Samsung er kendt for sine TV-skærme i alskens størrelser og prisklasser, men de har også deres egen projektor-serie. Her er mini-projektoren The Freestyle den mindste, billigste – og absolut den mest fleksible.
Den første generation blev lanceret med piber og trommer i 2022, men levede ikke helt op til forventningerne. I reklamevideoerne så den ud som en veritabel lyskanon, men i virkeligheden havde den ret lav lysstyrke og en god portion blæserstøj. Desuden var de indbyggede smartfunktioner lidt langsomme på aftrækkeren.
Nu er anden generation her, og man kan håbe, at Samsung har formået at rette op på nogle af svaghederne ved forgængeren – samtidig med at fordelene er bevaret. Denne lillebitte projektor har nemlig en masse smarte funktioner!
Samsung The Freestyle Gen 2: Mini-projektor med let formfaktor
Freestyle er en bærbar og kompakt smart projektor, der kan projicere et stort billede på forskellige overflader. Den er monteret på en lille fod, som gør det muligt at dreje linsen 180 grader.
Den største forskel mellem første og anden generation er på processorsiden.
Freestyle 2nd Gen har fået mere »hjernekapacitet« for at sikre hurtigere brug af de forskellige funktioner. Selve billedsensoren og lyskilden er derimod uforandrede. Samsung har dermed ikke opnået nogen forbedring af lysstyrken – som man ellers godt kunne have ønsket sig.
Samsung-projektoren får sin strøm fra stikkontakten, alternativt kan den tilsluttes et separat batteri (ekstraudstyr). Afhængigt af projiceringsafstand og lysforhold bør du teoretisk set kunne forvente et billede på mellem 30 og 100 tommer.
Men – dette er ikke projektoren for inkarnerede hjemmebio-entusiaster med »proffe« indrammede lærreder i kælderen – det er mere en løsning til dem, der vil have et hurtigt, provisorisk billede. Til underholdning i ferien, på børneværelset eller til slideshows vil en projektor som denne fungere glimrende.
Brugervenlighed og funktioner
Med tanke på ovenstående er Samsung-projektoren en smart sag, der byder på mange anvendelsesmuligheder. Takket være indbygget Wi-Fi har den hurtig adgang til forskellige apps. Og det kan mærkes, at denne generation er blevet betydeligt hurtigere. Den reagerer hurtigere på fjernbetjeningen og indlæser apps hurtigere end sin forgænger.
Tizen-brugergrænsefladen er den samme som i Samsungs TV’er, og den giver adgang til et bredt udvalg af streamingtjenester.
Alle de mest etablerede tjenester som Netflix, Max og Prime er tilgængelige. Den omfatter også Samsungs egen TV+-tjeneste, som tilbyder en række gratis, reklamefinansierede TV-kanaler.
Samsung-projektoren er meget hurtig og nem at sætte op. Faktisk tog det os kun 3-4 minutter, fra vi havde pakket projektoren ud, tilsluttet den til Wi-Fi og rettet den mod væggen, til vi havde farverige Baywatch(!)-billeder fra Samsung TV+ rullende hen over lærredet.
Er du gaming-entusiast, vil du garanteret glæde dig over, at Freestyle giver direkte adgang til indbyggede spil-streamingtjenester som Xbox. Du skal blot tilslutte en trådløs controller til projektoren, så er spillet i gang.
Projektoren kan også spejle indhold fra din mobiltelefon via AirPlay 2, men hvis du vil oprette forbindelse til fysiske, eksterne kilder – f.eks. en Playstation-konsol – skal du bruge en ekstra mini-HDMI-kabelforbindelse til dette. Den burde efter vores mening have været med i kassen.
Justerer sig automatisk
Den vigtigste funktion på Freestyle-projektoren er den automatiske keystone-funktion. Den korrigerer billedgeometrien i forhold til projiceringsvinklen og afstanden til væggen. Uden denne funktion ville billederne se meget skæve og underlige ud!
Takket være de indbyggede sensorer formår Freestyle at projicere et billede, der ser (nogenlunde) geometrisk korrekt ud – også selv om underlaget ikke er 100 procent i vater. Freestyle har også autofokus, som giver en fin skarphed uden manuelle indstillinger.
Alligevel bør du undgå de skarpeste vinkler, og der er stadig lidt at hente ved at placere projektoren optimalt i en vinkel på 90 grader i forhold til væggen og indstille fokus manuelt. Men når det skal gå hurtigt og nemt, fungerer funktionen godt. Efter vores mening er auto-indstillingerne uundværlige funktioner, som helt klart forbedrer brugervenligheden.
The Freestyle har også mulighed for automatisk farvekalibrering via Samsung Smartthings-app’en og en kompatibel mobil. Denne kan bruges til at korrigere farverne, når du projicerer på andet end en hvid, neutral baggrund.
Billedkvalitet
The Freestyle Gen 2 bruger samme type DLP-billedsensor med Full HD-opløsning (1.920 x 1.080 pixels) som sin forgænger. Lysstyrken er også den samme som før, lige knap 240 lumen.
Dette er stadig en relativt beskeden lysstyrke og for lidt til at opnå store billeder med god kontrast. En konkurrent som XGIMI Halo+ har f.eks. en lysstyrke på omkring 900 ISO-lumen, mens den lidt mindre MOGO 2 PRO kan klare 400 lumen. Men disse er ikke lige så bærbare som Samsung-modellen.
The Freestyle Gen 2 er stadig afhængig af mørke omgivelser for at opnå en acceptabel kontrast. Men så længe den lille projektor får gunstige arbejdsforhold, leverer den ganske flotte billeder.
Vi placerede projektoren i en afstand på ca. to meter fra vores biograflærred og opnåede et smukt og farverigt billede på ca. 70-80 tommer i et mørkt rum. Og det generelle indtryk var, at billedkvaliteten egner sig godt til helaftens-filmkiggeri, spil og anden underholdning.
For det første er billederne overraskende skarpe, og den lille Full HD-projektor formår at give et detaljeret billede, så længe fokus er indstillet optimalt. Og så længe belysningen er dæmpet, giver den et billede med god kontrast.
Projektorens billede kan selvfølgelig ikke sammenlignes med lysstyrken og kontrasten på et TV, og du kan glemme alt om at få noget ekstra ud af HDR-video (High Dynamic Range). Farvegengivelsen er til gengæld rigtig fin, uanset om man vælger den neutrale Film-modus eller giver den gas med Standard eller Dynamic.
Det store partytrick på Gen 2-modellen er såkaldt Smart Edge Blending. Hvis man har to identiske projektorer til rådighed, kan de kobles i tandem og sættes op, så de overlapper hinanden, og sammen projicere et endnu større og bredere billede på op til 160 tommer diagonalt. Vi har ikke selv haft mulighed for at teste det, men det er tidligere blevet demonstreret på messer, og det kan være ganske velegnet til billedpræsentationer og ikke mindst underholdende til spillefilm i biografformat (2,35:1). Men det kræver, at man har en makker med en tilsvarende projektor – ellers bliver det nok for dyrt.
Lydkvalitet
En anden god nyhed er, at det er lykkedes Samsung at reducere noget af blæserstøjen fra den foregående generation. Den er nu mindre fremtrædende i lydbilledet, og man kan koncentrere sig mere om lyden fra filmens handling i stedet.
Den indbyggede fuldtonehøjttaler giver faktisk en fornuftig lyd i sig selv med god gengivelse af tale og musikalske rytmer, men der er selvfølgelig meget at hente ved at tilslutte en soundbar – enten via Bluetooth eller HDMI.
Konklusion
Ligesom sin forgænger er Samsung Freestyle 2nd Gen en kompakt og praktisk projektor, der gør det nemt at arrangere film- og billedfremvisninger, hvor du vil. Med automatiske billedindstillinger tilpasser den sig til omgivelserne. Og med indbygget Wi-Fi og streamingtjenester giver den nem adgang til underholdning.
Anden generation har fået en mærkbart hurtigere brugergrænseflade, bedre funktioner og mindre blæserstøj. Resultatet er en betydelig forbedring af brugeroplevelsen, hvilket gør at denne projektor sidder lige i skabet, hvis du ikke har plads eller tid til at sætte en TV-skærm op.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer