TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Sony HT-ZF9

Soundbaren der har alt

Sonys nye soundbar er blandt de bedste i sin klasse og kan udvides med trådløse baghøjttalere.

Af / 07/07/2018 - 13:19
Sony HT-ZF9

Lyd & Billede mener

  • Lyden er ren og åben, og imponerende dynamisk. Rigtig god til både film og musik, og endnu bedre med trådløse baghøjttalere.
  • Atmos-effekten er begrænset, og med højdelyd aktiveret er lyden også tynd. Subwooferen skal placeres tæt på for ikke at falde ud.

Sony HT-ZF9 koster kun det halve af topmodellen ST5000, men kan alligevel prale af at understøtte både Dolby Atmos og DTS:X. Disse formater giver et lydbillede, som fuldstændig omslutter lytteren, også fra oven, så man bliver placeret i et ægte tredimensionelt lydunivers.

Men hvor ST5000 og mange andre Atmos-soundbars har højttalere på toppen, der skal reflektere “himmelkanalerne” via loftet, simulerer ZF9 effekten psykoakustisk via tre fremadvendte højttaler-enheder – hvor den i midten kun leverer centerkanalen for bedst mulig gengivelse af dialoger.

Trådløse baghøjttalere

SF9 kan noget, som storebror ikke kan, nemlig parres med et par trådløse baghøjttalere. De hedder SA-Z9R og har som eneste funktion at gengive bagkanalerne fra indhold med surround-sound. Prisen stiger så med 2.300 kroner, hvilket giver dig et komplet 5.1 surround-anlæg med meget placeringsvenlige baghøjttalere.

Subwooferen er også trådløs og kan placeres frit i rummet. Men ikke for langt væk fra soundbaren, da vi oplevede sporadiske udfald af lyden, når afstanden oversteg tre meter.

Sony HT ZF9 38793
(Foto: Sony)

HDMI-indgange

HT-ZF9 har to HDMI-indgange, hvilket er lige i underkanten, hvis du både har tv-boks, Blu-ray-afspiller og spilkonsol, og måske fra tid til anden vil koble en pc til. Så kan du i stedet koble alle HDMI-kilder til tv’et og bruge lydreturkanalen (ARC) i soundbarens HDMI-udgang.

Annonce

Vær i så fald opmærksom på, at du permanent optager en af tv’ets HDMI-indgange til dette, og da lydreturen kun understøtter komprimeret Dolby Digital, vil du hverken få Atmos eller DTS:X. Hvorfor det ikke er et stort problem på lige netop denne soundbar, vender vi tilbage til.

Trådløs musik

Ud over at opgradere lyden fra tv’et kan ZF9 afspille musik trådløst over hjemmenetværket. Den har indbygget Chromecast, hvilket betyder, at den har indbygget understøttelse af flere musiktjenester. Både Spotify Connect og Tidal understøttes, men det lader ikke til at gælde Googles egen YouTube Music. Måske fordi den registreres som en videotjeneste, og soundbaren kun understøtter rene musiktjenester.

Sony HT ZF9 rear 38790
To HDMI-indgange er lige i underkanten. (Foto: Sony)

Opsætning og brugervenlighed

Opsætning af ZF9 er en simpel affære. Den leder dig selv igennem trin for trin, første gang den sættes op, og har en simpel skærmmenu på tv’et, der giver et godt overblik.

Hvis du køber de trådløse baghøjttalere, kan du fortælle soundbaren, om de placeres tættere på eller længere væk end to meter fra lyttepositionen, så tidsforsinkelsen for dem indstilles derefter. Det er for at give et mere sømløst og holografisk lydbillede i surround.

Fjernbetjeningen har direkte knapper til de fleste funktioner, så man slipper for at trykke mange gange på en knap for at få en funktion frem. Skal du høre musik, vil Music-indstillingen give den bedste lyd, mens film kan nydes i Cinema. Standard giver også gode resultater.

Et stort plus er knapper til volumen op og ned for både subwoofer og baghøjttalere, hvilket gør det let at få den bedst mulige lyd.

Sony SA Z9R surroundspeakers 38792
Med de trådløse baghøjttalere SA-Z9R bliver det endnu sjovere. (Foto: Sony)

Vellydende soundbar

Med musik fra Tidal i cd-kvalitet leverer Sony HT-ZF9 varen. Sangstemmer står klart, meget bedre end på de fleste soundbars i dette prissegment.

Tag f.eks. den fine ballade “Funeral” af Phoebe Bridgers, hvor der klimpres kælent på den akustiske guitar, omringet af et stemningsfuldt orgel og en elektrisk guitar med lang efterklang. Phoebes skrøbelige stemme skildres fint og detaljeret. Soundbaren kan også spille mere end højt nok, når man vil skrue lidt op for elektroniske rytmer eller rock.

Det, du ikke får, er det brede lydbillede, som et par højttalere giver, f.eks. de aktive Triangle Elara LN01A, der også har bedre opløsning i tonerne og endnu mere spændstig dynamik. Men Sony har fordelen af dybere bas takket være subwooferen.

Tv og film er selvfølgelig i en helt anden klasse end med de indbyggede højttalere på et fladt tv. Når det er sagt, så kunne simuleringen af surround-sound godt have været endnu bedre. Sony matcher f.eks. ikke den langt billigere Yamaha YAS-207 på surround-lyd. Det er dog kun, indtil man kobler baghøjttalerne til. Så bliver det straks noget helt andet.

Pludselig omringes vi af ægte surround-sound, hvilket gør Blade Runner 2049 til en helt anden oplevelse. Niander Wallaces (Jared Leto) stemme breder sig rundt om os, mens han står og snakker i den scene tidligt i filmen, hvor han dræber en nyskabt replikant.

Men Atmos-lyden er ikke specielt imponerende. Når Vertical Speaker-funktionen aktiveres, får man til en vis grad indtryk af lyd fra loftet, men man får også en tyndere gengivelse af dialoger, og lyden er så faseforskudt, at det lyder unaturligt. Vi foretrækker at slå funktionen fra og se film med almindelig 5.1-lyd. Så bliver dialogerne mere fyldige og naturlige, og alt lyder bedre. Så går vi hellere lidt ned på lydbilledets størrelse, for godt er det stadig.

Med Sonys soundbar kan man skrue højt op for lyden, og man får en ganske god følelse af ægte hjemmebiograf. Subwooferen følger fint med og rumler godt i bassen uden at blive ukontrolleret. En rigtig god soundbar, ikke mindst når man ser på prisen.

Sony HT ZF9 remote 38791
Fjernbetjeningen har direkte knapper til det meste. (Foto: Sony)

Konklusion

Sony HT-ZF9 er en soundbar, som med kun tre højttaler-enheder forsøger at simulere tredimensionel lyd, hvor man også får lyd i højden. Lige netop den del fungerer kun nogenlunde, og vi foretrækker at deaktivere denne simulering.

På alle andre måder er ZF9 derimod en meget habil soundbar. Den lyder godt på både film og musik, med meget velafbalanceret lyd. Den kan også spille kraftigere end mange andre soundbars, så vær ikke bange for at skrue lidt op. Investér i trådløse baghøjttalere, og du får ægte surround-lyd. Det bliver ikke helt ligesom med separate komponenter, men den forenklede installation gør det til et fristende alternativ.

Karakter
Sony HT-ZF9
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede