Den dyreste projektor i feltet er også den eneste, der kan prale af ægte 4K-biografopløsning. Ingen optisk e-shift her; et Ultra HD-billede sendes pixel for pixel. Det gør også, at ultra-højopløst billedmateriale tegnes skarpere op end med de andre.
Det ses ikke altid så tydeligt, da alt over HD under alle omstændigheder står meget skarpt. Men man kan tydeligt se det, når et person i filmen f.eks. sidder og læser avis, da skriften bliver skarpere og mere læselig. Skægstubbe og hår er også afslørende, og strukturen i Deadpools maske står skarpere med Sony end med de andre. Men det er flere ting, der tilsammen udgør et godt billede, såsom kontrast, sortniveau og farver. Er VW550 lige så overbevisende her?
Brugervenlighed
Optikken på Sonys projektor er fuldt motoriseret, men der er ingen knapper til de lagrede linseindstillinger på fjernbetjeningen. Så ja, det er fedt at kunne stille på optikken med fjernbetjeningen, men man burde også kunne skifte mellem forskellige zoomindstillinger.
Lige ud af æsken har VW550ES flotte farver; der er bare lidt for lidt blå og lidt for meget rød, hvilket giver et svagt gulstik. Vi får kalibreret det helt rigtigt, men det tager tid. Man skal ofte ind og ud af menuer for at kompensere på lysstyrken af en farve, når man har kalibreret den. Hvis man går fra gamma 2,2 til 2,4, får man pludselig overmættede farver, og man må ind og dæmpe dem lidt.
Det værste er, at når man endelig har kalibreret projektoren, så er der ingen mulighed for at gemme kalibreringen. Hvis du bange for, at du kan komme til at skrue den i udu senere, når du laver små justeringer, må du skrive ned, hvad der er gjort, eller f.eks. tage billeder af alle menuer og undermenuer. Meget kortsigtet tænkt af Sony.
Billedkvalitet
Efter kalibrering slår vi Reality Creation til, som øger skarpheden, men vi skruer ned for Resolution, så det ikke bliver overdrevet. Vi har også dynamisk iris på maksimum. Sortniveauet er allerede rigtig godt, og dynamisk iris sætter prikken over i’et på et billede med flot kontrast og skarphed.
Billedkvaliteten fra Sony er virkelig god. Billedet er barberbladsskarpt, og med korrekte farver får man fremragende filmoplevelser fra Sony. Det glimter i stål, når Deadpool sætter skurke ud af spillet med sine sværd, og det er ordentlig dybde i billedet, hvor en lastbil i baggrunden f.eks. har klarere adskillelse af dæk og hjulbrønde end med både Epson og BenQ.
Når det gælder skarphed, kontrast og realisme i billedet, må BenQ og Epson for alvor se sig slået. Omend forskellen mellem Epson og Sony måske ikke er så gigantisk, som man kunne forvente ud fra prisforskellen. For selv om Sony har ægte 4K og sortere sort, så er Epson endnu mere lysstærk, og på sortniveau må Sony faktisk også se sig slået af JVC.
Sony VW550ES er med andre ord rigtig god, men ikke perfekt.
Også i denne test:
JVC DLA-X5000
Det allerbedste billede
Her er den bedste projektor til under 100.000 kroner. Uden diskussion!
BenQ W11000
Blodfattig
BenQ’s første 4K-kompatible projektor imponerer ikke.
Epson EH-TW9300
Imponerende komplet
Den billigste 4K-kompatible projektor på markedet er i høj grad kapabel.