TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Panasonic DMP-UB700

The one to watch

For kræsne, men prisbevidste film-entusiaster er Panasonics nye UHD Blu-ray-afspiller et soleklart valg.

Af / 16/02/2017 - 14:20
Panasonic DMP-UB700

Lyd & Billede mener

  • Panasonic har hentet billedmæssige lækkerier fra topmodellen UB900 og skåret meget af det unødvendige væk. Det gør UB700 til et rigtig godt køb!
  • Afspilleren har en lidt simpel fjernbetjening og mangler analoge udgange. Ellers er der ikke meget at trække ned for.

Panasonics produktliste er fuld af vellykkede dvd- og Blu-ray-afspillere i top- og mellemklassen: Næsten alle de afspillere, vi har testet fra den japanske producent, kan betegnes som bundsolide. Det er bl.a. resultatet af et tæt samarbejde med filmbranchen og et ganske passioneret forhold til billedkvalitet.

DMP-UB700 er nummer to i rækken af 4K Blu-ray-afspillere fra Panasonic. Den deler mange tekniske specifikationer med topmodellen DMP-UB900, bare i en lidt forenklet og mere prisvenlig indpakning. På den baggrund ligner den umiddelbart en interessant udfordrer – ikke kun til Samsung og deres populære UBD K8500, men også til Panasonics eget flagskib. Er DMP-UB700 simpelthen det bedste Blu-ray-køb lige nu?

Flere ligheder end forskelle
DMP-UB700 produceres på Panasonics fabrikken i Plzen i Tjekkiet, side om side med topmodellen UB900. Bortset fra at UB700 mangler THX-godkendelse (formentlig for at spare licensomkostningerne), virker de tekniske specifikationer meget ens.

Udvendig er de to afspillere næsten identiske: UB900 har en lidt mere eksklusiv udførelse med børstede top- og sidepaneler, men det er mest kosmetisk. Af konstruktion er de også meget ens med nogle få undtagelser på tilslutningssiden: UB700 mangler analoge 7.1 udgange, og de eneste tilslutninger er to HDMI-udgange plus en optisk lydudgang. Ellers kan det nævnes, at UB700 har et mere simpelt, 8-talsformet 2,5 ampere strømstik, hvor UB900 har et mere robust ledning.

Den eneste større skuffelse ved UB700 er den billige fjernbetjening uden bagbelyste knapper. Det følger heller ikke noget HDMI 2.0-kabel med i kassen. Det er ting, man bør tage med i regnestykket, når man vurderer den i forhold til storebror.

Annonce

panasonic ub700 vs ub900

Brugervenlighed og funktioner
Panasonics Blu-ray-afspiller kan – ud over at spille dvd’er og almindelige Blu-rays samt de nye UHD Blu-ray-disks – også afspille mediefiler fra USB og netværk. Understøttede filformater omfatter HEVC, AVCHD, Xvid, MKV, MP4 og MPEG-2. Smart-platformen inkluderer også apps som YouTube og Netflix; sidstnævnte med understøttelse af 4K-opløsning.

Ivrig fotografer har også mulighed for at se deres billeder via UB700’s billedvisning, der på årets model er suppleret med thumbnail-visning i kategorier.

UB700 fremstår dog ikke som den bedste allround-medieafspiller, da den loader apps noget langsommere end andre løsninger såsom Apple TV, Nvidia Shield og deslige. Den indlæser også film langsommere end konkurrenten fra Samsung, men er bestemt ikke nogen sinke.

Billedkvalitet
Trods velfungerende funktioner er det først og fremmest en afspiller for dem, der genre vil have glæde af de nye Blu-ray-film med 4K-opløsning. Og her må vi bare tage hatten af: DMP-UB700 leverer mesterlig billedkvalitet, uanset hvad vi udfordrer den med. I løbet af testperioden har vi brugt den sammen med Panasonics eget 65DX900 HDR-tv såvel som JVC’s hjemmebioprojektor DLA-X5000, med imponerende resultater.

UB700 er ligesom UB900 udstyret med Panasonics 4K High-Precision Chroma Processor, som gør et grundigt stykke arbejde med opskalere almindelig Blu-ray såvel som at vise de nye 4K-film fra deres bedste side.

Nylige erfaringer viser, at der er små, men synlige forskelle i billedkvaliteten mellem de forskellige 4K-afspillere, især hvad angår farver. Her er Panasonics videoprocessor i sit es, med korrekt gengivelse af både traditionel Blu-ray (Rec. 709 farverum) og 4K Blu-ray (HDR med Rec. 2020 farverum). Det sikrer, at både gamle og nye titler får optimal farvegengivelse.

DMP-UB700 har også et par tricks oppe i ærmet, som er møntet på dem uden HDR-kapable skærme. Den såkaldte Dynamic Range Conversion nedkonverter fra HDR til SDR (Standard Dynamic Range), men lader dig samtidig tilpasse lysstyrken på signalet, så det passer til skærmen. Man kan også vælge at slå HDR-delen af signalet fra, hvilket kan være en fordel i forbindelse med visse projektorer.

Panasonics afspiller har desuden en række avancerede indstillingsmuligheder for dem, der vil finjustere billedkvaliteten til deres skærm, en speciel film eller deres egne præferencer.

Panasonic DMP UB700 top r
(Foto: Producent)

Sandsynligheden taler for, at dem, der overvejer DMP-UB700, også har en betydelig samling almindelige Blu-ray-skiver. De kan glæde sig over, at Panasonics nye model også gør et solidt stykke arbejde her. Vi sammenlignede for sjovs skyld med den udgåede DMP-BDT700 fra 2014 og kunne konstatere, at billedkvaliteten var en tand skarpere og mere jævn i mange tilfælde, både med og uden 4K-opskalering.

Lydkvalitet
DMP-UB700 er mere sparsomt udstyret på lydsiden end storebror. Uden analoge udgange er HDMI og optisk den eneste måde at få lyden ud på. Panasonic-afspilleren har to HDMI-udgange, der giver mulighed for at sende lyden (f.eks. til en surround-receiver) og billedet (f.eks. direkte til skærmen) gennem hver sit dedikerede kabel.

UB700 har fuld understøttelse af alle de etablerede surround-sound formater, inklusive Dolby Atmos og DTS:X, og kan overføre dem via HDMI til receivere, der understøtter disse. I praksis vi de færreste derfor opleve de manglende analogudgange som noget stort savn.

Konklusion
Panasonic DMP-UB700 er en veludstyret “lillebror” til topmodellen UB900, men i praksis er det meget lidt, der adskiller de to Blu-ray-afspillere på ren og skær ydelse. Bortset fra en lidt billigere fjernbetjening og færre tilslutningsmuligheder giver UB700 præcis lige så god billed- og lydkvalitet som storebror, uanset billedmateriale. Med en behagelig pris oveni rykker den direkte ind på anbefalingslisten.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede