Earthquake hedder firmaet – et navn, der forpligter. De er blevet kendt for at tilbyde stærke oplevelser på flere måder. En af dem er, at de laver nogle “butt kickers”, der virkelig sparker r*v. En butt kicker eller bass shaker er en højttalermotor, som forbindes til din stol, til den platform, dine møbler står på, eller lignende, og sætter hele kroppen i vibrationer, når der er dyb bas. Virkningen ved f.eks. katastrofefilm eller film som Jurassic Park er forbløffende og giver en i bogstaveligste forstand rystende oplevelse.
Men firmaet har også heftig bilstereo – med nogle af de sejeste bashøjttalere, vi har både set og hørt – plus hi-fi højttalere på programmet. Og så har de elektronik, ret speciel elektronik, faktisk. Det er også elektronik fra Earthquake, vi skal se nærmere på her, i form af en syvkanals forstærker af den mere ekstreme slags.
Syv kanaler
Gennem flere år har Earthquake haft en heftig multikanals biografforstærker på programmet. Da de så lavede en billigere version, gjorde de nogle teknologiske landvindinger, som de besluttede også skulle komme den store model til gode.
Cinénova Grande, som den store model hedder, er virkelig et monster. Det opdager man allerede, når den bliver leveret. To mand kræver det at flytte rundt på det over 60 kg tunge apparat. Det lyder voldsomt, men når man ser, hvordan forstærkeren er bygget, er det ikke så mærkeligt.
Modulopbygning er nøgleordet. Det betyder, at der sidder syv komplette forstærkere med hver sin kondensatorbank i enheden. Hvilket gør, at den effekt, forstærkeren kan yde, er den samme for alle kanaler, uanset hvor mange kanaler der spiller.
På mange surround-receivere angives den udgangseffekt, forstærkeren kan præstere, når strømforsyningen bare skal trække en enkelt kanal – og ikke f.eks. syv. Lidt ligesom når man opgiver brændstofforbruget for en moderne bil, hvor det altid er under ideelle forhold. En moderne bybil har lige så stor chance for at leve op til de angivne tal, som en snebold har for at overleve på en varm stegepande. Og sådan er det også tit med surround-forstærkere.
Men ikke med Cinénova Grande. Tag et kig på de opgivne udgangseffekter øverst på siden, og du vil indse, at der er ressourcer ud over det sædvanlige her. Især når man brokobler to forstærkere og får en effekt, som man normalt ikke har en chance for at opnå med én forstærker. Det er et veritabelt kraftværk, vi har med at gøre.
At hver enkelt kanal har indbygget variabelt hi-pass/lo-pass delefilter, gør også forstærkeren fleksibel. Det betyder, at de forskellige forstærkere virkelig kan tilpasses til den type surround-kanal, de skal spille.
Nyt land
De landvindinger, der gjorde, at Earthquake valgte at lave denne nye, reviderede udgave af Cinénova Grande, er for det første et beskyttelseskredsløb kaldet MARS (Magnetically Actuated Reanimation System). Det handler om, at beskyttelseskredsløbet registrerer højttalerudgangenes elektromagnetiske signatur – som man kalder det – og på den måde kan være helt adskilt fra audiokredsløbet. Det hele er baseret på H.C. Ørsteds teorier.
ION, In-Circuit Optimization Network, er den næste landvinding. Den indebærer, at man kan tweake og optimere det færdige kredsløb via en særlig diagnostisk computer.
Den tredje er ConCurrent-strømforsyningen, som kan give fuld kraft til alle kanaler samtidig. Det handler om, at hver kanal har sin egen kondensatorbank og udgang fra transformatoren, og derfor ikke skal dele strøm med nogen andre forstærkere.
Ja, jeg ved, det er en ultrakort forklaring, men pladsen tillader ikke mere. Hvis du er interesseret i et kursus for viderekomne, kan du finde mere på Earthquakes hjemmeside.
Enkelt og ligetil
I princippet er det ultra let at anvende Cinénova Grande. Du kan bruge XLR eller RCA til indgangene, og så er det bare at koble højttalere til de pågældende kanaler. Hvis du vil brokoble to forstærkere og få mere effekt, gør de medfølgende instruktioner det svært at gøre noget forkert. Men tjek lige, at dine højttalere kan klare effekten; det kan være mange watt, du hælder i dem!
Vil du benytte kanalernes hi-pass/lo-pass filter, er det også virkelig nemt. Ikke noget med display, menuer og fjernbetjening; det er bare kontakter, omstillere og potentiometer, det handler om. Rent analogt, med andre ord.
Strømkablet er specielt, og man kan ikke bruge et standardkabel. Forstærkeren trives bedst med jord og ren strøm, og jeg fik i hvert fald lidt summen fra lysnettet et par gange, da jeg forsøgte at køre uden jord via en almindelig stikkontakt uden min sædvanlige Quantum-boks. På bagsiden er der også en slags hovedafbryder, som giver indtryk af et industrielt apparat. På forsiden er der kun tænd/sluk-knappen og syv indikatorlamper. En letforståelig forstærker, med andre ord.
Musikalske kræfter
Mange kræfter er vel godt til surround? Jeg ser lidt anderledes på det. Hvis en enhed er god til surround, er den ikke nødvendigvis god til musik. Men hvis den er god til musik, er den næsten altid også god til surround.
Lad os derfor kaste os ud i musikken. Et kraftværk som dette skal selvfølgelig prøve kræfter med – Kraftwerk! Optagelserne fra deres Kling Klang studie handler (ud over suveræn musik, efter min mening) om transienthastighed, præcision og dynamik. Og her overrasker Earthquake Cinénova Grande med en gengivelse, som mange rendyrkede high-end forstærkere ville ønske, at de kunne præstere. Her er både kraft og præcision, dynamik og en fantastisk baggrundsstilhed. Det fungerer simpelthen fremragende.
Prøver vi i stedet en gammel indspilning som “En gång i Stockholm” med Monica Zetterlund, så får vi både den rette patina over optagelsen og den dér særlige drømmestemning, som kun rigtig gode anlæg kan give. For at opnå det skal der være en stille, sort baggrund, og forstærkeren skal sætte så lille et fingeraftryk på gengivelsen som muligt. Det lykkes overraskende godt for Cinénova Grande, selv med en high-end målestok. Jeg er forbløffet over, hvor fint og musikalsk dette kraftværk også kan spille.
Hvad så med surround? Jo, lad os bare sige, at du kan få al den kraft, du har brug for – og lidt til. Det her er en særdeles kompetent forstærker, og fleksibiliteten i, at man f.eks. kan køre et system med fem kanaler og lægge to passive subwoofere til fra samme forstærker, gør det hele yderst interessant. Især hvis du spiller multikanals musik eller godt kan lide koncertfilm.
Konklusion
Earthquake Cinénova Grande er en meget fleksibel forstærker, der kan give op til syv kanaler med både kraft og styrke. Men også med høj kvalitet – meget høj kvalitet – ikke mindst som musikafspiller.
Efter min mening er det sådan, en surround-forstærker skal skrues sammen, og at den også kan fungere som en uhørt kraftfuld stereoforstærker, er kun et ekstra plus. Den giver rigtig meget for pengene, og en prøvelytning anbefales!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer