TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES)

Hjemmebiograf på steroider

Hvis du troede, at filmoplevelsen var bedst i biografen, har du ikke oplevet denne hjemmebiografprojektor for kendere. Sig goddag til Sony Bravia Projector 8.

Af / 19/12/2024 - 09:05
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES)

Lyd & Billede mener

  • Skarpt og detaljeret billede, høj lysstyrke, endelig fungerende HDR tone mapping, god til gaming. Næsten perfekt kalibreret lige ud af kassen!
  • Ikke lige så god kontrast som konkurrenterne, høj pris.

Da Christopher Nolan sendte sit epos Oppenheimer ud i biograferne i sommer, var der mange, der mente, at det var en film, der skulle opleves på det store lærred. Men efter at have set den gennem Sonys nye flagskibsprojektor kan jeg nu afkræfte dette. For med et ordentligt lærred og et helt mørkelagt rum kan en hjemmebiografprojektor af denne kaliber faktisk overgå biografoplevelsen.

Sony Bravia Projector 8
Med det motoriserede objektiv kan projektoren nemt tilpasses til forskellige skærmstørrelser. (Foto: Sony)

Med en pris på 140.000 kr. skal man forvente intet mindre end magi fra Sony Bravia Projector 8. Og på mange måder leverer den netop det. Den nye XR-processor har endelig taget fuld kontrol over HDR-visning, hvor forgængerne brændte helt ud i hvidt, hvis man ikke skruede så meget ned for lysstyrken, at det blev svært at se detaljerne. I den seneste generation gør projektorerne endelig det, som Sony hævdede, at de også gjorde sidste gang: analyserer billedet i realtid og korrigerer upåklageligt med dynamisk tone mapping.

Læs også Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV? Drømmer du om en kæmpe TV-skærm, men har ikke pladsen? Så kan en short-throw-projektor være løsningen. Her er vores dom over fire af dem!

Projektoren bruger Sonys gennemprøvede SXRD-teknologi med ægte 4K-panelopløsning på 4.096 x 2.160 pixel – uden pixelskift. Sammen med Advanced Crisp Focus (ACF)-optikken med 13 linseelementer skulle det give en knivskarp billedgengivelse over hele billedfladen. De inderste linseelementer er lavet af glas, de yderste af plast. Sony mener, at det giver et mere ensartet lys, end hvis hele objektivet var lavet af glas – medmindre optikken skal koste alt for mange penge.

Det motoriserede objektiv med zoom, fokus og linseforskydning gør projektoren meget fleksibel, når den skal monteres.

Sony Advanced-Crisp-Focused-ACF-Lensjpg
Advanced Crisp Focus (ACF)-optikken med 13 linseelementer skulle give et knivskarpt billede. (Illustration: Sony)

Blå laser

Ligesom sin forgænger bruger den en blå laser som lyskilde. Her får vi hele 2.700 lumen i lysstyrke, hvilket er imponerende for en hjemmebiografprojektor. Det betyder, at du ikke behøver et helt mørkt rum for at få glæde af projektoren, selvom jeg ikke kan forestille mig, hvem der ville bruge så mange penge på en, hvis de ikke ville placere den i et optimalt miljø. Laseren har en forventet levetid på 20.000 timer uden vedligeholdelse.

Annonce
Læs også Pyt med ægte 4K. Her er den bedste projektor til under 30.000 kroner. Nej, det er ikke en ægte 4K-projektor. Men den understøtter 4K-video – og det er den bedste projektor, vi har set til under 30.000 kroner.

XR-processoren indeholder flere avancerede billeddannelses-teknologier: XR Dynamic Tone Mapping for optimal HDR-gengivelse, XR Deep Black for dybere sortniveauer og XR Clear Image for skarpere 4K-opskalering. Den dækker også 95 procent af DCI-P3-farverummet takket være Sonys Triluminos Pro-teknologi.

Tilslutningerne omfatter to HDMI 2.1-porte med fuld 48 Gbps båndbredde, som begge understøtter 4K/120Hz med kun 12 ms forsinkelse til gaming. Auto Low Latency Mode (ALLM) sikrer, at projektoren automatisk går i spiltilstand, når en konsol er tilsluttet.

Sony-VPL-Dynamic-HDR-Enhancer
Kunstig fremstilling af dynamisk HDR tone mapping. (Illustration: Sony)

Perfekt lige ud af kassen

Vores testrum er mørkt, men ikke kulsort. Blandt andet er loftet hvidt. For at skille skidt fra kanel, når man tester en projektor af denne kaliber, tager jeg den med til en lokal AV Shop, som har helt optimale faciliteter – og en fremragende kalibratør i teamet, nemlig Gorm Sørensen.

Gorm har foretaget målinger på projektoren med et højopløst spektroradiometer, og resultaterne i Reference-tilstand er opsigtsvækkende gode. Faktisk så tæt på referenceværdierne at en professionel kalibrering knap er nødvendig. Den eneste bemærkelsesværdige afvigelse er en let overmætning i blåt, hvilket sandsynligvis skyldes den blå laser. Dette er dog så marginalt at det ikke påvirker den visuelle oplevelse.

Sony Bravia Projector 8 - SDR - pre colorchecker kopi Sony Bravia Projector 8 - SDR - pre Sony Bravia Projector 8 - HDR - pre
<
>
Sony Bravia Projector 8: Farverum i SDR. Anelse overmættet i blåt, ellers intet. Kalibrering ikke nødvendig. Ill: Calman

Sony gjorde et stort nummer ud af under lanceringen, at de har arbejdet hårdt med fabrikskalibreringen på de nye projektorer, og vores målinger bekræfter dette. Med en gennemsnitlig deltaE på kun 1,0-1,4 og maksimal deltaE på 2,3-4,6 (afhængigt af måling), er dette noget af det mest præcise vi har set fra en projektor lige ud af æsken.

Bemærk at for at måle korrekt på projektorer med blå laser, kræves der et højopløst spektroradiometer som måler ned til 2nm båndbredde. Dette skyldes at den blå laser skaber en ekstremt smal top i det blå spektrum som simplere måleudstyr ikke opfanger korrekt.

Næsten magisk billedkvalitet

Direkte fra kassen og med Sonys anbefalede HDR Tone Mapping Mode 3 til mørke rum viser projektoren, hvad den er lavet af. Filmen Oppenheimer overvælder os fuldstændigt med sit knivskarpe billede, og Sony har fuld kontrol over både lys og farver. De sort-hvide scener gengives med præcision og ekstraordinær detaljegrad. Hver eneste lille detalje fremhæves med en autoritet, som er sjælden for en projektor. Det er langt bedre end i biografen og meget bedre end langt de fleste hjemmeprojektorer, jeg har set.

JVC DLA-NP5B
JVC DLA-NP5 giver Sony-projektoren hård konkurrence til en femtedel af prisen. (Foto: JVC)

Overraskende konkurrence

Det er i hvert fald det første indtryk, indtil projektoren får lov til at prøve kræfter med nogen. Ved siden af den står en JVC-projektor, DLA-NP5. Den koster faktisk kun en femtedel af, hvad Sony tager for deres, og det er en udgået model, men den er nyttig som reference.

Til min store overraskelse kan jeg se, at JVC’en overgår Sony’en på nogle områder. Først og fremmest giver den endnu bedre kontrast og dybde i billedet. Til sammenligning virker Sony-billedet pludselig lidt fladt i mørke scener, hvor JVC’en giver mere tredimensionalitet i skyggerne.

JVC’ens øgede kontrast betyder, at metalgenstande glitrer mere på JVC’en, og en våd tåre ned ad en kind ser mere realistisk ud.

Sony Bravia Projector 8 2
Sony Bravia Projector 8, også kendt som VPL-XW6100ES. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Imponerende kontrast i mørket

For virkelig at teste projektoren satte vi The Batman på. I de mange mørke scener er forskellene tydelige. Når kameraet zoomer ind på et metalhjul på et pengeskab, ser vi, at JVC-projektoren giver mere glans og dybde til metallet. Det samme gælder, når en pistol kommer i nærbillede – våbnet får en mere tredimensionel kvalitet gennem JVC’en. Selv kulfiberen i Batman-dragten fremstår med mere tekstur og dybde.

