarp biografmaskine

Sonys projektor giver et barberbladsskarpt billede og fremragende kontrast. Men perfekt er den ikke.

Ægte 4K-opløsning giver klassens skarpeste billede. Både lysstyrke og kontrast er i top, og projektoren kan kalibreres perfekt.
Sortniveauet kunne være endnu bedre. Kalibreringen kan ikke gemmes, så det er let at skrue sig væk fra den.
Læs hele testen

BenQ W11000

Blodfattig

BenQ’s første 4K-kompatible projektor imponerer ikke.

Med højere panelopløsning end andre projektorer med optisk e-shift er billedet meget tæt på ægte 4K.
Sort er grå, og hvid mangler lys. Resultatet er en temmelig flad og kedelig oplevelse.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar