Apple TV

Den endelige dom!

Opdateret test. Apples medieafspiller er en revolution!
Lyd & Billede mener
App Store giver uendelige muligheder. Praktisk fjernbetjening med gyro. Meget mere end en medieafspiller.
Siri virker endnu ikke på dansk, hvilket ødelægger en stor del af pointen. Ingen separat lydudgang, hvis man vil slutte den til en projektor.
Specifikationer
  • Operativsystem: tvOS
  • Processor: Apple A8 dual-core
  • Lager: 32-64 GB
  • Tilslutning: HDMI 1.4, 100 Mbit Ethernet
  • Trådløst: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
  • Fjernbetjening: Bluetooth, IR, touch
  • Mål og vægt: 9,8 x 9,8 x 3,5 cm / 425 g
forfatter

Medieafspillere – inklusive dem, der er indbygget i smart-tv’er – har et generelt problem. Funktioner og tjenester er alle sammen skræddersyet til den pågældende enhed. Det, man får, er lavet til præcis den model, og chancen for, at der kommer opdateringer eller flere apps, er ret lille.

Det gjaldt også Apple TV, som var god til at præsentere Apples eget indhold, men havde få andre apps. Hvis der kom nye apps, så var det, fordi Apple havde bestemt det. Det virker som den direkte modsætning til f.eks. iPad, som man kan bruge til hvad som helst. De apps, jeg har på min iPad, er helt sikkert nogle andre end dem, du har.

Ganske vist kunne man via AirPlay få indholdet fra sin iPhone eller iPad op på tv-skærmen. Men det var en nødløsning, der skjulte det faktum, at det, der egentlig manglede, var en helt ny Apple TV, der var lige så åben som iOS-enhederne. Nu er den her så, fjerde generation af medieafspilleren Apple TV.

Foto: Apple
Foto: Apple

Flere kræfter
Den nye Apple TV har bevaret det firkantede udseende, omend med afrundede hjørner. Den er dog blevet næsten dobbelt så stor. Det har været nødvendigt for at håndtere varmen fra den nye A8-processor – den samme som i iPhone 6 – der er påkrævet for at kunne køre betydelig tungere apps.

Lagerpladsen er øget til 32 eller 64 gigabyte. Hvis du vil downloade mange omfattende apps, har du brug for den store model, men de fleste vil kunne klare sig med den mindste.

Foto: Apple
Foto: Apple

På bagsiden finder vi kun netværks- og HDMI-stik. Det trådløse netværk understøtter den seneste 802.11 ac standard, som faktisk er hurtigere end med kabel.

Vi savner dog den optiske lydudgang fra forgængeren. Fraværet af den kan give problemer, hvis man vil slutte Apple TV til en projektor med HDMI og køre lyden separat til en forstærker. Derimod er der Bluetooth, så man kan bruge trådløse hovedtelefoner.

Foto: Apple
Den nye fjernbetjening med touch-flade gør Apple TV let at bruge. Foto: Apple

Den nye fjernbetjening er meget forandret. I stedet for traditionelle navigationsknapper er hele den øvre del nu en touch-flade, så man kan bevæge sig hen over skærmen med fingeren og trykke for at klikke. Den har dog også traditionelle knapper til menuer, afspil og pause samt volumen.

Hvis dit tv understøtter CEC, kan den styre tv’ets højttalere. Man kan også programmere den med sin gamle fjernbetjening til at styre en forstærker.

Bilspil fungerer godt, selvom grafikken ikke er så god som på PlayStation 4. Foto: Apple
Bilspil fungerer godt, selvom grafikken ikke er så god som på PlayStation 4. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

Nyt operativsystem
Den store nyhed er dog den software, der styrer det hele. Apple TV kører det nye operativsystem tvOS, som er en tv-tilpasset version af iOS. Mange af de funktioner, vi er vant til, er her, såsom at arrangere ikoner, skifte mellem apps og endda søge i indholdet af apps. Man kan også søge ved hjælp af tale – i hvert fald i visse lande, da Apple TV sørgeligt nok ikke har understøttelse af Siri på de skandinaviske sprog.

Foto: Apple
Forsiden med App Store. Startskærmen ser velkendt ud, men fyldes snart af dine egne favorit-apps. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

Det, der for alvor adskiller Apple TV fra andre medieafspillere, er at man nu får adgang til en rigtig App Store. Dermed åbnes platformen for de mange tusind udviklere, der har lavet apps til iPhone og iPad. Man er ikke længere begrænset til nogle få kendte apps og et par obskure tjenester, som ingen alligevel bruger.

De kommende måneder vil vi sandsynligvis se en eksplosion af nye apps, der flytter grænserne for, hvad man kan bruge medieafspilleren til.

Læs også: Ti tips til Apple TV

Hundredvis af apps
Allerede ved premieren var der streaming af videotjenester som Netflix, Viaplay og HBO Nordic samt af tv-kanaler som svensk SVT og TV4, norsk NRK TV og dansk DR TV. Det varede heller ikke længe, før Plex lancerede deres app til at streame video fra hjemmenetværket. Dermed har Apple TV allerede slået de andre medieafspillere, hvad angår udbuddet af video, film og tv-serier.

Skandinaviske apps. Foto: Apple
Allerede fra starten er Apple TV fyldt med lokale film- og tv-apps. Foto: Apple

Men den knuser al modstand, når det gælder andet indhold. Allerede nu er der Airbnb til at finde ferieboliger eller -lejere, uddannelses-apps, interaktive kogebøger, træningsprogrammer til at holde sig i form og Withings til at tjekke overvågningskameraer.

Netop nytteområdet virker som et ubeskrevet blad, hvor det skal blive spændende at se, hvad udviklerne finder på. Især i fremtiden, hvor Apple HomeKit kan gøre medieafspilleren til et knudepunkt i det intelligente hjem.

Det er næsten som i de gode gamle tv-spil-dage. Foto: Apple
Det er næsten som i de gode gamle tv-spil-dage. Foto: Apple

Apple TV kan også have en strålende fremtid som spilkonsol foran sig. Grafikken er ikke så heftig som på Xbox One og PlayStation 4, men virker som en udfordrer for Nintendo. Især da fjernbetjeningen har gyro, så man kan bruge den som ketsjer i tennis eller som rat i bilspil. Hvis man spiller meget, kan man også købe en trådløs controller med styrekors, joystick og knapper til alle funktioner i spillene.

I brug
Den nye fjernbetjening er meget intuitiv, og det tager ikke mange minutter, før man kan klikke sig frem uden at kigge på den. I det store og hele virker alting lige så let at bruge som en iPad. Men manglen på lokal Siri er en kikser af format. At skulle klikke sig igennem alfabetet på et skærmtastatur er virkelig irriterende!

Da stemmestyringen netop var Apples trumfkort ved lanceringen, venter vi utålmodigt på en opdatering til de skandinaviske sprog.

Læs også: Derfor forstår Siri til Apple TV ikke dansk

Konklusion
Apple TV er fremtiden for medieafspillere. Vi er ikke længere begrænset til få låste funktioner, men kan installere de nyeste smarte apps. Uanset om man vil se film eller tv, tjekke vejret, finde feriegæster eller spille spil, så er der en app til det. Og vi kan kun begynde at forestille os, hvad morgendagens apps kan udrette på tv-skærmen.

Men uanset hvor let den nye touch-fjernbetjening er at bruge, så er det en stor skuffelse, at stemmestyringen ikke er lanceret på svensk, dansk og norsk endnu.

 

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.