TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony VPL-VW550ES

Knivskarp biografmaskine

Sonys projektor giver et barberbladsskarpt billede og fremragende kontrast. Men perfekt er den ikke.

Af / 16/02/2017 - 15:45
Sony VPL-VW550ES

Lyd & Billede mener

  • Ægte 4K-opløsning giver klassens skarpeste billede. Både lysstyrke og kontrast er i top, og projektoren kan kalibreres perfekt.
  • Sortniveauet kunne være endnu bedre. Kalibreringen kan ikke gemmes, så det er let at skrue sig væk fra den.

Den dyreste projektor i feltet er også den eneste, der kan prale af ægte 4K-biografopløsning. Ingen optisk e-shift her; et Ultra HD-billede sendes pixel for pixel. Det gør også, at ultra-højopløst billedmateriale tegnes skarpere op end med de andre.

Det ses ikke altid så tydeligt, da alt over HD under alle omstændigheder står meget skarpt. Men man kan tydeligt se det, når et person i filmen f.eks. sidder og læser avis, da skriften bliver skarpere og mere læselig. Skægstubbe og hår er også afslørende, og strukturen i Deadpools maske står skarpere med Sony end med de andre. Men det er flere ting, der tilsammen udgør et godt billede, såsom kontrast, sortniveau og farver. Er VW550 lige så overbevisende her?

Brugervenlighed
Optikken på Sonys projektor er fuldt motoriseret, men der er ingen knapper til de lagrede linseindstillinger på fjernbetjeningen. Så ja, det er fedt at kunne stille på optikken med fjernbetjeningen, men man burde også kunne skifte mellem forskellige zoomindstillinger.

Lige ud af æsken har VW550ES flotte farver; der er bare lidt for lidt blå og lidt for meget rød, hvilket giver et svagt gulstik. Vi får kalibreret det helt rigtigt, men det tager tid. Man skal ofte ind og ud af menuer for at kompensere på lysstyrken af en farve, når man har kalibreret den. Hvis man går fra gamma 2,2 til 2,4, får man pludselig overmættede farver, og man må ind og dæmpe dem lidt.

Det værste er, at når man endelig har kalibreret projektoren, så er der ingen mulighed for at gemme kalibreringen. Hvis du bange for, at du kan komme til at skrue den i udu senere, når du laver små justeringer, må du skrive ned, hvad der er gjort, eller f.eks. tage billeder af alle menuer og undermenuer. Meget kortsigtet tænkt af Sony.

Annonce

Billedkvalitet
Efter kalibrering slår vi Reality Creation til, som øger skarpheden, men vi skruer ned for Resolution, så det ikke bliver overdrevet. Vi har også dynamisk iris på maksimum. Sortniveauet er allerede rigtig godt, og dynamisk iris sætter prikken over i’et på et billede med flot kontrast og skarphed.

Billedkvaliteten fra Sony er virkelig god. Billedet er barberbladsskarpt, og med korrekte farver får man fremragende filmoplevelser fra Sony. Det glimter i stål, når Deadpool sætter skurke ud af spillet med sine sværd, og det er ordentlig dybde i billedet, hvor en lastbil i baggrunden f.eks. har klarere adskillelse af dæk og hjulbrønde end med både Epson og BenQ.

Når det gælder skarphed, kontrast og realisme i billedet, må BenQ og Epson for alvor se sig slået. Omend forskellen mellem Epson og Sony måske ikke er så gigantisk, som man kunne forvente ud fra prisforskellen. For selv om Sony har ægte 4K og sortere sort, så er Epson endnu mere lysstærk, og på sortniveau må Sony faktisk også se sig slået af JVC.

Sony VW550ES er med andre ord rigtig god, men ikke perfekt.

Også i denne test:

JVC DLA-X5000

Det allerbedste billede

Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!

Klasseledende sortniveau og flot lysstyrke giver ekstremt smæld i billederne. Kalibreringen er automatisk og bedre end nogensinde.
Opløsningen er ikke ægte 4K.
Læs hele testen

BenQ W11000

Blodfattig

BenQ’s første 4K-kompatible projektor imponerer ikke.

Med højere panelopløsning end andre projektorer med optisk e-shift er billedet meget tæt på ægte 4K.
Sort er grå, og hvid mangler lys. Resultatet er en temmelig flad og kedelig oplevelse.
Læs hele testen

Epson EH-TW9300

Imponerende komplet

Den billigste 4K-kompatible projektor på markedet er i høj grad kapabel.

Godt sortniveau og super lysstyrke giver fantastisk kontrast. Fuldt motoriseret optik gør linsejustering, zoom og fokus til en drøm.
Der er meget at arbejde med i kalibreringen. Gammajusteringen er noget unøjagtig, og farvebalancen er svær at få helt rigtig.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Laserskarp projektor fra Sony

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser