Den bærbare lyskanon XGIMI MoGo 3 Pro er et godt eksempel på, hvordan en moderne miniprojektor kan se ud. Den er ikke meget større end en termokande og kan nemt være i en rygsæk eller en mellemstor taske (medmindre du køber den matchende bæretaske, som producenten tilbyder). Alligevel er den angiveligt i stand til at blæse et billede op til 200 tommer!

Der var engang – mange år før TV-skærme blev store og flade – hvor projektorer blev betragtet som den eneste pålidelige måde at få et stort billede på. En projektor var noget, ”alle” købte, når de ville sætte deres egen hjemmebiograf op, være vært for en sportsbegivenhed eller endda give en computerpræsentation. Noget af dette har ændret sig i dag, men projektoren står stadig som et værdigt alternativ til de store og klodsede TV-skærme. Især fordi teknologien nu giver dem mulighed for at have en mere praktisk og brugervenlig formfaktor end tidligere.
Takket være en LED-baseret lyskilde formår XGIMI MoGo 3 Pro at producere en ganske respektabel lysstyrke for sin klasse (450 ISO-lumen), og med indbygget Wi-Fi, Google smart TV og automatisk billedjustering (fokus og keystone) burde den være nem at sætte op. Desværre har den ikke et indbygget batteri, men XGIMI tilbyder sin egen stander med batteripakke (PowerBase stander), som vi også har testet.
Så hvor godt fungerer den? Lad os teste det!
XGIMI MoGo 3 Pro
Der er ingen tvivl om, hvilken hovedkonkurrent XGIMI har i kikkerten med denne model: MoGo 3 Pro virker næsten skræddersyet til at udfordre Samsung The Freestyle. Den har den samme kompakte cylinderform med en hængslet base, der gør det nemt at flytte, dreje og vinkle den, hvor du vil.
Samsung har længe været en af de mest populære miniprojektorer takket være det kompakte design og den smarte funktionalitet. XGIMI MoGo3 har mange ligheder med sin konkurrent, bl.a. indbygget Wi-Fi og en smart brugergrænseflade. Men hvor Samsung bruger sin egen Tizen-brugerflade, har XGIMI valgt Google TV, som tilbyder mange apps og streamingtjenester.
Når vi pakker XGIMI-projektoren ud, er vores første indtryk, at der er tale om en meget kompakt projektor med god byggekvalitet. Designet virker gennemtænkt med strømforsyning og højttalere i basen, mens den øvrige elektronik og lyskilden er i den del, der kan vinkles ind mod væggen. På den måde står projektoren ret stabilt uden at være unødigt tung.
Når den ikke er i brug, vendes linse-enden indad for at beskytte den mod ydre påvirkninger. Som et partytrick kan den også bruges som en Bluetooth-højttaler med diskolys.
Når vi sætter projektoren op første gang, gennemgår den de sædvanlige procedurer med Wi-Fi-adgangskode og Google-bekræftelse. Derefter går en stor del af processen af sig selv. Det eneste, du skal gøre, er at placere projektoren på en stabil overflade og rette billedet mod en (nogenlunde) lige overflade, så justeres billedet automatisk med hensyn til geometri og fokus.
Det tager 5-10 sekunder og gentages, hver gang du flytter projektoren. Det er måske ikke så hurtigt som de hurtigste dyre smartprojektorer, vi har set, men det er på niveau med for eksempel Samsungs Freestyle.

Vi prøvede at udfordre XGIMI-projektoren med forskellige ”håbløse” placeringer og blev imponeret over, hvor godt den formåede at tilpasse skarpheden og billedgeometrien til forholdene. Selv med ret skarpe projektionsvinkler tæt på væggen klarede den sig godt. Hvis det var nødvendigt, kunne vi gå ind og finjustere manuelt. Selvfølgelig får du de bedste resultater, når den står vinkelret med god afstand til væggen eller lærredet.
Vi bemærkede dog en lille udfordring på vores testeksemplar, som kan skyldes en mulig svaghed i designet. Fordi projektordelen kun hænger i én arm, ser det ud til, at vægten får den til at hænge lidt ude af niveau. Det er ikke meget, måske kun så lidt som en halv grad, men stadig mærkbart, og det kunne tilsyneladende ikke kompenseres for elektronisk.
En anden ting, vi savner, er endnu flere manuelle indstillinger. For eksempel mangler MoGo 3 Pro en zoomfunktion på objektivet, og der er ingen mulighed for at styre billedstørrelsen elektronisk. Den eneste måde at justere billedets størrelse på er ved at ændre afstanden til væggen.

Brugervenlighed og funktioner
MoGo 3 Pro leveres med Google TV/Android 11-brugergrænsefladen, som giver nem adgang til apps og streamingtjenester. Menu oversigten er let at genkende og byder på masser af indhold. En ny funktion i denne Google-version er, at du også kan vælge at gemme forskellige brugerprofiler for dig og dine familiemedlemmer, hvilket kan være særligt nyttigt på en bærbar fremviser som denne.
De fleste lokale og globale streamingtjenester er tilgængelige, herunder Netflix og Disney+, som glimrede ved deres fravær, da vi testede en anden XGIMI-projektor (Aura 2).
Formatunderstøttelsen er lidt mere begrænset end på Aura 2. MoGo 3 Pro har f.eks. ikke Dolby Vision eller HDR10+, kun almindelig HDR10. Når det er sagt, vil relativt svage projektorer som denne alligevel have begrænset gavn af HDR-signaler.
På tilslutningssiden virker MoGo 3 lidt underlig. Hvor er HDMI-stikket blevet af? Jo, det er der, bare skrumpet lidt. I form af et mikro-HDMI, der kræver et separat kabel og/eller en adapter. Vi synes, at det kunne have været inkluderet i kassen. I stedet skal man ud og købe et ekstra kabel.
Når det gælder de indbyggede smartfunktioner, er det uden tvivl praktisk med Google TV og streamingtjenester kun et tryk på en knap væk. Men efter lidt testning fik vi det indtryk, at alle finesserne og de automatiske justeringer nogle gange kunne være lidt for meget for den lille projektor. Hvis man f.eks. åbnede en app samtidig med, at autofokus gik i gang, kunne det nogle gange give en ekstra forsinkelse. XGIMI har ikke formået at gøre brugergrænsefladen lige så hurtig som en separat streamingboks. Så hvis du planlægger en semi-stationær opsætning, kan det være en god idé at parre den med en Google Chromecast, Thomson Streaming Box, Apple TV eller lignende.
Projektor til mørke omgivelser
Lysstyrken er specificeret til 450 ISO-lumen. Det er naturligvis ikke i nærheden af en fuldgyldig stationær hjemmebiografprojektor med 1.500-2.000 lumen, men det er ganske respektabelt for en projektor af denne størrelse. Til sammenligning må Samsung The Freestyle nøjes med omkring 230 lumen – ganske vist i henhold til den noget strengere ANSI-standard – men stadig betydeligt lavere end XGIMI.
Med fare for at gentage os selv: Når det drejer sig om projektorer, er det vigtigt at være realistisk omkring den forventede billedgengivelse. En projektor kommer ikke i nærheden af den kontrast og lysstyrke, du kan opnå med et moderne TV, og har brug for mørke omgivelser for at give et tilfredsstillende resultat.
Vi taler om slukkede loftslamper, mørklægningsgardiner – jo mørkere, jo bedre. Det samme gælder, hvis du har ambitioner om at bruge projektoren udendørs – så er det aftenmørket, der tæller. Især for yngre seere, der er mere vant til mobil- og tabletskærme med høj kontrast, kan dette være en god ting at huske på.
Vi oplevede dog, at XGIMIs 450 ISO-lumen var nok til at skabe et relativt brugbart lyst billede i praksis, selv på ret store afstande (3-4 meter) fra væggen, så længe vi havde kontrol over belysningen andre steder i rummet.