Det betyder ikke, at Sony-projektoren gør et dårligt stykke arbejde – billedkvaliteten er stadig enestående. Og optikken resulterer i mindre vignettering – et mere jævnt sortniveau i billedets hjørner. Men det er bemærkelsesværdigt, at en så meget billigere konkurrent subjektivt ser bedre ud i disse krævende scener.

I den første times tid må man også leve med et moderat grønt skær fra laserlyskilden i Sony-projektoren. Det forsvinder, når projektoren er varmet ordentligt op, men det er værd at være opmærksom på. Sony er ikke alene om dette, da det er typisk for projektorer med en blå laser.

Sony-Bravia-Projector-8-vpl-xw6100w_es_3q_240606_08-Mid-1-1-enhanced-scaled Sony-Bravia-Projector-8-vpl-xw6100b_es_3q_2400606_01-Mid-1-1-enhanced-scaled
<
>
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100W). (Foto: Sony)

Brugervenlig og fleksibel

Det motoriserede objektiv med zoom, fokus og linseforskydning gør projektoren meget fleksibel ved montering. De fem objektivhukommelser gør det muligt at gemme forskellige indstillinger for forskellige billedformater – praktisk, hvis du har et ekstra bredt lærred og vil skifte mellem forskellige biografbredder og 16:9.

For første gang har Sony også inkluderet keystone-korrektion til dem, der har brug for at montere projektoren i en vinkel. Selv om det har en negativ indvirkning på opløsningen, er det praktisk i rum med begrænsede monteringsmuligheder. De fleste, der køber en projektor til 140.000 kroner, har sikkert rummet i orden, men det kan være, at du har nogle mærkelige vinkler på vægge eller lofter og stadig vil have det mest kompromisløse billede som muligt.

Sony Bravia XR processor scaled
Den kraftfulde XR-processor løser endelig HDR-problemerne fra sine forgængere. (Illustration: Sony)

Perfektionisme har sin pris

Sony har lagt mange kræfter i at opnå et mere jævnt lys over hele billedfladen. Hvor JVC-projektoren har synlig vignettering med lysere sort i hjørnerne, når den viser et helt sort testbillede, er Sony-projektoren mere ensartet. Det er imponerende teknik og en del af grunden til, at prisen er høj. Men spørgsmålet er, hvor vigtigt det er i praksis – når man ser en film, bemærker man næppe denne forskel.

JVC har også en projektor i samme prisklasse som Sony, DLA-NZ800. Den tilbyder de samme laserfordele som Sony, men har også 8K pixelskift og en ren glaslinse. Det skulle give endnu bedre skarphed.

Læs også Skræmmende realistisk biografbillede Sony tager laserbio til nye højder med en high-end-projektor, som får kæben til at ramme gulvet.

Klar til gaming

Med HDMI 2.1 og understøttelse af 4K/120Hz med lav input-forsinkelse på kun 12 ms er Sony Bravia Projector 8 en dygtig gaming-projektor. Auto Low Latency Mode sikrer, at projektoren automatisk går i spiltilstand, når en konsol er tilsluttet. Jeg har tidligere kunnet teste dette med en PlayStation 5, og det er en virkelig fed oplevelse.

Sony Bravia Projector lifestyle 1 scaled
(Foto: Sony)

Konklusion

Sony Bravia Projector 8 er en imponerende hjemmebiografprojektor, som endelig løser sine forgængeres HDR-problemer. Den tilbyder høj lysstyrke, god brugervenlighed og et skarpt, detaljeret billede.

Alligevel er den høje pris lidt svær at retfærdiggøre, når selv en konkurrent til en tredjedel af prisen matcher den på flere områder. Men ikke på alle, og der er ingen tvivl om, at Sony har gjort en ekstra indsats for at grave guldet ud af billedmaterialet. Et endnu dybere sortniveau ville have været magisk, men projektoren står stadig rigtig godt. Hvis du er så heldig at have denne i din hjemmebiograf, har du mange års ren nydelse foran dig.

Karakter
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES)
Ultra High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede