De bedste tv’er og projektorer af seneste generation har en vanvittig billedkvalitet! Med et godt billede er du halvvejs i mål, men det må selvfølgelig følges op af glimrende lyd. Og hvis målet nærmest er at flytte biografsalen ind i stuen, behøves der forstærkerkraft for at have kontrol med højttalerne foruden god processering af lydsignalet. Det koster nødvendigvis en smule.
I denne test ser vi på surround-receivere omkring den magiske 10.000 kroners grænse. Billigere receivere, lad os sige til omkring den halve pris, kan give gode filmoplevelser inden for moderate lydniveauer og til dels fin musiklyd, men kommer aldrig tæt nok ind på den musikalske kerne for dem, der gerne bare vil sidde og nyde musik i lange perioder ad gangen. Dyrere receivere har mere af alt – endnu bedre processering og mere kraft – men små forbedringer koster meget. For ti tusind giver de bedste receivere så meget af totaloplevelsen både for film og musik, at det kan være mere fornuftigt at opgradere til bedre højttalere end at købe en endnu dyrere receiver.
Autokalibrering og rumkorrektion
For at få det maksimale ud af lyden hjemme er receiverne i denne prisklasse udstyret med hver sin målemikrofon. Den placeres i ørehøjde ved siddepladsen, og så er det bare at aktivere autoopsætningen på receiveren. Den kan have forskellige navne afhængigt af producent, men den gør altid det samme; den måler og kalibrerer for afstand til hver højttaler, lydniveau og delefrekvens mellem højttalerne og subwooferen. Desuden tjekkes den tonale balance fra højttalersystemet, og nødvendige justeringer gøres, for at det skal lyde mest mulig korrekt i netop det rum, de står i.
Det vil variere noget fra receiver til receiver, hvor nøjagtigt dette gøres. Nogle vil desuden tjekke faseresponsen fra højttalerne og korrigere for stående lydbølger i basområdet for at hindre, at det lyder blødt og mærkeligt i bassen.
Højdekanaler
Testens receivere er af typen 7-kanals (Pioneers er 9-kanals). Det betyder, at op til syv højttalere kan drives samtidig, foruden en egen subwoofer-kanal (LFE). Det giver mulighed for en almindelig 5.1 opsætning, med ekstra forstærkerkraft til fronthøjttalerne (bi-amping), eller at tilslutte et ekstra par baghøjttalere for at få et mere omsluttende lydbillede. Eller – som det viser sig, at undertegnede foretrækker – montere et par små højttalere nær loftet over fronthøjttalerne for at trække lydbilledet op i højden.
Alle testens receivere har mulighed for højdekanaler, og Yamaha og Pioneer har desuden givet deres receivere mulighed for at bruge dem som en udvidelse af centerkanalen og dermed hæve dialogerne op fra under lærredet til rigtig højde. Dette foruden at gengive den del af lydbilledet, som er beregnet til at komme ovenfra.
3D og 4K
Alle de nyeste receivere er kompatible med de nye 3D Blu-ray-afspillere og kan sende signalet helskindet videre til tv-skærmen eller projektoren. De kan nu også håndtere morgendagens HD-videoformat, nemlig 4K, der har fire gange så mange pixels som 1080p, det vi indtil nu har kendt som fuld HD. Mens Pioneer SC-LX56 kan modtage og sende et 4K-signal videre til fremviseren, kan alle de andre i testen desuden opskalere et lavopløst signal til 4K. Det forudsætter dog, at du har en tv-skærm eller projektor med 4K-opløsning, som hidtil meget få og kun de dyreste har. Om en sådan skærm desuden gør opskaleringsarbejdet dårligere, end receiverne gør, er tvivlsomt, så spørgsmålet er, om denne funktion er noget særligt.
Streaming
Netværks-streaming har taget fart, i takt med at cd-salget er styrtdykket. Med disse receivere kan du streame musik direkte fra pc’en, forudsat at de koblet til samme netværk. Afhængigt af filformat og bit-rate kan du så få rigtig god lydkvalitet fra den digitale musiksamling. Er du vant til at spille musik direkte fra pc’en, er det imidlertid lidt besværligt – f.eks. er det umuligt at lave spillelister. For at bøde for en lidt for simpel musik-streaming har stadig flere producenter derfor udrustet deres receivere med AirPlay, som trådløst tilslutter dine iDimser til receiveren (eller brug pc/Mac med iTunes).
Nogle har også tjenester som Spotify integreret i receiverens menusystem, så du kan søge musik og afspille spillelister direkte fra receiveren uden at have pc’en i nærheden. Det er noget begrænset i forhold til, hvad du er vant til fra computeren, men det kan være en fin funktion at have.
Alle receiverne har desuden internetradio.
Kært barn har mange navne
Vi har listet den effekt, som producenterne har opgivet, i 8 ohm. Dermed ikke sagt, at det er en helt reel effekt. Nogle opgiver effekten fra én kanal og ganger den op med syv. Andre opgiver effekten med to kanaler drevet samtidig. Ingen af producenterne har opgivet effekten med alle kanaler drevet samtidig; den reelle effekt vil derfor være lavere, end hvad nogle af producenterne har opgivet. F.eks. er Pioneer SC-LX56 opgivet til at levere 130 watt pr. kanal i 8 ohm; derimod er totalt effektforbrug opgivet til 720 watt fordelt på ni kanaler. Det giver 80 watt pr. kanal, lidt mere med syv højttalere tilsluttet i stedet for ni.
Vi leder her efter den receiver, som giver den bedste totaloplevelse. Det betyder, at lydkvalitet selvfølgelig er meget vigtigt, både i surround og stereo. Men det er efterhånden også blevet vigtigt med funktionalitet. Netværks-streaming har vi talt om, og det viser sig, at receivere med AirPlay gør det meget nemmere for os end dem uden. Hvor let produktet er i brug, er også vigtigt, og her spiller det også ind, hvorvidt produktet kan styres via smartphone eller tablet. Noget som alle i testen kan, på mere eller mindre heldig vis.
For bedst muligt at kunne skelne lydmæssigt mellem receiverne er det vigtigt med gode højttalere, som afslører lyden godt. Til lejligheden har vi brugt de gulvstående Focal Chorus 826 V (ca. 20.000 kroner) i stereo. I surround har vi testet i 7.1 med højdekanaler med vores reference THX-system fra Procella bestående af syv P6 højttalere og P15 subwoofer. Et sæt til 153.000 kroner tilsammen, som afslører de mindste forskelle.
Opsummering
Funktioner møder lydkvalitet
Selvfølgelig kan man få en vellydende receiver, som også er spækket med funktionalitet, til ti tusind kroner!
Yamaha RX-A1020
Hjemmebiografens konge
Yamaha RX-A1020 er en avanceret receiver med smarte funktioner, som løfter lydoplevelsen til nye højder. Når den samtidig lyder kanonbarsk, både med musik og film, er der ingen tvivl. Ønsker du den bedste hjemmebiograf-oplevelse fra en receiver til ti tusind kroner, så er det den her, du skal have.
Marantz SR6007
Pæn i tøjet
Marantz’ nyeste skud på stammen er en simpel receiver med de mest grundlæggende indstillingsmuligheder. Både AirPlay og Spotify giver desuden mange muligheder for at streame musik. Lydmæssigt er den vældig fin og godt opløst, men aldrig farlig.
Pioneer SC-LX56
Fjerner sløret
Pioneer har leveret en 9-kanals receiver, som slår hårdt fra første filmklip og lader os komme tæt på musikken med en neutral og uforvrænget lyd. Lidt trafo-brummen og en svag blæsen på indersiden kan forstyrre i stille omgivelser.
Denon AVR-3313
Varme toner
Her er receiveren til dig, der vil koncentrere dig om at lytte frem for at indstille og skrue. Denon AVR-3313 er nem at bruge, og med både AirPlay og Spotify bliver den en naturlig motor i stueanlægget. Lyden er også fornøjelig.
Onkyo TX-NR818
Heftig og begejstret
Receiveren fra Onkyo er langtfra nogen lille fyr! Med kontrol i bassen og rigelig dynamik tager den hjemmebiograf-jobbet alvorligt. Og specielt videoprocessering kan den som få andre.