Hvis du vil have en rigtig stor filmoplevelse i hjemmebiografen, er en projektor vejen. Her kan du let få et billede på 100 tommer eller mere. En projektor er også uundværlig, når du laver præsentationer og lysbilledforedrag.
Asus ZenBeam E1 er anderledes end de fleste projektorer. Først og fremmest er den så lille, at den uden besvær kan ligge i en lomme. For det andet kører den på batterier. Det giver dig op til fem timers bærbar hjemmebio uden andet kabel end det fra afspilleren.
ZenBeam E1 kommer i et enkelt og funktionelt aluminiumskabinet af en størrelse, der i en svunden tid havde passet til en walkman. Et skydelåg beskytter linsen, og langs siderne er der huller til ventilation.
Kun HDMI
Tilslutningen er simpel. Der er en enkelt HDMI/MHL-indgang, og derudover finder man kun 3,5 mm hovedtelefonstik, strømstik samt en USB-port til opladning. Der er med andre ord lige det, der skal være. Men det ville øge mulighederne dramatisk, hvis man også havde kunnet afspille film fra SD-kort eller USB-medier. For slet ikke at nævne trådløs afspilning fra Android-enheder via Miracast.
Betjeningen sker med fire knapper på toppen og en skærmmenu. Man kan vælge mellem indstillinger til hjemmebio, præsentation og standard. Der er trapezjustering op til 40 grader valg af aspekt (16:9, 4:3 og Auto), samt indstilling af lysstyrke, lyd mm.
ZenBeam E1 har hverken fjernbetjening eller app-styring. Det er ikke noget stort problem, da den takket være størrelsen oftest er lige ved hånden. Men den lille, lette projektor rykker sig næsten uundgåeligt, når man begynder at trykke på knapperne. Så vent med at finjustere fokus, til alt andet er på plads. Der er skruefatning til montering på trefod på undersiden, så man har et stabilt alternativ til at bruge bøger og papæsker, når projektoren skal anbringes i en passende højde og vinkel.
Et lille lys i mørket
Lysstyrken er E1’s akilleshæl. Selv i en mørklagt stue sent om aftenen virker billedet lidt mat. Projektoren giver en maksimal lysstyrke på 150 lumen. Altså nogenlunde svarende til en 15 watts glødepære. Og det er vel at mærke, når den kører på fuldt tryk. I Eco-mode, hvor batterilevetiden er opgivet til fem timer, falder lysstyrken til 50 lumen. Opløsningen er også begrænset. Projektoren accepterer Full HD-signaler, men har kun en fysisk opløsning på 854 x 480 punkter. Altså knap en fjerdedel af Full HD.
Biograf for sjov
Med den lave lysstyrke og opløsning er ZenBeam E1 ikke nogen kandidat til hjemmebiografen. Der skal der simpelt hen kraftigere grej til. Men den er et sjovt gadget at have med i feriebagagen. Tag en bærbar pc (eller en tablet med HDMI/MHL-udgang), og du har dig en improviseret biograf på hotellet eller i campingvognen. Og hvad billedet ikke har i opløsning, har det i størrelse. I praksis glemmer man hurtigt alle begrænsninger, når Mad Max smides op på den hvidmalede væg på værelset, imens regnen trommer ned uden for sommerhuset.
ZenBeam A1 kan også være fin som en reserveprojektor for omrejsende foredragsholdere, eller når du skal lave en PowerPoint-præsentation i ny og næ, men ikke er sikker på, om der er AV-udstyr på stedet.
Den indbyggede højttaler er i sagens natur meget lille, men leverer overraskende kraftig og god lyd. Det store surround-drøn får man ikke, men som transportabelt kæmpe-tv med intranet-tv fra pc’en kan man fint følge med i programmet. Det blev endda nødvendigt at skrue ned for lydstyrken.
Konklusion
Asus ZenBeam E1 er en projektor, der – helt bogstaveligt – vil komme på steder, hvor ingen andre projektorer har været før den. Den har sine begrænsninger i både billedkvalitet og funktioner, men hvor er den dog en charmerende lille fyr! I arbejdstiden tager den så godt som ingen plads i tasken, når du skal lave en præsentation. Og i ferien kan den agere storskærm på hotelværelset, i sommerhuset eller på campingpladsen. Om du vil betale for den fornøjelse, eller du vil omkring lægge dobbelt så mange penge på bordet for en fuldvoksen projektor med langt bedre data, er et temperamentsspørgsmål.