Billedkvalitet
MoGo 3 Pro bruger en Full HD (1.920 x 1.080p) DLP-billedchip kombineret med en LED-baseret lyskilde. Projektoren er optimeret til en medium kastelængde (1,2:1 throw ratio). Det er med andre ord ikke en UST-projektor med ”short throw”, men snarere en projektor, der har brug for en vis afstand fra væggen for at skabe et stort billede.
XGIMI hævder, at MoGo 3 Pro kan skabe et billede på op til 200 tommer, men det er nok i bedste fald optimistisk! Under vores test fandt vi ud af, at en mere realistisk og optimal skærmstørrelse er omkring 90-100 tommer.
Naturligvis betyder XGIMIs kompakte form, at der ikke er plads til den allerbedste optik, men vi var stadig imponerede over billedets skarphed og klarhed. Billedskarpheden er god, men det afhænger selvfølgelig af, hvad du vælger at projicere på. Vægoverfladen skal have en jævn og glat struktur, så du får naturligvis de bedste resultater med en skræddersyet skærm. Selvom det ikke er et absolut krav i dette tilfælde.
Det vigtigste lyspunkt – bogstaveligt talt – er, at XGIMI har den lille ekstra lysstyrke, som vi tidligere har savnet fra Samsung The Freestyle Gen 1 og Gen 2. Det er praktisk, når vi vil projicere et stort billede op på den nærmeste væg. I vores testrum producerede den et billede med acceptabel lysstyrke lige på væggen, så længe lyset i rummet var slukket.
Med de rette betingelser var det imponerende skarpt og klart, selv når vi pustede billedstørrelsen op til omkring 100 tommer. Den kan selvfølgelig ikke sammenlignes med en førsteklasses hjemmebiografprojektor, men for en bærbar projektor i budgetklassen må vi sige, at vi er ret tilfredse.
Farvegengivelsen er fin, selv om den ikke er så bred som f.eks. en laserprojektor med DLP, men de primære farver rød, grøn og blå kommer godt frem.
Kontrasten er god nok takket være et godt lysudbytte, men sortniveauet er naturligvis begrænset. Den mindste antydning af dagslys eller kunstig belysning gjorde billedet betydeligt blegere og mindre seervenligt, så det er bedst at glemme alt om det.
Projektoren har en god billedbehandling med flere gode billedtilstande fra fabrikken. Den tilpassede billedtilstand har god lysstyrke. Der er også en separat filmtilstand med relativt neutrale farver. XGIMI har også sin egen spiltilstand, men den virker ikke særlig hurtig – vi målte den til omkring 60 ms, hvilket er ret højt.
Lydkvalitet
XGIMI MoGo 3 Pro har selvfølgelig også indbygget lyd: Projektoren er udstyret med nogle små 5 Watt-højttalere fra Harman Kardon i den modsatte ende af cylinderen. Når det er sagt, er lyden ikke særlig engagerende. Højttalerne gør det nødvendige arbejde med at tilføje lyd til det, du ser, men lydgengivelsen er ret svag, diffus og indskrænket. Den yder ikke film, serier eller musik meget retfærdighed. Men til TV-nyheder fungerer det fint.
Hvis du har ambitioner om at engagere din familie eller dine venner i ”hjemmebiografen”, anbefaler vi, at du tilslutter en separat højttaler i stedet. Det kan du enten gøre med en soundbar via HDMI-udgangen eller – måske nemmere i denne sammenhæng – en trådløs Bluetooth-højttaler. En lille JBL Flip, Go eller Sonos Roam ville være et godt alternativ.
Powerbase-stativ
De, der ønsker det, kan vælge at købe et såkaldt Powerbase-stativ til MoGo 3 Pro. Den leveres med en indbygget batteripakke, som skulle give op til 2,5 times filmvisning – i teorien nok til en spillefilm i fuld længde. Men når den aktiveres, går projektoren i en strømbesparende Eco-tilstand med lavere lysstyrke. Det er værd at bemærke. Du kan også bruge lysnettet til at køre projektoren, mens du oplader batteriet. Vi syntes, at stativet var et meget praktisk tilbehør i sig selv, da det gjorde det lettere for os at placere projektoren i den optimale afstand fra væggen.

Konklusion
Med deres kompakte MoGo 3 Pro viser XGIMI, at projektorer stadig spiller en vigtig rolle i hjemmeunderholdningens verden. Den lille projektor formår at skabe et imponerende stort og (relativt) lyst billede under de rette forhold. Som alle projektorer har den brug for dæmpet belysning for at opnå de bedste resultater.
Opsætningsprocessen er hurtig, og projektoren har nogle smarte funktioner, der hjælper dig med at opsætte et skarpt og geometrisk korrekt billede. XGIMI-projektoren er langt fra perfekt, og vi ville gerne se endnu hurtigere smarte funktioner, men MoGo 3 er en projektor, vi kan anbefale som en enkel og brugervenlig billedprojektor.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!