Ordentlig indlevelse i film og tv kræver ordentlig lyd. Og selv om vi er glade for simple soundbars med deres mange trådløse muligheder, er det kun separate komponenter, der rigtig får vildskaben frem. De surround-receivere, vi ser på her, er perfekte eksempler, da de – kombineret med nogle ordentlige højttalere – virkelig kan blæse liv i hjemmebiografen.
De bedste receivere til 5.000-6.000 kroner yder de nye Ultra HD Blu-ray-film retfærdighed ved at gengive lydsporet i al sin pomp og pragt. Desuden har de Dolby Atmos med lyd fra loftet, som – bogstavelig talt – løfter oplevelsen til nye højder.
Tag f.eks. den blodige superheltefilm Deadpool. I UHD-opløsning er billedet fantastisk, og med et ordentligt hjemmebio-anlæg oveni løftes oplevelsen til nye dimensioner. Regn, der kommer ovenfra, og biler, der flyver hen over hovedet på os. Det er bare fedt at sidde i en boble af lyd!
De virkelig heftige oplevelser starter her, og vi fraråder at købe noget, der er meget billigere. Men du skal være lidt interesseret for at gå efter en komponentløsning, da en receiver kan være lidt mere besværlig at slutte til og indstille end en simpel soundbar.
Billigere receivere er lige så komplicerede at indstille, men betaler sig ikke i samme grad i form af heftige oplevelser. Går du derimod længere op i pris, får du endnu mere kraft og kontrol – ud over flere af de vigtige detaljer i lydbilledet – men uden at sammenligne direkte vil du næppe savne noget med en af receiverne i denne test.
Musik-streaming
I dag skal en surround-receiver kunne mere end filmlyd. Den skal også kunne sluge de musikformater, du smider efter den. Hvad enten man vil afspille musik trådløst fra mobilen eller fra en netværks-pc, er det vigtigt, at receiveren ikke bliver en bremseklods i systemet.
Derfor har de fleste receivere i dag – inklusive alle testkandidaterne – trådløs netværksforbindelse og kan afspille musik på flere måder. Det være sig via AirPlay, Bluetooth, DLNA (lidt mere avanceret, men kompatibelt med alle computere) og endda internetradio. Nogle kan desuden afspille højopløste musikformater, og sådan som vinylsalget er steget, er det også fint med pladespillerindgang (som alle, undtagen Denon, har).
Trådløst multirum
Multirumsfunktionalitet er også stort for tiden. Derfor har stadig flere receivere mulighed for at indgå i et trådløst multirumssystem, så man kan spille samme musik i flere rum, hvor komponenterne kommunikerer trådløst med hinanden.
Det gælder i skrivende stund kun Yamaha med deres MusicCast, men når du læser denne test, vil både Pioneers og Onkyos receivere sandsynligvis have fået tilsvarende funktionalitet med FireConnect. I testperioden var dette system dog ikke klar, så det har vi ikke fået testet.
Denon har deres HEOS-system, men har valgt ikke at udstyre AVR-X2300W med denne det. Hvis du vil have multirum med Denon, er du nødt til at købe en HEOS Link-adapter.
4K Ultra HD
4K Ultra HD understøttes af alle receiverne. Det betyder, at du kan slutte en UHD Blu-ray-afspiller – f.eks. Panasonic UB900 – til en af HDMI-indgangene og sende billedsignalet videre til en kompatibel projektor eller et ditto tv, mens lydsignalet gengives af receiveren. Alle nye receivere understøtter de nyeste licenser, fuld farvedybde og højt dynamisk omfang (HDR), så du er garanteret, at det virker.
Fjernbetjening
Bemærk, at ingen af de medfølgende fjernbetjeninger i denne prisklasse har bagbelysning, som ellers kan gøre valg og indstillinger i et mørkt rum lettere. Men alle receiverne kan styres med en app, så du i stedet kan bruge din smartphone eller tablet som fjernbetjening.
Sådan testede vi
Receiverne blev testet sammen med Ultra HD Blu-ray-afspilleren Panasonic DMP-UB900 og sluttet til vores 7.1 Procella THX højttalersystem. Det er meget dyre højttalere, men de er ikke svære at drive og er gode til at skelne mellem forskellige forstærkere.
Til musik i stereo har vi anvendt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté for at skille fårene fra bukkene.
Receivere har kørt deres automatiske højttaleropsætning med rumkorrektion. Om nødvendigt er vi gået ind bagefter og har justeret lidt på afstande, delefrekvens og volumen for at få det helt symmetrisk, men vi har ladet receiverne fastsætte klangbalancen (EQ).
Som testfilm har vi valgt Deadpool med Dolby Atmos-lydspor. Musik i surround er jazzalbummet Quiet Winter Night på Blu-ray med den norske pianist Jan Gunnar Hoff og hans ensemble. Det er i 7.1 surround, og nogle receivere skal, besværligt nok, omkalibreres mellem dette og Atmos, da de kun har syv og ikke ni kanaler.
Ellers har vi valgt at spille musik i stereo med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, mens Yamaha – som i testperioden havde testens eneste receiver med multirumsfunktionalitet – er blevet testet med deres egen MusicCast-app.
Alle receiverne er blevet opdateret med den nyeste software før testen.
Yamaha RX-V781
Stadig kongen
Det ser ud til, at Yamaha for alvor har knækket hjembio-koden, da de endnu en gang stikker af fra feltet.
Pioneer VSX-1131
Tryk på
Pioneer har fin funktionalitet og giver klar og kraftfuld lyd.
Denon AVR-X2300W
Luftige toner
Denon går lidt mere forsigtigt til værks, men vinder på svævende overtoner og fin musikgengivelse. Desuden den mest brugervenlige skærmmenu.
Onkyo TX-NR656
Klar og åben lyd
Onkyo gør, hvad den skal, men har et par skønhedsfejl.