annonse
annonse
annonse

test: Sony UBP-X800

Januar 2018Sony UBP-X800
Januar 2018Sony UBP-X800

Perfekt til hjemmebiografen

Hvis du vil se dine yndlingsfilm i den absolut bedste kvalitet, kommer du ikke uden om en 4K Blu-ray-afspiller som UBP-X800 fra Sony.

Plus
Sonys afspiller byder på solid byggekvalitet og funklende billeder til en favorabel pris.
Minus
UBP-X800 har ikke noget display på fronten, og fraværet af Dolby Vision kan være et minus på sigt.

Markedet for Blu-ray-afspillere og fysiske film er ikke, hvad det var engang. Streaming-tjenester som Netflix, Amazon og YouTube vinder stadig mere terræn. De findes på stort set alle moderne smart-tv’er og medieafspillere, og giver adgang til mange tusind timers film og underholdning. På det seneste har billedkvaliteten også fået et kraftigt løft med stadig mere indhold tilgængeligt i 4K HDR-kvalitet.

Nogle vil nok derfor hævde, at afspillere til fysiske medier som den, vi tester her – Sony UBP-X800 – er en uddøende race. På den anden side kan det være rigtig rart med nogle fysiske film, den dag nettet er nede, eller når indholdsleverandøren vælger at ændre udbuddet!

Sony UBP-X800

Sony er en veteran i 4K-gamet og lancerede deres første 4K-tv allerede i 2010. Deres første 4K Blu-ray-afspillere har dog ladet ventet på sig – indtil UBP-X800, der blev lanceret i 2017.

Sony-afspilleren er som skabt til at blive brugt sammen med japanernes egne tv’er. Den har et retlinet, minimalistisk design, der passer godt til Bravia-skærmene. X800 har ikke engang et display på forsiden (det må du op i topmodellen X1000ES for at få).

(Foto: Sony)

Brugervenlighed og funktioner

Mens Sonys tv’er er baseret på Android, har de valgt en egen løsning til deres Blu-ray-afspillere. Brugerfladen er enkel og overskuelig, men ikke specielt imponerende rent grafisk. Ud over ren diskafspilning har man også adgang til apps som YouTube og Netflix – begge i 4K HDR.

Efter at have testet med flere film kan vi fastslå, at UBP-X800 er en hurtig og robust afspiller rent mekanisk. Den er ikke lige så lynhurtig fra standby som Samsungs “velsmurte lyn” UBD-M9500, men tæt på, og der går ikke lang tid, fra vi lægger disken i, til titelskærmen lyser op. Sony-afspilleren er også meget stillegående, uden generende drevstøj.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fjernbetjeningen er kompakt uden for mange knapper. En bonus er, at den også kan styre volumenfunktionen på Sonys Bravia-tv’er. (Foto: Sony)

Ultraskarp billedkvalitet

Selv om streaming-tjenesterne haler stadig tættere ind, er det relativt nye 4K Ultra HD Blu-ray-format stadig konge, når det gælder lyd- og billedkvalitet. Her taler vi ægte 4K-opløsning, øget kontrast og farvedybde (HDR) og ikke mindst 3D-lyd. Hvis du har investeret i et moderne 4K-tv eller en ditto projektor og et fuldblods surround-anlæg eller en Atmos-soundbar, er det sådan en afspiller, du vil have.

Vi koblede UBP-X800 sammen med Sony-storskærmen Bravia KD-75XE94. En film som Abernes planet: Opgøret er fremragende til at vise, hvad Sony-afspilleren formår. 4K-versionen af filmen er simpelthen en fornøjelse at se på, uanset om man er fan af abefilmene eller ej. Nærbillederne af ærkefjenderne Caesar og Obersten er barberbladsskarpe, og omgivelserne klare som glas.

Særlig fascinerende er det at betragte de vandfald, hvor aberne holder til. De ser utrolig naturtro ud og står så skarpt, at man næsten kan tyde hver vanddråbe. Her er der betydelig mindre komprimeringsstøj end i nogen anden version.

UBP-X800 gør også et glimrende stykke arbejde med “almindelige” Blu-ray-film, som vi har liggende på hylden. Christopher Nolans Batman-klassiker The Dark Knight er fuld af storslåede IMAX-scener, som kan være udfordrende for nogle Blu-ray-afspillere. Men Sonys afspiller har benhård kontrol over de mange panorerende bevægelser.

Når det er sagt, så glæder vi os til at se Batman og Jokeren støde sammen i den længe ventede 4K HDR-remaster af samme film!

(Foto: Sony)

Ingen Dolby Vision

De allerfleste 4K Blu-ray film indtil nu (også den nævnte Batman-film) har 4K-opløsning og standard HDR10-format, som Sony-afspilleren selvfølgelig understøtter, ligesom andre 4K Blu-ray-afspillere. UBP-X800 har imidlertid ikke understøttelse af det eftertragtede Dolby Vision HDR-format, som forventes på flere titler her i 2018. Dolby-formatet understøtter såkaldt dynamiske metadata, der kan give større variationer i kontrasten fra scene til scene.

Det er lidt skuffende, at Sony har droppet dette, i betragtning af at deres bedste tv’er (bl.a. OLED-modelen KD-65A1) åbner for understøttelse af Dolby-formatet. Konkurrenter som Oppo og LG tilbyder afspillere, der understøtter det (i form af en software-opgradering).

Sony UBP-X800 er virkelig nem at slutte til, såfremt du har et “high-speed” HDMI-kabel til rådighed, sørger for at vælge den rigtige indgang på dit 4K-tv og ikke mindst husker at indstille tv’et til modtage udvidet farverum. (Foto: Sony)

Lyd

Sony UBP-X800 understøtter til gengæld alle de vigtige lydformater fra Blu-ray/4K Blu-ray, inklusive Dolby Atmos 3D-lyd. To HDMI-udgange gør, at den er let at koble til tv’et og lydanlægget med separate kabler. Sony-afspilleren har imidlertid ingen analoge udgange, så du må påregne at have en receiver, som understøtter dekodning af lydformaterne.

En ekstra kuriositet er den indbyggede Bluetooth-sender, der lader dig sende lyden til trådløse hovedtelefoner. Rart, hvis du vil se film uden at forstyrre andre og mangler tilsvarende funktion fra tv’et.

Konklusion

Sonys første 4K Blu-ray-afspiller fremstår som en solid og veludviklet biografmaskine. UBP-X800 er hurtig og komfortabel i brug og serverer vores yndlingsfilm med funklende billedkvalitet. Manglen på Dolby Vision kan vise sig at være minus i fremtiden, men ud over det er Sony UBP-X800 en glimrende løsning, ikke mindst til Sonys egne tv’er og projektorer.

Bedste pris på Sony UBP-X800
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

4K Blu-ray-afspiller
HDR10, Dolby Atmos
2 x HDMI ud (2.0)
Optisk digitaludgang
Web: sony.dk

Pris: 2799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.