TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Google Chromecast med Google TV

Nyt liv til dit gamle TV

Google Chromecast giver TV’et nyt liv og har nu fået både fjernbetjening, Google TV – og 4K. Men den har også et problem.

Af / 29/06/2022 - 15:30
Google Chromecast med Google TV

Lyd & Billede mener

  • Smart-TV med 4K, HDR og Dolby Vision til en billig penge. God og intuitiv brugerflade. Nem manøvrering med fjernbetjening. Giver gamle TV’er en tiltrængt opdatering.
  • Kun 8 gigabyte lagerplads med lidt over 4 gigabyte tilgængelige til apps og offline-indhold. Understøtter ikke automatisk billedfrekvens.

TV-producenterne kappes om, hvem der har den bedste smart-TV-tjeneste. Der er ingen grænser for, hvor gode de nyeste TV’er er med apps og funktioner op og ned af døre og stolper. Men hvad sker der, når dit nye TV ikke længere er så nyt?

Der er mange gamle TV’er derude, hvor billedkvaliteten stadig holder, men smart-TV-tjenester enten er fraværende eller forældede. Heldigvis findes der overkommelige løsninger, som gør, at man ikke behøver at købe et nyt TV. De mest kendte og populære er Apple TV og Google Chromecast.

Chromecast with Google TV and Chromecast PhotoGeirNordby
Den nyeste Chromecast med Google TV har fjernbetjening. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Med eller uden fjernbetjening – det har været spørgsmålet

De fleste kender Chromecast som en smart lille dims, der giver mulighed for at åbne en streaming-app på mobilen og sende lyd og billede til TV’et via det trådløse netværk ved at klikke på et ikon i hjørnet af mobilskærmen.

Indtil nu har Chromecast Ultra været Googles eneste produkt, der giver 4K-opløsning og HDR, og også understøtter lydformatet Dolby Atmos. Men den har været utilgængelig på markedet i nogen tid.

Læs også Apple TV 4K med små forbedringer Apple har opdateret Apple TV 4K med en ordentlig fjernbetjening og en funktion, som mange har brug for.

Apple TV har derimod været valget, hvis man ville have en separat app-brugerflade på TV-skærmen og bruge en fjernbetjening til at klikke rundt mellem de forskellige apps. En mere traditionel smart-TV-brugerflade, med andre ord. Apple TV 4K i den nyeste version er den, man skal vælge for den højeste billedopløsning, Dolby Atmos og generelt den bedste understøttelse.

Annonce
Chromecast with Google TV Lifestyle
(Foto: Google)

Chromecast med Google TV … og fjernbetjening

Nu har Google Chromecast endelig fået en fjernbetjening. Og desuden brugerfladen Google TV, som vi kender fra bl.a. Sony, Philips og TCL. Det er et rigtig godt smart-TV-system, hvor man kan downloade en hel masse forskellige streaming-tjenester og andre Android-apps, og så styre dem med fjernbetjeningen.

I den nyeste version nærmer Chromecast sig dermed Apple TV med stormskridt og er blevet det oplagte alternativ for dem, der foretrækker Androids brugerflade frem for Apples, også når de ser TV. Den kan simpelthen forvandle ethvert TV til et Android-TV!

Desuden er prisen lav. Hvor man må lægge ca. 1.500 kroner for en Apple TV-boks, er prisen på Google-dimsen kun 569 kroner. Det er nærmest latterlig lidt i betragtning af, hvad den kan.

De gange, hvor man alligevel vil caste, kan den nye Chromecast også det. Apple har deres alternativ i form af AirPlay, så de to er nu mere ens end nogensinde.

Google TV HBO Max
Chromecast med Google TV kan give et hvilket som helst TV Google-brugerflade. Her et Panasonic-TV, der endelig har fået HBO Max. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Overskueligt smart-TV

Google TV er en meget smart og overskuelig smart-TV-brugerflade, hvor man finder stort set alt, hvad man kan få brug for af apps. Netflix, HBO Max, Disney+ og faktisk også Apple TV+ samt stort set alt andet er der. Også lokale TV-tjenester, afspilning af lokale filer via Plex, browsere, værktøjer som nethastighedstest og netværksdiagnostik plus meget mere.

Hvis man vil, kan man stemmestyre enheden med en knap på fjernbetjeningen eller bruge piletasterne.

Vi bemærker, at det går meget hurtigere at klikke rundt med fjernbetjeningen end på f.eks. mit eget Sony OLED-TV, A90J. Billedkvaliteten er der heller ikke noget at udsætte på, og da Chromecast understøtter både 4K, HDR og Dolby Vision, kan man få film og serier i optimal kvalitet.

Hvis man har et 4K-TV eller en ditto projektor af god kvalitet, får man fuldt udbytte af Chromecast. Og siden den også har Bluetooth-tilslutning af ekstern lyd, kan man undgå lange kabeltræk fra projektoren til et lydanlæg.

Chromecast with Google TV Dolby Atmos
Endelig kan vi få Dolby Atmos ud af vores Panasonic-TV fra 2018. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lidt besværligt login

Det, vi savner i forhold til Apple TV 4K, er nemmere førstegangs-login i apps. Hvor Apple giver mulighed for at bruge mobilen til at indtaste adgangskoder eller endda dele login direkte fra mobilen, så skal man med Chromecast bruge piletasterne på fjernbetjeningen for at skrive brugernavne og adgangskoder på et virtuelt tastatur. Det kunne godt have været mere strømlinet.

Fjernbetjeningen er heller ikke bagbelyst, men heldigvis er der få taster, og man lærer dem hurtigt at kende. Derefter er det ikke noget problem at bruge den i mørke.

Chromecast Voice Remote
Fjernbetjeningen er meget hurtigere end dem til de fleste TV’er, men er stadig lidt bagefter Apple TV’s. (Foto: Google)

Testet med halvgammelt Panasonic-TV

Ude i lobbyen har vi et Panasonic-TV fra 2018 stående, som til daglig viser nyheder og andet indhold af interesse for medarbejderne på Lyd & Billede. Billedkvaliteten var imponerende i forhold til prisklassen dengang, og det giver stadig et godt TV-billede, selv om det ikke er af den mest lysstærke slags til HDR-indhold. Men det virker afgjort.

Problemet er TV’ets ret forældede smart-brugerflade i form af My Home Screen 3.0. Vi har endnu ikke oplevet, at understøttelse af nogen apps er forsvundet, men manøvreringen er træg, layoutet er gammeldags, og ingen af appsene understøtter Dolby Atmos.

“Man kan ikke ligefrem kalde det moderne,” siger Audun og understreger det åbenlyse.

Panasonic MyHomeScreen3
TV’et behøver ikke at være ældre end fra 2018, før brugerfladen ser helt stenalderagtig ud. Her redaktionens Panasonic-TV med My Home Screen 3.0. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Med den nye Chromecast tilsluttet får vi ikke alene en meget mere lækker og responsiv brugerflade; vi får også Dolby Atmos ud gennem ARC-stikket på TV’et. Det fik vi bekræftet med soundbaren Harman Kardon Citation MultiBeam 1100, både fra TV’ets ARC-udgang og med Chromecast sluttet direkte til soundbarens HDMI-indgang.

“Det her er noget helt andet! Nu kan vi endelig få ordentlig lyd i lobbyen!” siger Audun.

Man behøver nemlig ikke den mere moderne eARC-standard for at få Atmos fra streaming-tjenesterne, for det pakkes så som komprimeret Dolby Digital+ og ikke tabsfri TrueHD. Som kræver mere båndbredde, og som heller ikke er relevant for streaming-tjenester.

Desuden kan man bruge både TV’ets og Chromecast’ens fjernbetjening takket være en smart funktion (CEC) i HDMI-tilslutningen.

“Det her funker,” udbryder undertegnede.

Chromecast with Google TV gaming
Chromecast med Google TV kan også bruges til gaming. Men de fleste spil kræver en controller, såsom Googles egen Stadia-controller. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Til gaming?

Hvor Apple TV 4K også er en ganske habil spilkonsol med en kraftig processor og desuden 32-64 gigabyte lagerplads, er Chromecast med Google TV mere begrænset på dette felt.

For det første har den kun 8 gigabyte samlet lagerplads, hvilket vil sige lidt over 4 gigabyte tilgængelige til app-indhold. Det inkluderer offline film- og musiklagring, så den må næsten betragtes som en ren streaming-enhed for indhold gemt i skyen.

Der findes dog nogle spil, som man kan downloade på Google TV, og man kan vælge at tilslutte Googles spil-controller eller bruge en Android-mobil som kontrolenhed ved at downloade AirConsole.

Men den bedste spiloplevelse får man med Stadia-app’en, som er Googles egen spil-streaming-tjeneste. Den fungerer med Googles spil-controller, og spillene kører rigtig godt.

Chromecast with Google TV resolution
Det største minus ved produktet er, at billedfrekvensen skal indstilles manuelt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Opløsning og frekvens skal indstilles manuelt

Selv om vi generelt er begejstrede for den nye Chromecast, da den kan puste nyt liv i udslidte TV’er, har den et generende irritationsmoment. Nemlig at den ikke understøtter automatisk billedfrekvens (AFR). Dermed skal man selv kende billedfrekvensen på det indhold, man skal se.

Det meste TV-indhold, man streamer, vil være med 25 eller 30 Hz, alt efter om det er europæisk eller amerikansk produceret, og Hollywood-film vil som regel være med 24 Hz. Hvis man skal spille spil, er det derimod 50 eller 60 Hz, der gælder. Resultatet er, at man må ind i menuen og vælge opløsning og billedfrekvens i tide og utide!

Det nemmeste er bare at sætte boksen til 4K 25 fps og ignorere, at der klippes eller fordobles et billede her og dér. Men man vil jo helst se indholdet, som det er produceret, og så bliver det lidt af en anstødssten! Forhåbentlig kommer der på et tidspunkt en opdatering, der løser problemet.

Chromecast with Google TV Lifestyle GeirNordby
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Chromecast med Google TV er den smarte TV-gadget, som Google burde have lavet til at begynde med. Her får du nemlig komplet Google TV-funktionalitet i en lille dims med fjernbetjening og Ultra HD-kvalitet, som for nogle hundrede kroner fornyer dit gamle TV. Eller din projektor.

Den er en fornøjelse i det daglige, med en meget glattere og mere responsiv brugerflade end de fleste TV’er. Den står dog lidt tilbage for Apple TV her, men til prisen er det let at tilgive.

Man kan også spille spil via Stadia-app’en; så har man brug for en trådløs Stadia-controller oveni. Men vi vil tro, at over 90 procent af brugerne vil benytte den til TV-streaming. Det fungerer den glimrende til.

Bortset fra at den ikke understøtter automatisk skærmfrekvens, som vi håber kommer med en fremtidig software-opdatering.

Karakter
Google Chromecast med Google TV
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

1 kommentar til “Google Chromecast med Google TV”

  1. Min cromcast med fjernbetjening virker 100% hjemme dk. Men nu har vi boet på 4 forsk.hoteller danmark/Sverige og der kan den ikke koble på wi-fi. Vores tlf.tablet og lap top har ingen problemer.
    Mvh Kajfiole67@gmail.com

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Laserskarp projektor fra Sony

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser