Det var ikke længe, DLA-X7500 fik lov til at være på markedet, før den blev erstattet af DLA-X7900. Hvis du lige har købt forgængeren, kan du dog tage det roligt. Det er i alt væsentligt den samme projektor. Der er to ting, der er nye: En bedre implementeret gengivelse af HDR-indhold (video med ekstra dynamik i lyset – altså “lysere end hvid”) samt ny og bedre e-Shift, der simulerer 4K Ultra HD-opløsning.
Hvordan fungerer e-Shift så? Jo, projektorens billedpanel har “kun” almindelig HD-opløsning, og for at vise et mere finkornet billede på lærredet tegnes billedet op på ny af en optisk processor, flyttet halv pixellængde diagonalt i forhold til originalbilledet. Det forflyttede billede forsøger så at fylde det ind, der mangler af information.
Nu er e-Shift kommet i version 5, som skal give bedre processering med 4K-videokilder og være bedre at tilføje korrekt information til hver pixel. Vær opmærksom på, at pixels stadig er lige så store som på et standard HD-panel, og da de overlapper hinanden, vil billedet aldrig blive lige så skarpt som med en ægte 4K-projektor. Men det kan komme ret tæt på.
Alle projektorer i denne prisklasse har dynamisk iris, som ved at åbne og lukke kontrollerer lysniveauet, først og fremmest for at gøre sort endnu sortere i mørke scener. DLA-X7900 har ligesom forgængeren to irisser – en indre og ydre – som giver bedre kontrol over sortniveauet i mørke scener. Luk den indre iris noget til, og den forhindrer en hel del strølys i at sendes ind i projektorens optiske system. Den sidste smule håndteres af den ydre iris.
Desuden har projektoren ligesom sin forgænger en relativt høj lysstyrke, opgivet til 1900 lumen, og et imponerende sortniveau på hele 1.300.000 til én i dynamisk sortniveau. Panelkontrasten hævdes at være hele 130.000:1. Og selv om det nok er lige lovlig optimistisk, kan vi skrive under på, at sortniveauet er virkelig sejt!
Brugervenlighed
Med fuldautomatisk optikjustering kan alt, hvad der hedder zoom, skarphed og linseforskydning, ordnes på fjernbetjeningen, og projektoren kan gemme to sæt indstillinger. Hvis du f.eks. har et lærred på 2,35:1, kan du lave én indstilling til denne ratio og en til 16:9, og let skifte imellem dem på fjernbetjeningen.
JVC har mulighed for en slags autokalibrering af gamma, hvor man stiller en Datacolor Spyder5 måleprobe op og starter det indbyggede kalibreringsprogram via pc’en. Hvis der er skævheder i farverne i forhold til gråtoneskalaen, korrigeres de automatisk. Det kan dog være en god idé at få en kalibreringsekspert til at ordne det sidste med farvetemperaturen.
Hvad angår menuen, er der ikke sket en døjt siden sidst. Den ser ud, som om den blev lavet i 1992, og minder om BIOS-opsætningen på en gammel pc. Skal man desuden koble DLA-X7900 til en pc for kalibrering, får den ikke automatisk en IP-adresse; i stedet må vi ind og ændre på DHCP.
JVC DLA-X7900 følger farverummet næsten perfekt lige ud af æsken. (Foto: Skærmskud)
En smule kalibrering, og farverne er “spot on”. (Foto: Skærmskud)
Billedkvalitet
Ukalibreret lige ud af æsken leverer projektoren flotte billeder, og der er ingen tvivl om, at den ekstra kontrast i sortniveauet giver mere smæld. De mørke scener i Blade Runner 2049 (dem er der mange af) få en tredje dimension, en dybde, som få andre projektorer kan skilte med. Ved at trække det sorteste ned til bælgmørkt står objekter ud fra baggrunden på imponerende vis. DLA-X7900 er helt på højde med, HVAD vi er vant til fra JVC, og uden konkurrence i den henseende.
Men pas på: Hvis du åbner døren på klem og lukker bare en smule lys ind, så forsvinder detaljerne i skyggeområder, og tingene begynder at gro til. Derfor kan det være en fordel at lave en lidt lysere billedindstilling til situationer, hvor du ikke kan få det helt mørkt i rummet.
Farverne ser også rigtig godt ud lige ud af æsken. Hvilket bekræftes, når vores kalibreringsekspert Gorm Sørensen tager måleudstyret frem. Projektoren følger nemlig gammakurven og farverummet næsten perfekt! Den gennemsnitlige delta-afvigelse er på 0,83, hvilket er et godt stykke under 1, som anses for at være perfekt. På godt dansk: Farverummet er tiptop!
Det eneste, Gorm behøver, er at justere selve farvetemperaturen en lille smule. Det er meget imponerende og faktisk på højde med den tre gange så dyre Sony VPL-VW760.
Der, hvor skoen trykker hos JVC, er på 4K Ultra HD-materiale. Skægstubbene og porerne i ansigtet på Ryan Gosling i Blade Runner 2049 er ikke så detaljerede og nuancerede som med den ægte 4K-projektor Sony VW360. Også strukturen i det sandfarvede rum, hvor Niander Wallace dræber en replikant, mangler nogle nuancer i forhold til Sony.
Og det er ikke kun i opløsning. For selv om JVC har forbedret HDR-gengivelsen i forhold til forgængeren, er den stadig ikke god nok. HDR-kodet video bliver simpelthen for mørk på JVC-projektoren. Man kan kompensere ved at skrue op for kontrasten, men det bliver ikke godt. Farverne ser ikke rigtige ud, og der er stadig for mørkt generelt.
Det udvidede farverum, man får med HDR, er der heller ikke nok udbytte af. Vi foretrækker derfor at deaktivere HDR på Blu-ray-afspilleren; så kommer detaljerne i mørke og halvmørke områder frem på en helt anden måde.
Konklusion
JVC DLA-X7900 er en fantastisk projektor, og hvis du har en mørk “hule”, er den konge til mørke film. Sortniveauet er simpelthen i særklasse! Desuden har den lysstyrke nok til også at få smældet frem i lyse områder.
Vi kan lide, at projektoren næsten ikke behøver at kalibreres, da den følger farverummet så godt som perfekt lige ud af æsken. Ingen anden projektor, vi har set i denne klasse, leverer så gode billeder fra fabrikken.
Projektoren er derimod ikke lige så god med 4K-indhold fra Ultra HD Blu-ray. For det første er den ikke så finkornet som en ægte 4K-projektor. For det andet fungerer HDR-indhold med højt dynamisk omfang ikke specielt godt. Billederne bliver generelt for mørke, og det er en høj pris at betale for det lille udbytte af ekstra højlys, man får af HDR-effekterne. Nej, deaktivér HDR her.
Også i denne test:
Sony VPL-VW360ES
Knivskarp og superopløst
Med ægte 4K-opløsning og blændende billeder er der ingen tvivl om, hvilken projektor vi ville vælge.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer