TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: BenQ TK710 STi

Projektoren der giver dig et endnu større billede

BenQ TK710 STi er en alsidig 4K-projektor, der lover biografkvalitet i stuen og gaming på højt niveau. Desuden leverer den et gigantisk billede fra kort afstand.

Af / 20/09/2024 - 09:02
BenQ TK710 STi

Lyd & Billede mener

  • Imponerende lysstyrke, neutrale farver og et skarpt billede uden synlig pixelstruktur. Kort kasteafstand giver fleksibel placering. Lav input-lag til gaming samt indbygget Android TV. eARC-understøttelse giver fleksibilitet til hjemmebiografen.
  • Lovlig højt støjniveau. Meget begrænset HDR-effekt, især sammenlignet med TV'er. Skæve farver i den lyseste tilstand.

BenQ TK710 STi er en kompakt projektor med høj lysstyrke, imponerende kontrast på papiret og 4K-opløsning. Dette opnås ved hjælp af pixelskift med et 1080p-billedpanel. Med en lysstyrke på hele 3200 ANSI-lumen kræver projektoren ikke et helt mørkt rum for at levere et skarpt og engagerende billede. Kombineret med en hævdet kontrast på hele 600.000:1 er alt klar til imponerende billedoplevelser.

BenQ tk710sti front
Foto: BenQ

Laser

Lyset kommer fra en laserlyskilde, der holder i 20.000 timer i normal tilstand og 30.000 timer i ECO-tilstand, hvilket svarer til omkring 20 år, hvis projektoren bruges 3 timer om dagen. Dette reducerer omkostningerne i løbet af projektorens levetid, sammenlignet med at skulle skifte lampe efter 3-4 år på en projektor med traditionel lampe.

TK710 STi er nært beslægtet med en anden ny projektor, der blev lanceret samtidig, nemlig TK710. STi-udgaven skiller sig ud ved at være en kortkasteprojektor, der kan projicere et 100 tommer billede fra blot 1,5 meter. En stor fordel for dem, der gerne vil have et stort billede i et lille rum. Søsterprojektoren skal bruge 2,5 meter for at give det samme billede.

BenQ TK710 STi lens
Den skarpe krumning på optikken forhindrer TK710 STi i at have linseforskydning. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ikke kun fordele

En så kort afstand som 1,5 meter kræver en kraftig krumning af optikken, der derfor næsten ligner en halvkugle. Dette giver nogle udfordringer sammen med fordelene. For det første vil selv små ujævnheder i et lærred kunne kaste skygger på billedet. Desuden vil man opleve såkaldt vignettering, hvor billedet er mindre skarpt i kanterne end i midten.

Til sidst gør det linseforskydning vanskelig, for ikke at sige umulig. Linseforskydning udføres normalt ved at flytte hele motorenheden indeni for at projicere billedet til siden af optikkens midtpunkt. Med så buet en optik bliver dette problematisk.

Annonce

Derfor har TK710 linseforskydning, mens TK710 STi ikke har.

Læs også "Usynlig" storskærm med laser Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et enormt billede på væggen, som skjules når du ikke bruger det. Og billedkvaliteten er bare lækker!

Tilslutningsmuligheder og opsætning

Når man pakker projektoren ud, bemærker man, hvor kompakt og let den faktisk er. Den kan meget nemt flyttes fra rum til rum, tages med til sommerhuset eller bruges ved arrangementer (bryllup?), hvor der er brug for et stort billede i et halvt oplyst rum. Samtidig er der intet ved det ydre design, som minder om noget til over 16.000 kroner. Jeg ville ved første øjekast have troet, at den kostede det halve.

Projektoren leveres med en simpel fjernbetjening. Den fungerer som den skal, men desværre er den ikke baggrundsbelyst, hvilket gør den ubrugelig i mørke. Dér kunne de godt have gjort det bedre.

BenQ tk710sti-connections
To HDMI 2.0b kontakter, hvoraf den ene har eARC. Foto: Geir Gråbein Nordby

På bagsiden sidder to HDMI 2.0b-porte, som understøtter 4K ved 60Hz og 1080p ved 120Hz. Da BenQ vægter gaming-funktionerne, ville det have været rart med 4K 120Hz, men det er sandsynligvis et omkostningsspørgsmål.

En af HDMI-indgangene understøtter eARC, hvilket er et stort plus for dem, der ønsker at sende lyd til en ekstern soundbar eller receiver, og få den maksimale hjemmebiografoplevelse.

BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-2-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-3-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-4-scaled
<
>
BenQ TK710 STi har indbygget Android TV-dongle. Foto: Geir Gråbein Nordby

Opsætningsmenuen kan sættes til norsk og svensk (og finsk og engelsk, men desværre ikke dansk), og det indbyggede Android TV-system (via en medfølgende dongle) gør det nemt at streame indhold direkte på projektoren. Det forenkler brugeroplevelsen betydeligt, og det fungerer rigtig godt, når projektoren er koblet til et netværk. Har du allerede Android TV eller Google TV, vil du straks kunne genkende layoutet.

BenQ tk710sti 3d keystone enhanced scaled
Keystone-justering åbner op for flere monteringsmuligheder. Ill: BenQ

Opsætningen er enkel. Sørg blot for at have projektoren på et bord i niveau med den nederste kant af billedet, der skal projiceres, eller eventuelt monteret op-ned i loftet. Da linseforskydning mangler, skal du være ekstra opmærksom på projektorens placering. Godt nok har den vertikal og horisontal keystone-korrektion på ±40 grader, som kan rette et skævt billede op, men det sker på bekostning af pixelopløsningen. Så vær helst forsigtig med denne funktion.

BenQ TK710 STi projection distance
100″ fra 1,5 meter eller 150″ fra 2,3 meters afstand. Ikke småting! Ill: BenQ

Billedkvalitet

Med en opgivet lysstyrke på 3200 ANSI-lumen leverer TK710 STi varen, selv i rum med moderat dagslys. Billedet er detaljeret og skarpt, og jeg har ingen problemer med at se TV, film eller spille spil i en moderat oplyst stue. Det bliver endnu bedre i garagen med porten nede og lyset slukket, og allerbedst i det mørke testrum på arbejdet med DreamScreen V6.

Læs også Lysstærk Android-projektor BenQ’s nye smart-projektor giver imponerende 4K-billeder med flotte farver og god lysstyrke, men optikken kunne have været bedre.

Farverum-dækningen på 95 % af Rec.709 er solid og giver generelt naturlige og balancerede farver. Det er dog værd at bemærke, at i den lyseste tilstand (Bright) ofres farvenøjagtighed for at opnå maksimal lysstyrke. Dette er en nødløsning, hvis du har brug for ekstra lysstyrke i dagslys. For de bedste farveresultater anbefaler jeg at holde sig til “Cinema”- eller “User”-tilstandene, og eventuelt justere derfra. Men “Cinema” ser neutralt og godt ud både med videoindhold og testbilleder fra PC.

BenQ tk710sti projected on white wall GeirNordby
Farverne er neutrale, men uden den bedste mætning af farverummet. Her projiceret på en hvid garagevæg. Billedkvaliteten bliver selvfølgelig bedre i et hjemmebiografrum med ordentligt lærred, men svaghederne er de samme. Foto: Geir Gråbein Nordby

TK710 STi håndterer bevægelser godt, takket være den hurtige DLP-teknologi. Bevægelser bliver næsten ikke slørede, og både sportsudsendelser og hurtige action-scener i film fungerer fint. Regnbueeffekten eller RGB-flimmer, som er en artefakt i alle 1-chip DLP-projektorer, er ikke særlig generende og næppe noget, man lægger mærke til.

Kontrasten på 600.000:1 ser jeg derimod ikke meget til. Denne er målt med kun sort billede og dynamisk iris, der er helt strammet til. Billeder og video med både lys og skygger vises dog med et ret gråt sortniveau. Den høje lysstyrke kompenserer delvist, men det, der ellers er DLP-teknologiens styrke – nemlig høj ANSI-kontrast – ser jeg ikke noget til her. Jeg har 4K-pixelskiftet mistænkt for at have meget af skylden.

BenQ tk710sti-resolutions
4K-opløsning giver flere detaljer i billedet, selvom BenQ bruger pixelskift for at opnå det. Ill: BenQ

4K-pixel-hva’-for-noget?

Et billedpanel med 4K-opløsning er stadig meget dyrt. BenQ er derfor blandt dem, der løser dette med et 1080p-panel, hvorpå pixels ved hjælp af et specielt linseelement forskydes skiftevis i begge retninger for at projicere fire gange så mange pixels op på lærredet.

Du får faktisk ægte 4K-opløsning, hvis du skulle finde på at tælle hver pixel på lærredet. Men det sker på bekostning af skarphed og kontrast. Pixels overlapper hinanden, og du får mere strølys inde i projektoren sammenlignet med en projektor, der har 4K som grundopløsning.

Begrænset HDR-effekt

HDR-effekterne på en projektor vil altid være begrænsede i forhold til et TV, og BenQ TK710 STi gør heller ikke noget særligt ud af sig med den ekstra lysstyrke i HDR-materiale. Der findes andre projektorer, der håndterer HDR væsentligt bedre end denne. For eksempel husker jeg ultra-kortkasteprojektoren Epson EH-LS800 som bedre i denne disciplin.

Fordelen ved det større farverum, der følger med HDR, drager BenQ-projektoren dog godt nytte af, hvilket gør, at billedet alligevel ser mere levende ud end med indhold i standarddynamikområdet (SDR).

BenQ tk710sti-low-input-lag-enhanced
TK710 STi giver skarpe 4K-bilder og lav input-lag for gaming, i en kompakt størrelse. Ill: BenQ

Gaming

For spilentusiaster er forsinkelse i HDMI-signalet (input-lag) en kritisk faktor, og her imponerer TK710 STi med blot 16,7 ms ved 4K og lynhurtige 4,2 ms ved 1080p. Dette er dermed en af de hurtigste projektorer i sin klasse og grunden til, at BenQ markedsfører den som en gaming-projektor. I praksis betyder det, at selv gamere på konkurrenceniveau vil opleve minimal forsinkelse.

Jeg testede projektoren med både PS5 og en high-end gaming-PC, og oplevelsen var gennemgående positiv. Spil som Forza Horizon 5 og Destiny 2 gav et godt billede med hurtig respons. 120Hz-støtten ved 1080p er et stort plus for dem, der prioriterer flydende billeder over opløsning, men det skal siges, at du har brug for et temmelig sejt grafikkort for at klare mere end 60 billeder i sekundet med 4K-indhold.

BenQ tk710sti SPREAD scaled
Foto: BenQ

Lyd

Selvom de indbyggede højttalere på 5W x 2 er udmærkede for deres størrelse, er de kun en nødløsning. De er tilstrækkelige til børneværelset eller en hurtig fodboldkamp med vennerne, men du bør klart have et eksternt lydanlæg for at matche det store billede. eARC-understøttelsen gør det nemt at sende lyd af høj kvalitet til en kompatibel soundbar eller AV-receiver.

Støjniveau

Et område, hvor TK710 STi kunne have været bedre, er støjniveauet. Det oplyste støjniveau er ganske vist kun 31 dB i normaltilstand og 28 dB i ECO-tilstand, men den høje frekvens gør det alligevel mærkbart. Især i stille scener. Den korte visningsafstand betyder desuden, at projektoren ofte skal stå ret tæt på siddepladsen, hvilket gør blæseren ekstra hørbar. Det er ikke uudholdeligt, men det er noget at være opmærksom på, hvis du er følsom over for støj.

BenQ tk710sti projected on white wall 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

BenQ TK710 STi er en god kortkasteprojektor, der leverer på de fleste fronter. Den kombinerer høj lysstyrke og 4K-opløsning i et kompakt format, som passer perfekt ind i moderne hjem. Den korte kasteafstand giver fleksibilitet i placeringen, mens den lave input-lag gør den til et godt valg for gamere. Indbygget Android TV er også et plus.

Der er dog nogle kompromisser, man skal være opmærksom på. HDR-effekten er ikke på niveau med TV’er eller high-end hjemmebiografprojektorer. Støjniveauet kan være forstyrrende for nogle, og farvenøjagtigheden lider lidt i de lyseste tilstande.

Til en pris på 16.000 kroner er dette ikke et billigt produkt, men givet ydeevnen og funktionaliteten giver TK710 STi god valuta for pengene for dem, der ønsker en fleksibel projektor til både film, TV og gaming.

For dem, der har plads til en projektor med længere kasteafstand, kan det være værd at overveje den almindelige TK710-model, som kan give endnu lidt bedre billedkvalitet. Men hvis du har brug for at have projektoren tæt på væggen – men ikke så tæt som en ultra-kortkasteprojektor – er TK710 STi bestemt et solidt valg i sin klasse.

Karakter
BenQ TK710 STi
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Laserskarp projektor fra Sony

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser